Annons

Låt ditt hem lysa

Belysning

Spotlights i taket och lampa över matbordet - ser du ut så hemma hos dig också? Men se här vad man kan göra med lite ljus!

Annons

Det är nästan som att kunna trolla när man väl lärt sig lite grann om belysningsteknik. Ljussätt ditt hem så att det kommer till sin fulla rätt och får den atmosfär det förtjänar.


Det går att belysa på många fler sätt än med den traditionella taklampan. En enkel spot som ger uppljus och som fästs vid sänggaveln ger till exempel denna läckra belysning.

Tänk dig ditt hem som en scen. Färg, form och struktur är ingenting utan belysning. En möbel kan vara trist och tråkig i ett visst ljus, men blir som förvandlad i ett annat. Beroende på vilken armatur, lamp-typ och färg på ljuskällan du använder dig av kan du skapa de mest fascinerande effekter.

- Se först till ytan när du ska ljussätta ett rum, råder Maria Schröder, ljussättningsspecialist på designföretaget London W8 i Stockholm.

- Hur ser rummet ut, var sitter fönstren och vad ska rummet fungera som, är frågor du måste ställa dig. Varje rum bör kunna bli tillräckligt upplyst helt utan dekorativt ljus, till exempel genom riktbara spotlighters i taket. Dekorativt ljus ska ses som ett smycke till rummet och inte en nödvändighet, fortsätter hon.

Vad är då skillnaden mellan dekorativt ljus och funktionellt ljus? Plafonder är exempelvis inte dekorativt ljus men räcker heller inte till som funktionellt ljus. Halogenspotlighters ger ett effektivt riktbart ljus som kan lysa upp ytor och föremål som i sin tur sedan ger ett bra reflektionsljus. Lysrör ger inte ett riktigt lika starkt ljus och mindre reflektion och är dessutom kallare, vilket man oftast inte är ute efter i ett hem. Däremot är det ett perfekt funktionsljus i till exempel ett garage.

 
Flera ljuspunkter ger en trevligare belysning och ser mer inbjudande ut än vad bara en ljuspunkt gör. Detta gäller både inom- och utomhus.

Välj bra kvalitet

Det är stor skillnad i kvaliteten mellan olika spotlighters vad det gäller riktbarhet, bländning och kvalitetsljuskälla. Ju längre in i armaturen lampan sitter desto bättre bländningsskydd har den men den får heller inte sitta för långt in för att förlora ljus. Även materialet i armaturen påverkar ljuskvaliteten. Spotlighters i anodiserat aluminium blir allt vanligare på grund av materialets beständighet mot väder och vind och förmågan att reducera bländning. Förenklat kan man säga att du får vad du betalar för.

Sträva efter bra färgåtergivning

Dagsljus är det perfekta färgåtergivningsljuset men dagsljus är inget att sträva efter inomhus - möjligen, vid badrumsspegeln om du vill veta exakt hur du ser ut utomhus. Däremot vill vi ofta ha ljuskällor med bra färgåtergivning och inte ett varmare ljus än dagsljus.

- I våra svenska hem är det ofta för få ljuskällor. Det optimala är att ha infälld belysning, som till exempel spotlighters i taket som kan vridas eller vippas, som bas och sedan så många ljuskällor som möjligt utan att det ser plottrigt ut, säger Maria.

Annons

Dimmer ett måste

Att installera dimmers så att ljuset kan varieras för olika tillfällen tycker Maria Schröder är ett måste. På London W8 arbetar man dessutom nästan enbart med lågvoltsbelysning, 12 volt, för att möjligheterna är fler och det ger ett effektivare ljus. Att installera ett lågvolt-system kräver en eller flera transformatorer som helst göms i taket, ett skåp eller på annan lämplig plats. En transformator är antingen konventionell eller elektronisk och kostar cirka en tusenlapp styck. Dimmern ska sedan anpassas efter vilken transformator-typ du har - det vill säga en elektronisk dimmer till en elektronisk transformator och vice versa.

