Annons

Ljus inne och ute

Belysning

Här tipsar Ingald Andersson om hur man med olika typer av belysning kan skapa variationer inne och ute.

Annons

Här tipsar Ingald Andersson om hur man med olika typer av belysning kan skapa variationer inomhus och ger tips om hur du kan belysa trädgården.

Ett nytt tänkande när det gäller ljussättning inomhus kommer med den nya tekniken för s.k. downlights. Det är små infällbara armaturer för 12 V halogenlampor, som ger oanade inredningsmöjligheter och innebär ett helt nytt sätt att skapa variationer med ljus. Förutsättningen är att man kan fälla in dem i ett undertak, vilket är något att tänka på för dig som planerar en ombyggnad eller att bygga nytt. Teckningarna ovan t.h. visar tre olika varianter av downlights, en enkel, en riktbar och en med dekorativ glasskiva.

En av fördelarna med downlights är att de knappt syns. Små ljuspunkter i taket som sprider ljuset dit du vill. Rummet känns friare - taket renare. Passar även bra i kök, toaletter och badrum. För badrum vinns vissa bestämmelser om var i taket de får placeras.

Ett bra exempel på användningen av downlights. Armaturen märks knappast, men föremålet syns desto mer. Armaturen är den riktbara varianten, lämplig just för belysning av tavlor m m.

Bra belysning är en som inte bländar, och det gäller även den i trädgården. Stickande glödlampor, som är dåligt avskärmade, drabbar ju också omgivningen. En kvarleva från gamla tider, då utbudet av armaturer var magert, tomterna stora och gatubelysningen knaper. Idag, när boendet är mer kompakt, tomterna mindre och gatubelysningen nästan för effektiv, finns alltså andra förutsättningar.

Valet idag bör vara fler men avskärmade armaturer, som inte bara visar vägen vi ska gå, utan också ger trädgården variationsrik ljussättning. Valet av armatur är därför viktigt.

Till trappvägen av slipers finns en typ av trädgårdsbelysning, som med sin enkla form finns där utan att egentligen synas. Det ger ett behagligt ljus över vägen utan att blända.

Annons


Så här kan du designa och tillverka din egen trädgårdsbelysning. Gjut fast en tryckimpregnerad stolpe i marken och montera en avskärmad armatur på den. Höjden från mark till armatur bör vara 90 cm.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
26 februari 2001

0 Kommentarer

0

Lysande tavla

På dagen en vacker tavla, på kvällen ett lysande konstverk. Gör din personliga lamptavla snabbt och enkelt!

1

Hej då glödlampan

Utfasningen av glödlampor fortsätter och vi har fått en uppsjö av olika lampor på butikshyllan.

0

Lys upp med egna gluggar

Klona dina ögon och du har en garanterad snackis på nästa fest!

0

Rätt belysning gör dig piggare

Fruktar du det kommande vintermörkret? Mörkret kanske gör dig lätt deprimerad? Vi i Villas nya belysningsexpert Monica Säter ger dig här några konkreta...

2

Släck snyggt

Låt inte belysningen stå på i tomma rum i onödan, det kostar både pengar och belastar vår miljö. Släck på en snygg strömbrytare istället.

0

Taklampor jagar bort höstmörkret

Höst. Höga, klara, kyliga dagar – eller kanske ihållande regn. Oavsett vilket, blir det ännu mysigare att sitta inne med en bra bok eller en god måltid...

0

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

En led-lampa minskar energiförbrukningen rejält. Johan Tell berättar om sina energival.

0

5 tips till bästa ljuset

Allmänbelysning, stämningsbelysning, arbetsbelysning. Utgå från dessa tre ljusfunktioner när du planerar ljuset i ett rum. Belysningskonsulten Roland...

0

60-wattaren förbjuds

Utfasningen av glödlampan fortsätter. Nu är det 60-wattarens tur att försvinna.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons