Annons

Ljus inne och ute

Belysning

Här tipsar Ingald Andersson om hur man med olika typer av belysning kan skapa variationer inne och ute.

Annons

Här tipsar Ingald Andersson om hur man med olika typer av belysning kan skapa variationer inomhus och ger tips om hur du kan belysa trädgården.

Ett nytt tänkande när det gäller ljussättning inomhus kommer med den nya tekniken för s.k. downlights. Det är små infällbara armaturer för 12 V halogenlampor, som ger oanade inredningsmöjligheter och innebär ett helt nytt sätt att skapa variationer med ljus. Förutsättningen är att man kan fälla in dem i ett undertak, vilket är något att tänka på för dig som planerar en ombyggnad eller att bygga nytt. Teckningarna ovan t.h. visar tre olika varianter av downlights, en enkel, en riktbar och en med dekorativ glasskiva.

En av fördelarna med downlights är att de knappt syns. Små ljuspunkter i taket som sprider ljuset dit du vill. Rummet känns friare - taket renare. Passar även bra i kök, toaletter och badrum. För badrum vinns vissa bestämmelser om var i taket de får placeras.

Ett bra exempel på användningen av downlights. Armaturen märks knappast, men föremålet syns desto mer. Armaturen är den riktbara varianten, lämplig just för belysning av tavlor m m.

Bra belysning är en som inte bländar, och det gäller även den i trädgården. Stickande glödlampor, som är dåligt avskärmade, drabbar ju också omgivningen. En kvarleva från gamla tider, då utbudet av armaturer var magert, tomterna stora och gatubelysningen knaper. Idag, när boendet är mer kompakt, tomterna mindre och gatubelysningen nästan för effektiv, finns alltså andra förutsättningar.

Valet idag bör vara fler men avskärmade armaturer, som inte bara visar vägen vi ska gå, utan också ger trädgården variationsrik ljussättning. Valet av armatur är därför viktigt.

Till trappvägen av slipers finns en typ av trädgårdsbelysning, som med sin enkla form finns där utan att egentligen synas. Det ger ett behagligt ljus över vägen utan att blända.

Annons


Så här kan du designa och tillverka din egen trädgårdsbelysning. Gjut fast en tryckimpregnerad stolpe i marken och montera en avskärmad armatur på den. Höjden från mark till armatur bör vara 90 cm.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
26 februari 2001

0 Kommentarer

0

Lampa med personlighet

Här visar vi hur du enkelt gör din egen högst personliga lampa. Hur enkel som helst att göra och en verkligt personlig och annorlunda detalj i inredning...

0

Nytt ljus med fiberoptik

Varför bara tänka i traditionell belysning? Med fiberoptik finns helt andra möjligheter än vad vi är vana vid, både ute och inne.

2

Strålande jul

Snart är det dags att packa upp julgransbelysningen och alla andra el-dekorationer som brukar pryda stugor och trädgårdar kring jul. Men har du koll på...

0

Hur tänkte du...

Nils Bjelk står bakom Wirefreelight – trådlös led-belysning.

0

Slingrande ljuskällor – inomhus

När mörkret sänker sig vill vi ha ljus i vårt hus. Ljusslingor skapar mys och passar lika bra i fönster som i gran som virade runt trappräcket.

9

Kvicksilver i lågenergilampor och lysrör

I de lågenergilampor som vi använder i hemmen finns det kvicksilver. Vet du hur du tar hand om en lampa som går sönder?

0

Ljus inomhus

Med ljusets hjälp kan du bestämma atmosfären i ett rum. Så rusta dig för den mörka årstiden med bra belysning!

0

Mer ljus inne

Ljus är ett redskap och det ska användas för att skapa en miljö. Rätt belysning kan verkligen ge hemtrevnad – men dåligt ljus kan få allt att se gammalt...

0

Ljus i mörkret för krukväxterna

Nu är det en hård kamp för våra krukväxter att överleva på det lilla ljus dagarna erbjuder. Men du kan hjälpa dem.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se