Fiberoptik bra för vinet

Fiberoptik blir allt vanligare i hemmiljö, speciellt som en effektfull lösning i badrum, vinkällare och som utomhusbelysning. Det ska ses som ett komplement till annan belysning men fördelen är att du bara behöver en ljuskälla som kan placeras utanför exempelvis ett badrum eller på andra platser där det annars krävs IP-klassad armatur. "Ljusslingorna" dras sedan in i rummet. Fiberoptisk belysning är också lämpligt i vinkällare eftersom det inte påverkar känsliga viner.

Placeringen A och O

Det gäller att placera armaturerna på rätt ställe, enligt Maria Schröder. Lampor i kökstaket ovanför en arbetsbänk ska till exempel inte placeras längre från väggen än 40-50 cm (förutsatt att bänkdjupet standard) för att du inte ska skymma ljuset när du står vid bänken. Ett annat vanligt misstag är att installera belysning i taket i ett badrum och sedan glömma bort belysningen vid spegeln. Har du då helkaklade väggar blir det extra jobb när el ska dras till de nya armaturerna.

Tänk el tidigt

Om du bygger nytt eller renoverar råder Maria att tänka på el-dragningen tidigt i planeringen.

Försök fundera ut ungefär hur du vill ha belysningen. Drar du ut el på flera ställen i taket har du större valfrihet senare.

Med bra armaturer och en smula belysningskunskap kommer du att kunna ge ditt hem en harmonisk atmosfär med - om du vill - en dramatisk effekt som anstår den bästa teaterscen.

Tänk på detta när du väljer belysning:

Vilken funktion ska belysningen ha i rummet.

Skilj mellan funktionsljus och dekorativt ljus.

Välj funktionsljus som kan riktas, som inte bländar och som bildar reflekterat ljus.

Installera dimmers.

Tänk på placeringen av armaturen - att belysa väggarna ökar till exempel allmänljuset.

Välj en lampa med bra färgåtergivning - det gör rättvisa åt tyger, möbler och färgen på dina väggar.

Färgåtergivning

Färgåtergivningsindexet Ra är måttet på hur väl det jämförda ljuset överensstämmer med ett referensljus. En ljuskälla med Ra = 100 återger färgerna optimalt jämfört med referensljuset.

Några exempel på Ra-index:

Glödlampa 100

Halogenglödlampa 100

Dagsljus 100

Fullfärgslysrör 85

Fullfärgslysrör special 95

Metallhalogenlampor 85-92

Källa: Osram

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25 februari 2004
 
Annons
Mer om Belysning

Ljussätt badrummet på rätt sätt

Belysning Sätt ljus på tillvaron med rätt belysning. Ljusdesignern Svante Pettersson har experttipsen för hur du ska göra!

Hej då glödlampan

Belysning Utfasningen av glödlampor fortsätter och vi har fått en uppsjö av olika lampor på butikshyllan.

5 tips till bästa ljuset

Belysning Allmänbelysning, stämningsbelysning, arbetsbelysning. Utgå från dessa tre ljusfunktioner när du planerar ljuset i ett rum. Belysningskonsulten Roland...

60-wattaren förbjuds

Belysning Utfasningen av glödlampan fortsätter. Nu är det 60-wattarens tur att försvinna.

Lysande nyheter

Belysning Höstens nya lampor bjuder på härligt ljus och strålande humor!

Nytt & Nyttigt augusti 09

Belysning I höst börjar utfasningen av glödlampor. Nu är det lågenergi- eller LED!

Möblera för ljus

Belysning I dessa energibesparingstider är det dagsljus som gäller. Belysning inkluderar därför i högsta grad en smart möblering och ljus färgsättning, säger Monica Säter, Vi i Villas belysningsexpert.

Ljuvligt juleljus

Belysning Låt det gnistra och lysa i granen – med rätt lampor och timer sparar du massor av energi.

Nytt ljus över klotet

Belysning Hösten 2009 är början på slutet till Thomas Edisons lysande uppfinning. Utfasningen av vår vanliga gamla glödlampa har börjat. Ny teknik ger oss nu...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons