Ljussätt din trädgård med dekorativ utomhusbelysning

De senaste åren har utomhusbelysningen genomgått en förändring när det gäller stil och teknik. Det handlar inte bara om att belysa din trädgård, utan även att framhäva och lyfta fram vissa delar som både kan skapa kontrast och harmoni. Förutsättningen är att du har en exakt plan vad du vill ska framträda och vilken effekt du vill uppnå med din belysning.

Fler väljer att investera i utomhusbelysning eftersom det handlar om att ha möjlighet att njuta av trädgården året runt även när dagarna blir mörkare. Det spelar ingen roll om du har en stor villatomt eller bara ett litet radhus med en gräsplätt för effekten kan bli lika spännande och stämningsfull oavsett yta. Kombinera gärna funktionell med stämningsskapande belysning. Det är inte endast en entré eller garageuppfart som kan ljussättas utan även en buske eller damm.

1. Planering. Var behövs ljuset?

Till att börja med kan du göra en skiss över din tomt och börja fundera över vad som skall belysas eller framhävas. Utgå från att din trädgård är en förlängning av interiören. Genom belysning kan du skapa gränser och markera delar av tomten. När du befinner dig inomhus ska din trädgård ge ett lika behagligt sken som om du skulle befinna dig utomhus.

Det finns en hel del faktorer som du bör ta hänsyn till när du ska planera din belysning i trädgården. En tumregel är att hellre placera flera svaga ljuskällor än få starka i din trädgård. Risken är annars att du får ett bländande sken som snarare ger en avskräckande än en inbjudande effekt. Armaturens placering och ljusets riktning kan framkalla olika upplevelser.


Origo pollare har en rotationssymmetrisk ljusfördelning. Materialet består av armatur i gjuten aluminium. Kupan är i klar polykarbonat. Pris: 6 000 kronor. Ateljé Lyktan.

2. Pröva dig fram

Testa olika ljuskällor och undersök vilken belysning som passar din trädgård bäst. Det är samspelet mellan ljus och mörker som är avgörande. Låt vissa delar av din trädgård vara mörka för att skapa en kontrast mellan ljus och mörker. En kontrast kan även framkallas mellan varmt och kallt ljus. LED- ljus har länge klassats som en kallare ljuskälla. Nu finns det även LED- belysning på marknaden som avger ett varmare ljussken.

Framhäv gärna en buske eller en damm som du vill att betraktaren skall lägga märke till. Det som ska belysas kan se annorlunda ut beroende på årstiden. Därför är det bättre att installera dolda spotlights som avger ett mer stämningsfullt ljus än en strålkastare eller lyktstolpe som ger ett allt för skarpt sken.

3. Köp armatur med bra kvalitet

Det är inte armaturen utan ljuset som är det avgörande. Välj gärna belysning som du kan integrera i sten eller i en gräsmatta. Pollare kan exempelvis användas för att lysa upp en gång för att de har ett mer nedåtriktat sken. Var medveten om att din belysning skall hålla i flera år därför lönar sig med kvalitet i längden. Rätt utomhusbelysning kan i slutändan höja värdet på din fastighet.

4. Satsa på installationer med behörig elektriker

Installation av starkström ska alltid göras av en behörig fackman. Annars riskerar du inte bara ditt eget liv utan att du får problem med försäkringsbolag om något skulle inträffa. Alla kablar till utomhusbelysningen bör ligga på 30-60 centimeters djup i marken. Kablarna skall ligga i en gul slang. Vill du spara pengar kan du gräva ner slangen själv och låta elektrikern dra kablarna.


Aquaspot hallogenbelysning 20 W är en belysning som kan framhäva en damm, fontän eller buske. Pris: 695 kronor (3-pack). Pondteam.

Monicas bästa belysningstips

Vi i Villas belysningsexpert Monica Säter bedriver forskning om sambanden mellan människa, ljus, rum och färg och hur de påverkar oss. Här delar hon med sig av sina bästa tips om vad du bör tänka på när du ljussätter din trädgård.

  • Ha som utgångspunkt att din trädgård blir ett livsrum. En plats som du vill njuta av året runt. Det är både tryggt och praktiskt med rätt utomhusbelysning.
  • Tänk igenom noga var du behöver ljuset i trädgården. Kontrollera att du inte stör dina grannar med för stark ljussättning.
  • Använd gärna kompakta ljusrör som ger ett mer naturligt ljus. Ljuset ska ge en skymningskänsla.
  • Om du har väldigt höga krav anlita en belysningsplanerare.

Din privata oas

Föreställ dig att din trädgård kan bli en liten oas för dig att njuta av och en plats där du kan finna ro. Hämta inspiration från asiatiska trädgårdar. Varför inte anlägga en damm eller fontän som du kan förse med stämningsfull belysning. Genom att installera undervattenstrålkastare i dammen kan ljuset fördela sig på ett vackert sätt.

Köpinformation:

Ateljé Lyktan, www.atelje-lyktan.se
Clas Ohlson, www.clasohlson.se
Elkedjan, www.elkedjan.se
Gelia, www.gelia.se
Jonasform, www.jonasform.se
Konstsmide, www.konstsmide.se
Ljus i Hus, www.ljusihus.se
Phosforos ljusdesign, www.lightathome.se
Pondteam, www.aquainterior.se
Whila pool & trädgård AB, www.whilagarden.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar