Annons

Låt ditt hem lysa

Belysning

Spotlights i taket och lampa över matbordet - ser du ut så hemma hos dig också? Men se här vad man kan göra med lite ljus!

Annons

Det är nästan som att kunna trolla när man väl lärt sig lite grann om belysningsteknik. Ljussätt ditt hem så att det kommer till sin fulla rätt och får den atmosfär det förtjänar.


Det går att belysa på många fler sätt än med den traditionella taklampan. En enkel spot som ger uppljus och som fästs vid sänggaveln ger till exempel denna läckra belysning.

Tänk dig ditt hem som en scen. Färg, form och struktur är ingenting utan belysning. En möbel kan vara trist och tråkig i ett visst ljus, men blir som förvandlad i ett annat. Beroende på vilken armatur, lamp-typ och färg på ljuskällan du använder dig av kan du skapa de mest fascinerande effekter.

- Se först till ytan när du ska ljussätta ett rum, råder Maria Schröder, ljussättningsspecialist på designföretaget London W8 i Stockholm.

- Hur ser rummet ut, var sitter fönstren och vad ska rummet fungera som, är frågor du måste ställa dig. Varje rum bör kunna bli tillräckligt upplyst helt utan dekorativt ljus, till exempel genom riktbara spotlighters i taket. Dekorativt ljus ska ses som ett smycke till rummet och inte en nödvändighet, fortsätter hon.

Vad är då skillnaden mellan dekorativt ljus och funktionellt ljus? Plafonder är exempelvis inte dekorativt ljus men räcker heller inte till som funktionellt ljus. Halogenspotlighters ger ett effektivt riktbart ljus som kan lysa upp ytor och föremål som i sin tur sedan ger ett bra reflektionsljus. Lysrör ger inte ett riktigt lika starkt ljus och mindre reflektion och är dessutom kallare, vilket man oftast inte är ute efter i ett hem. Däremot är det ett perfekt funktionsljus i till exempel ett garage.

 
Flera ljuspunkter ger en trevligare belysning och ser mer inbjudande ut än vad bara en ljuspunkt gör. Detta gäller både inom- och utomhus.

Välj bra kvalitet

Det är stor skillnad i kvaliteten mellan olika spotlighters vad det gäller riktbarhet, bländning och kvalitetsljuskälla. Ju längre in i armaturen lampan sitter desto bättre bländningsskydd har den men den får heller inte sitta för långt in för att förlora ljus. Även materialet i armaturen påverkar ljuskvaliteten. Spotlighters i anodiserat aluminium blir allt vanligare på grund av materialets beständighet mot väder och vind och förmågan att reducera bländning. Förenklat kan man säga att du får vad du betalar för.

Sträva efter bra färgåtergivning

Dagsljus är det perfekta färgåtergivningsljuset men dagsljus är inget att sträva efter inomhus - möjligen, vid badrumsspegeln om du vill veta exakt hur du ser ut utomhus. Däremot vill vi ofta ha ljuskällor med bra färgåtergivning och inte ett varmare ljus än dagsljus.

- I våra svenska hem är det ofta för få ljuskällor. Det optimala är att ha infälld belysning, som till exempel spotlighters i taket som kan vridas eller vippas, som bas och sedan så många ljuskällor som möjligt utan att det ser plottrigt ut, säger Maria.

Annons

Dimmer ett måste

Att installera dimmers så att ljuset kan varieras för olika tillfällen tycker Maria Schröder är ett måste. På London W8 arbetar man dessutom nästan enbart med lågvoltsbelysning, 12 volt, för att möjligheterna är fler och det ger ett effektivare ljus. Att installera ett lågvolt-system kräver en eller flera transformatorer som helst göms i taket, ett skåp eller på annan lämplig plats. En transformator är antingen konventionell eller elektronisk och kostar cirka en tusenlapp styck. Dimmern ska sedan anpassas efter vilken transformator-typ du har - det vill säga en elektronisk dimmer till en elektronisk transformator och vice versa.

Fiberoptik bra för vinet

Fiberoptik blir allt vanligare i hemmiljö, speciellt som en effektfull lösning i badrum, vinkällare och som utomhusbelysning. Det ska ses som ett komplement till annan belysning men fördelen är att du bara behöver en ljuskälla som kan placeras utanför exempelvis ett badrum eller på andra platser där det annars krävs IP-klassad armatur. "Ljusslingorna" dras sedan in i rummet. Fiberoptisk belysning är också lämpligt i vinkällare eftersom det inte påverkar känsliga viner.

Placeringen A och O

Det gäller att placera armaturerna på rätt ställe, enligt Maria Schröder. Lampor i kökstaket ovanför en arbetsbänk ska till exempel inte placeras längre från väggen än 40-50 cm (förutsatt att bänkdjupet standard) för att du inte ska skymma ljuset när du står vid bänken. Ett annat vanligt misstag är att installera belysning i taket i ett badrum och sedan glömma bort belysningen vid spegeln. Har du då helkaklade väggar blir det extra jobb när el ska dras till de nya armaturerna.

Tänk el tidigt

Om du bygger nytt eller renoverar råder Maria att tänka på el-dragningen tidigt i planeringen.

Försök fundera ut ungefär hur du vill ha belysningen. Drar du ut el på flera ställen i taket har du större valfrihet senare.

Med bra armaturer och en smula belysningskunskap kommer du att kunna ge ditt hem en harmonisk atmosfär med - om du vill - en dramatisk effekt som anstår den bästa teaterscen.

Tänk på detta när du väljer belysning:

Vilken funktion ska belysningen ha i rummet.

Skilj mellan funktionsljus och dekorativt ljus.

Välj funktionsljus som kan riktas, som inte bländar och som bildar reflekterat ljus.

Installera dimmers.

Tänk på placeringen av armaturen - att belysa väggarna ökar till exempel allmänljuset.

Välj en lampa med bra färgåtergivning - det gör rättvisa åt tyger, möbler och färgen på dina väggar.

Färgåtergivning

Färgåtergivningsindexet Ra är måttet på hur väl det jämförda ljuset överensstämmer med ett referensljus. En ljuskälla med Ra = 100 återger färgerna optimalt jämfört med referensljuset.

Några exempel på Ra-index:

Glödlampa 100

Halogenglödlampa 100

Dagsljus 100

Fullfärgslysrör 85

Fullfärgslysrör special 95

Metallhalogenlampor 85-92

Källa: Osram

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25 februari 2004

0 Kommentarer

0

Ljussätt badrummet på rätt sätt

Sätt ljus på tillvaron med rätt belysning. Ljusdesignern Svante Pettersson har experttipsen för hur du ska göra!

0

Gör en slinga av lampskärmar

En lampslinga av lampskärmar är ett enkelt och roligt diy-pyssel för dig som vill fixa mysig belysning.

0

Gör en egen bokstavslampa

Bokstavslampor kan vara lika dyra som de är snygga, men det är superenkelt att göra en egen bokstavslampa – så här gör du, steg för steg.

0

60-wattaren förbjuds

Utfasningen av glödlampan fortsätter. Nu är det 60-wattarens tur att försvinna.

0

Krönika: Vettiga vardagsplikter

Nu är allt som vanligt igen med jobb, skola och ungarnas föreningsliv som kräver föräldraengagemang och pengar för att fungera. Tungt, men jag har...

1

Miljönytt: EU förbjuder import av glödlampor

Från och med 1 januari 2009 förbjuder EU all import av matta glödlampor, samt klara 100 wattslampor.

0

Nytt & Nyttigt augusti 09

I höst börjar utfasningen av glödlampor. Nu är det lågenergi- eller LED!

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons