Annons

Ljus inne och ute

Belysning

Här tipsar Ingald Andersson om hur man med olika typer av belysning kan skapa variationer inne och ute.

Annons

Här tipsar Ingald Andersson om hur man med olika typer av belysning kan skapa variationer inomhus och ger tips om hur du kan belysa trädgården.

Ett nytt tänkande när det gäller ljussättning inomhus kommer med den nya tekniken för s.k. downlights. Det är små infällbara armaturer för 12 V halogenlampor, som ger oanade inredningsmöjligheter och innebär ett helt nytt sätt att skapa variationer med ljus. Förutsättningen är att man kan fälla in dem i ett undertak, vilket är något att tänka på för dig som planerar en ombyggnad eller att bygga nytt. Teckningarna ovan t.h. visar tre olika varianter av downlights, en enkel, en riktbar och en med dekorativ glasskiva.

En av fördelarna med downlights är att de knappt syns. Små ljuspunkter i taket som sprider ljuset dit du vill. Rummet känns friare - taket renare. Passar även bra i kök, toaletter och badrum. För badrum vinns vissa bestämmelser om var i taket de får placeras.

Ett bra exempel på användningen av downlights. Armaturen märks knappast, men föremålet syns desto mer. Armaturen är den riktbara varianten, lämplig just för belysning av tavlor m m.

Bra belysning är en som inte bländar, och det gäller även den i trädgården. Stickande glödlampor, som är dåligt avskärmade, drabbar ju också omgivningen. En kvarleva från gamla tider, då utbudet av armaturer var magert, tomterna stora och gatubelysningen knaper. Idag, när boendet är mer kompakt, tomterna mindre och gatubelysningen nästan för effektiv, finns alltså andra förutsättningar.

Valet idag bör vara fler men avskärmade armaturer, som inte bara visar vägen vi ska gå, utan också ger trädgården variationsrik ljussättning. Valet av armatur är därför viktigt.

Till trappvägen av slipers finns en typ av trädgårdsbelysning, som med sin enkla form finns där utan att egentligen synas. Det ger ett behagligt ljus över vägen utan att blända.

Annons


Så här kan du designa och tillverka din egen trädgårdsbelysning. Gjut fast en tryckimpregnerad stolpe i marken och montera en avskärmad armatur på den. Höjden från mark till armatur bör vara 90 cm.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
26 februari 2001

0 Kommentarer

0

Gör en egen bokstavslampa

Bokstavslampor kan vara lika dyra som de är snygga, men det är superenkelt att göra en egen bokstavslampa – så här gör du, steg för steg.

0

Julhus 2003

Hus dekorerade i bästa Kalle Anka-anda! Kul, glittrande och helt inne.

0

Nu är det jul här i vårt hus

Hus dekorerade i bästa Kalle Anka-anda! Kul, glittrande och helt inne.

0

Ljus i mörkret

Lyskraft! Utebelysing är vackert och välkomnande när det skymmer. Välj en lampa som passar stilen på huset.

0

Taklampor jagar bort höstmörkret

Höst. Höga, klara, kyliga dagar – eller kanske ihållande regn. Oavsett vilket, blir det ännu mysigare att sitta inne med en bra bok eller en god måltid...

0

Låt ditt hem lysa

Spotlights i taket och lampa över matbordet - ser du ut så hemma hos dig också? Men se här vad man kan göra med lite ljus!

0

Mer ljus inne

Ljus är ett redskap och det ska användas för att skapa en miljö. Rätt belysning kan verkligen ge hemtrevnad – men dåligt ljus kan få allt att se gammalt...

0

Lampa med personlighet

Här visar vi hur du enkelt gör din egen högst personliga lampa. Hur enkel som helst att göra och en verkligt personlig och annorlunda detalj i inredning...

0

Nytt ljus med fiberoptik

Varför bara tänka i traditionell belysning? Med fiberoptik finns helt andra möjligheter än vad vi är vana vid, både ute och inne.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons