Annons

Lär dig belysningsbegreppen

Belysning

Vad är luminans? Och vad talar man egenligen om när man säger ljusflöde? Svaren finner du här.

Annons

Ljus är elektromagnetisk strålning som uppfattas av ögat. Ögat får en ljushetsupplevelse av denna strålning som rör sig inom våglängdsområdet 380-780 nanometer. Detta ljusområde utgör en mycket liten del, ett spektrum, av det område som hela strålningen utgör.

Belysningsstyrkan är ett mått på hur mycket ljus som träffar en yta. Måttenhet: lux - ett mått för ljus på samma sätt som Celsius är ett mått för värme.

Ljusflödet är den samlade ljusmängd som avges i alla riktningar från ljuskällan. Måttenhet: lumen som anger styrkan på ljuskällan.

Ljusstyrkan är den samlade ljusmängd som avges i en bestämd riktning. Måttenhet: Candela - reflekterat ljus.

Luminansen är det ljushetsintryck ögat får från en betraktad yta. Måttenhet: candela/kvadratmeter.

Färgtemperaturen anger ljuskällans färg och mäts i Kelvin. Ju lägre tal desto varmare (gulare) är ljuset. Trots samma ljusfärg kan ljuskällor ha olika färgåtergivningsegenskaper på grund av olika spektralsammansättningar.

Läs mer här:

Bästa belysningen över köksbordet

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
11 september 2002

0 Kommentarer

0

Gör en egen bokstavslampa

Bokstavslampor kan vara lika dyra som de är snygga, men det är superenkelt att göra en egen bokstavslampa – så här gör du, steg för steg.

0

Julhus 2003

Hus dekorerade i bästa Kalle Anka-anda! Kul, glittrande och helt inne.

0

Nu är det jul här i vårt hus

Hus dekorerade i bästa Kalle Anka-anda! Kul, glittrande och helt inne.

0

Ljus i mörkret

Lyskraft! Utebelysing är vackert och välkomnande när det skymmer. Välj en lampa som passar stilen på huset.

0

Taklampor jagar bort höstmörkret

Höst. Höga, klara, kyliga dagar – eller kanske ihållande regn. Oavsett vilket, blir det ännu mysigare att sitta inne med en bra bok eller en god måltid...

0

Låt ditt hem lysa

Spotlights i taket och lampa över matbordet - ser du ut så hemma hos dig också? Men se här vad man kan göra med lite ljus!

0

Mer ljus inne

Ljus är ett redskap och det ska användas för att skapa en miljö. Rätt belysning kan verkligen ge hemtrevnad – men dåligt ljus kan få allt att se gammalt...

0

Lampa med personlighet

Här visar vi hur du enkelt gör din egen högst personliga lampa. Hur enkel som helst att göra och en verkligt personlig och annorlunda detalj i inredning...

0

Nytt ljus med fiberoptik

Varför bara tänka i traditionell belysning? Med fiberoptik finns helt andra möjligheter än vad vi är vana vid, både ute och inne.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons