Lys upp ditt vardagsrum

Det är en djungel av lampor i lampaffären. Där finns alternativ för alla smaker. Diskret, retro eller modernt – ingenting är omöjligt. Här får du belysningstips till ditt vardagsrum. 


Planering är A och O. Var inte rädd för att experimentera med dina befintliga armaturer och utgå från vad du vill kunna göra i ditt rum. Ska du kunna titta på teve, läsa, umgås, äta mat eller spela sällskapsspel? Flytta runt armaturerna och testa dig fram.

– Belysning är till för att framhäva din interiör och uppfylla en viss funktion. Att välja olika lampor för olika funktioner är bra, säger Magnus Frantzell, belysningsexpert på Hemljus.

Utgå från den färgskala du har i rummet, möbler, golv och textilerna i ditt vardagsrum när du väljer vilken typ av belysning du vill ha. Mörka väggar fordrar mer belysning än ljusa väggar. I vissa lampaffärer kan du själv välja tyg till skärmen. Det är ett roligt sätt att sätta en egen prägel på din armatur.

Ge ditt hem en färgklick med en färgstark lampa. Estelle Kristallkronor är tjusigt att ha i vardagsrummet. De ger oftast mycket bra belysning.Foto: Lars & Bo

Placering av armaturen påverkar vardagsrummets utseende. Har du endast en armatur i taket ser rummet kompakt ut. Placerar du armaturer i hörnen ser rummet större och livligare ut. Likaså ger dekorationsljus i fönster ett rymligare intryck av rummet. Bäst är att kombinera olika typer av armaturer. Det tar fram rummets fördelar och skapar stämning.

Olika belysning för olika aktiviteter

Titta på teve
Svag belysning fungerar utmärkt när det är dags att slå på teven. Det ska inte vara så mycket ljus att det konkurrerar med tevens ljus. Inte heller får det vara för mörkt.

Läsa
Golvlampor är ett utmärkt alternativ då de går att flytta runt efter behov. De är bra som stödbelysning vid sammanhang där skarpare belysning krävs. När du ska läsa en bok behöver du kontrollera att lampan inte bländar. Håll en spegel där din bok ska vara, ser du lampan i spegeln kommer du bli bländad. Flytta lampan så att du inte ser den i spegeln.

En golvlampa är utmärkt för läsning eller andra aktiviteter som kräver ett starkare ljus. Foto: Belid  
Dekorationslampor skapar stämning i ditt vardagsrum. Foto: Rydéns

Belys tavlor och konst
Tavlor och konst tenderar att försvinna i ett mörkare rum. Halogenspottar som sitter på en skena gör underverk med tavlorna.

Till matbordet
En hängande taklampa eller kristallkrona ger bra ljus vid matbordet.

Taklampor finns i alla olika varianter och storlekar. Den här lampan lyser garanterat åt alla möjliga håll. Foto: Rydéns Med hängande capitzsnäckor ger den här lampan ditt hem en romantisk prägel. Foto: Rydéns 

Vägglampor tar lite plats i rummet. Om du har möjlighet att planera är det snyggt att sätta eluttagen där vägglampan ska placeras för att inte få synliga hängande sladdar.

Ett måste!
Dimmer är något som alla borde ha tycker Magnus Frantzell. Med en dimmer kan du anpassa ljusstyrkan efter humör och behov.

Tips
1) Planera noga innan du väljer belysning. Experimentera mycket.
2) Belys hörn, tavlor och bokhyllor.
3) Var noga med placeringen. Det är lätt att placera armaturer fel, speciellt vid tavlor som ska framhävas.
4) Unna dig en bra läslampa som går att flytta runt
5) Välj en läslampa som inte bländar
6) Värmeljus och stearinljus är bra komplement för att skapa en mysig atmosfär
7) Vissa skärmar avskärmar inte och kan då blända
8) Färgen på lampskärmen kan påverka belysningen. Mörka lampskärmar gör att ljuset strålar uppåt och nedåt medan ljusa lampskärmar gör att ljuset även kommer från sidorna.
9) Investera i en dimmer, det är ett enkelt sätt att justera belysningen.
10) En fjärrkontroll kopplad till dina armaturer är ett billigt sätt att bekvämt kunna ändra belysningen från soffan.
11) Ha inte för få lampor
12) Fråga i en lampaffär om du är osäker på valet av belysning.

Köpinformation belysning:

Belid 0340-623000 www.belid.se

Lars & Bo Armatur 0495-41800 www.larsbo.se

Rydéns 0370-333040 www.rydensgnosjo.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar