Annons

Hej då glödlampan

Belysning

Utfasningen av glödlampor fortsätter och vi har fått en uppsjö av olika lampor på butikshyllan.

Annons

Utfasningen av glödlampor inom EU har under 2011 inneburit ett förbud mot klara 60-watts glödlampor. Under 2012 fortsätter utfasningen och den 1 september förbjuds även klara 40-, 25- och 15-watts glödlampor.

Förbudet innebär att lamporna inte får tillverkas i eller importeras till Europa men butikerna får sälja slut på sina lager och det är tillåtet att använda lampor man redan köpt. Vad ska man då som konsument välja istället? Tyvärr finns inget enkelt svar. På marknaden finns idag lågenergi-, halogen- och LED-lampor – ofta kallade lågenergilampor trots att olika tekniker skiljer dem åt. Priserna är ofta höga och kvaliteten skiftande.

Det gäller att läsa på om de olika lamptyperna för att veta vilken som är den bästa just där du tänkt använda den och att kolla märkningen på hyllorna. Dessutom ska man utnyttja konsumentköplagen och reklamera produkter som inte håller vad de lovar. På sajten www.lampinfo.se finns bra information om vad man bör tänka på när man väljer ersättare till glödlampan.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
7 augusti 2012

1 Kommentarer

2012-08-15
Johan
0

Gör en egen bokstavslampa

Bokstavslampor kan vara lika dyra som de är snygga, men det är superenkelt att göra en egen bokstavslampa – så här gör du, steg för steg.

0

Julhus 2003

Hus dekorerade i bästa Kalle Anka-anda! Kul, glittrande och helt inne.

0

Nu är det jul här i vårt hus

Hus dekorerade i bästa Kalle Anka-anda! Kul, glittrande och helt inne.

0

Ljus i mörkret

Lyskraft! Utebelysing är vackert och välkomnande när det skymmer. Välj en lampa som passar stilen på huset.

0

Taklampor jagar bort höstmörkret

Höst. Höga, klara, kyliga dagar – eller kanske ihållande regn. Oavsett vilket, blir det ännu mysigare att sitta inne med en bra bok eller en god måltid...

0

Låt ditt hem lysa

Spotlights i taket och lampa över matbordet - ser du ut så hemma hos dig också? Men se här vad man kan göra med lite ljus!

0

Mer ljus inne

Ljus är ett redskap och det ska användas för att skapa en miljö. Rätt belysning kan verkligen ge hemtrevnad – men dåligt ljus kan få allt att se gammalt...

0

Lampa med personlighet

Här visar vi hur du enkelt gör din egen högst personliga lampa. Hur enkel som helst att göra och en verkligt personlig och annorlunda detalj i inredning...

0

Nytt ljus med fiberoptik

Varför bara tänka i traditionell belysning? Med fiberoptik finns helt andra möjligheter än vad vi är vana vid, både ute och inne.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons