Krönika: Lys för miljön

I Sverige står lamporna för cirka 20 procent av en familjs totala behov av hushållsel. Det positiva är att det är så enkelt att spara mycket energi genom att byta belysning.


Första gången i Kina försökte jag vänja mig vid att lite finare restauranger satsade stort på lysrör i taken. Mysfaktorn var i nivå med belysningen hos min tandläkare. Riktigt fina ställen hade kulörta lysrör som blinkade. I ett fattigt land som Kina där alltför många levt allt för länge utan elektricitet i talgdankens sken är förstås en lysrörsorgie ett tecken på framgång.

Även vår belysning beror på den kultur och det mode som råder, vilket kan vara bra att komma ihåg när man ska se över sin elkonsumtion. I Sverige står lamporna för cirka 20 procent av en familjs totala behov av hushållsel.

Det positiva är att det är så enkelt att spara mycket energi genom att byta belysning. En lågenergilampa drar ungefär åttio procent mindre el. Tänk om du med ett lika enkelt handgrepp kunde sänka din bils bensinförbrukning med fyra femtedelar. Tänk om du i ett slag kunde sänka ditt hus värmekostnader till en femtedel av det normala – utan att vira in hela kåken i två meter mineralull.

Det negativa är att det är svårt att älska denna första generation lågenergilampor. Jag har en liten lista på klagomål.

Skenet. Den uppgivna ljusstyrkan stämmer sällan med verkligheten. Det var inte vintern som kom tidigt utan det plötsliga skumrasket berodde på hemmets alla nya lågenergilampor.

Tyngden. Det är inte mycket stånd kvar i min stålampa vars böjliga led tyngs ned av energilampan så att den slokar likt en vissen tulpan.

Startsträckan. Det tar några sekunder innan de lyser ordentligt. När man älgar in i garaget där frysboxen står på jakt efter middagsmat, hinner man snubbla på fotbollsskor och skidstavar och slå huvudet i den upphängda takboxen innan lampan tänts och då är man så arg att man glömt vad man var ute efter.

Bit ihop 

Likväl är det bara att bita ihop, byta till lågenergilampor och hålla god min. För ingenstans kan vi med så små medel göra så mycket nytta. Dessutom skulle en stor del av problemen med byte till lågenergilampor försvinna om vi inte krampaktigt höll fast i vår gamla armatur. Gärna lågenergivarianter, tänker vi, men de måste gå att skruva i den gamla kökslampan vi ärvt av farmor.

Glödlampan med skruvfattning uppfanns av Thomas Alva Edison år 1879 (E:t i glödlampornas beteckning E 14 och E 27 står för just Edison). Tänk om vi hade samma krav på andra moderniteter. Gärna en ny dator, en ny dammsugare, en ny kamera, men de måste passa ihop med teknik från 1879.

Byt därför till en modern armatur när du ändå är igång. Ett standardbyte efter 129 år kan inte vara alltför överilat.

Min nya läslampa drar 1 watt.

Snål. Skumrasket får du på köpet. Bild: Ikea.

Tre ljustips

  • Besök en riktig lampaffär – istället för att tokshoppa lågprislampor – där personalen kan berätta vilken belysning som bäst passar dig.
  • Byt glödlampor till lågenergilampor, gamla lysrör till moderna T5-lysrör och halogenlampor till mycket mer energisparande LED-belysning.
  • Byt, och detta är det viktigaste, till grön el som kommer från vind-, sol- eller vattenkraft.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar