Annons

Hej då glödlampan

Belysning

Utfasningen av glödlampor fortsätter och vi har fått en uppsjö av olika lampor på butikshyllan.

Annons

Utfasningen av glödlampor inom EU har under 2011 inneburit ett förbud mot klara 60-watts glödlampor. Under 2012 fortsätter utfasningen och den 1 september förbjuds även klara 40-, 25- och 15-watts glödlampor.

Förbudet innebär att lamporna inte får tillverkas i eller importeras till Europa men butikerna får sälja slut på sina lager och det är tillåtet att använda lampor man redan köpt. Vad ska man då som konsument välja istället? Tyvärr finns inget enkelt svar. På marknaden finns idag lågenergi-, halogen- och LED-lampor – ofta kallade lågenergilampor trots att olika tekniker skiljer dem åt. Priserna är ofta höga och kvaliteten skiftande.

Det gäller att läsa på om de olika lamptyperna för att veta vilken som är den bästa just där du tänkt använda den och att kolla märkningen på hyllorna. Dessutom ska man utnyttja konsumentköplagen och reklamera produkter som inte håller vad de lovar. På sajten www.lampinfo.se finns bra information om vad man bör tänka på när man väljer ersättare till glödlampan.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
7 augusti 2012

1 Kommentarer

2012-08-15
Johan
0

Lysande tavla

På dagen en vacker tavla, på kvällen ett lysande konstverk. Gör din personliga lamptavla snabbt och enkelt!

0

Asymmetrisk armatur ger ljus in i garderoben

Hur kan man rikta ljuset åt sidan? Leif Qvist har svaret.

0

Lys upp med egna gluggar

Klona dina ögon och du har en garanterad snackis på nästa fest!

0

Rätt belysning gör dig piggare

Fruktar du det kommande vintermörkret? Mörkret kanske gör dig lätt deprimerad? Vi i Villas nya belysningsexpert Monica Säter ger dig här några konkreta...

2

Släck snyggt

Låt inte belysningen stå på i tomma rum i onödan, det kostar både pengar och belastar vår miljö. Släck på en snygg strömbrytare istället.

0

Taklampor jagar bort höstmörkret

Höst. Höga, klara, kyliga dagar – eller kanske ihållande regn. Oavsett vilket, blir det ännu mysigare att sitta inne med en bra bok eller en god måltid...

0

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

En led-lampa minskar energiförbrukningen rejält. Johan Tell berättar om sina energival.

0

5 tips till bästa ljuset

Allmänbelysning, stämningsbelysning, arbetsbelysning. Utgå från dessa tre ljusfunktioner när du planerar ljuset i ett rum. Belysningskonsulten Roland...

0

60-wattaren förbjuds

Utfasningen av glödlampan fortsätter. Nu är det 60-wattarens tur att försvinna.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons