Annons
Ljuset kommer från flera håll. Dels är det dolt bakom bokhyllorna och högst uppe i taket finns takspottar Taklampan är så vacker i sig och sprider ett mjukt och varmt ljus. Lägg också märke till lampan som med sitt ljus möblerar hela hallen.
Ljuset kommer från flera håll. Dels är det dolt bakom bokhyllorna och högst uppe i taket finns takspottar Taklampan är så vacker i sig och sprider ett mjukt och varmt ljus. Lägg också märke till lampan som med sitt ljus möblerar hela hallen. Foto: Magnus Selander

Mer ljus inne

Belysning

Ljus är ett redskap och det ska användas för att skapa en miljö. Rätt belysning kan verkligen ge hemtrevnad – men dåligt ljus kan få allt att se gammalt och fult ut. Lär dig mer om belysningens konst här.

Annons

Så gick sommarsolen ned och vi sitter återigen inne i våra hus och längtar efter ljus. Men ljuset finns – även inomhus. Och då menar vi inte att man tänder taklampan och sen är det klart. Ljus är mycket mer än så. Ljus är stämning och intryck. Ljus är känsla. Ljus ger färg, kontrast och liv i miljön vi vistas i. Både i naturen, och inomhus i vårt hem och på våra kontor. Vilken stämning ljuset sprider kan vara avgörande för upplevelsen.

Svenska förhållanden är på något vis unika – vi har ett sommarhalvår då ljuset finns där, nästan dygnet runt. Varm och soligt sprider sig solens strålar längst in i våra hus. Kontrasten till vinterns kolsvarta dagar och nätter, som börjar redan efter lunch (eller tidigare) där det är som värst, är svår. Fönster som om sommaren släpper in varmt naturligt ljus blir vintertid svarta och kalla. Men du kan trolla med ljus!

Investera i ljus

Bra ljus kostar. Om du renoverar eller bygger nytt – använd dina pengar klokt. Bra ljus hemma kommer att göra mer för ditt hus och din livskvalitet än den största plattaste teven någonsin har möjlighet till.

Det säger Simon Davies, belysningsproffs, inredare och ägare till butiken London W8 i Stockholm.

– Ljusets viktigaste uppgift inomhus är att skapa känsla och drama, att förtrolla dina bästa delar av ditt hem och dölja de värsta. Ljussättning handlar om atmosfär och stämning och inte bara om att man ska kunna läsa en bok.

Det som är viktigt är att man har möjlighet att förändra ljuset. Därför behöver du två olika typer av belysning säger Simon Davies. En praktisk och upplysande och en för stämning och atmosfär. Du måste ha möjlighet att se men du måste också kunna skapa en harmonisk och inbjudande känsla. Dimmer ska alltid användas och det är oftast bäst att arbeta med ljus som riktar sig åt olika håll, upp och ned – spotlight och allmänt. 

Redskap med möjligheter

– Ljus är ett redskap och det ska användas för att skapa en stämning. Det rätta ljuset kan verkligen ge en hemtrevnad – men dåligt ljus kan få allt att se gammalt och fult ut. Människorna som bor där, likaväl som tyger och utplattade färger.

Den viktigaste regeln när det gäller belysning är enligt Simon Davies att aldrig enbart lysa upp rummet från en central punkt i taket.

– Ingen ser någonsin bra ut en tidig januarimorgon under en 60 watts glödlampa, säger Simon Davies.

Vi bländas av det starka ljuset och överanstränger ögonen. Väggarna blir inte belysta och rummet känns litet. I vardagsrummet ska du mest använda golv och bordslampor. Har du vacker konst så kan riktade halogenlampor vara bra. För rum som har annorlunda former, eller hallar och korridorer kan man tänka på ljuset lite mer lekfullt och våga experimentera mer.

– Men både kök och badrum behöver riktad belysning, säger Simon Davies. Där behöver man se vad man håller på med i grytorna och var makeupen ska läggas, så se till att du har bra belysning här men att den är möjlig att dimra. Då kan du skapa ett softare och mer behagligt ljus när så önskas.

Annons

Halogenlampor favorit

– På London W8 använder vi nästan enbart oss av halogenlampor, säger Simon Davies. Det beror på att det ger att mycket bra rent vitt ljus. När man sedan dimrar det får det en annan ton, lite mer som ett levande ljus som ger en varm trevlig känsla i rummet.

– Glödlampor kan ge ett underbart ljus när de används på rätt sätt. Speciellt nuförtiden när det finns massa olika sorter att välja på. Men lysrör kan jag på intet vis säga något gott om – i alla fall inte för hemmabruk.


Ljus i hallen.
Slösa med ljus, som går att dimra! Lamporna heter Basisk och finns som två och trepack för 229 kronor, Magiker 129 kronor, Non singelpack 89 kronor, tvåpack 129 kronor, och Stöllet 399 kronor. Ikea.


Stämningslamporna
heter Fackla 229 kronor, Jonisk 399 kronor och Morgon 399 kronor. Ikea.


Effektfullt.
Ljuset kommer underifrån, reflekterar badkaret och flödar vidare. Kontrasten mot den lite mörkare korridoren ger intrycket att badrummet flödar i ljus.


Göm ljuskällan.
Lampan heter Trettio, 149 kronor för tre stycken. Ikea.

Simons bästa råd

1. Köp ett par böcker om belysning. Leta i inredningsmagasin och se hur proffsen gör. Det är inte så lätt som det ser ut – be om råd.

2. Var inte rädd för att använda halogenspottar, men lägg inte ned för mycket tid på att få dem symmetrisk placerade. Placera ljuset där du behöver det.

3. Använder du halogen inomhus är det viktigt att vinkla dem rätt. Ju större ljuskällan är desto svagare blir ljuset.

4. Installera alltid in mer ljus än vad du tror behövs. Det är därför du har dimmer – för att kunna justera ljuset till en lagom nivå.

5. Ha aldrig ljuskällor/glödlampor, spotlights som exponeras. Ögat dras alltid till rummets ljusaste punkt.

6. Ha alltid ljus som lyser åt fler än ett håll i ett rum.

7. Om du använder halogenspottar – tänk på att alltid använda riktbara.

8. Hitta ställen i ditt hem där du kan gömma ljuskällan. Bakom en bok eller soffa, det ger fina effekter.

Köpinformation:

Ikea 020-43 90 50 www.ikea.se
London W8 www.londonw8.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
5 oktober 2006

0 Kommentarer

0

Ljussätt badrummet på rätt sätt

Sätt ljus på tillvaron med rätt belysning. Ljusdesignern Svante Pettersson har experttipsen för hur du ska göra!

0

Gör en slinga av lampskärmar

En lampslinga av lampskärmar är ett enkelt och roligt diy-pyssel för dig som vill fixa mysig belysning.

0

Gör en egen bokstavslampa

Bokstavslampor kan vara lika dyra som de är snygga, men det är superenkelt att göra en egen bokstavslampa – så här gör du, steg för steg.

0

60-wattaren förbjuds

Utfasningen av glödlampan fortsätter. Nu är det 60-wattarens tur att försvinna.

0

Krönika: Vettiga vardagsplikter

Nu är allt som vanligt igen med jobb, skola och ungarnas föreningsliv som kräver föräldraengagemang och pengar för att fungera. Tungt, men jag har...

1

Miljönytt: EU förbjuder import av glödlampor

Från och med 1 januari 2009 förbjuder EU all import av matta glödlampor, samt klara 100 wattslampor.

0

Nytt & Nyttigt augusti 09

I höst börjar utfasningen av glödlampor. Nu är det lågenergi- eller LED!

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons