Annons
Foto: iStockphoto

Bättre hälsa med rätt belysning inomhus

Belysning

Energimyndigheten ger 20 miljoner kronor i stöd för ett forskningsprogram om ljus och hälsa.

Annons

Målet är lägre energiförbrukning och större välbefinnande som leder till bättre prestationer.

– Kroppen är beroende av ljus. Om vi inte får tillräckligt med ljus mår vi inte bra, säger Kenneth Asp, expert vid Energimyndigheten.

Forskningen bedrivs genom flera olika projekt. Bland annat genom att mäta skolbarns prestationer och hälsa i förhållande till olika sorters ljusexpo-nering.

– Den nya tekniken med led-belysning ger ett större ljusspektrum och är så oerhört mycket mer energieffektivt jämfört med gamla glödlampor. Än så länge är mycket inte färdigutvecklat, men det är på gång. EU håller på att gå igenom generella standarder och bestämmelser.

Förhoppningen är att utveckla teknik, färg och ljussättning för att kunna laborera med dessa för bättre ljus och ökat välbefinnande. Men det kan ta tid innan forskningsresultaten påverkar hemmiljön.

– Vi gör inte direkt fel när vi ljussätter våra villor idag, men man kanske inte är medveten om vilken inverkan ljuset har.

– Jag tror inte att belysningen i sig kommer att ändras så mycket. Lamporna kommer vara mer energisnåla men annars är det tycke och smak precis som idag som avgör var ljuspunkterna i hemmet finns. Förhoppningsvis kommer vi ha mer kunskap om att ljus betyder mycket, säger Kenneth Asp

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
26 mars 2013

0 Kommentarer

0

Gör en egen bokstavslampa

Bokstavslampor kan vara lika dyra som de är snygga, men det är superenkelt att göra en egen bokstavslampa – så här gör du, steg för steg.

0

Julhus 2003

Hus dekorerade i bästa Kalle Anka-anda! Kul, glittrande och helt inne.

0

Nu är det jul här i vårt hus

Hus dekorerade i bästa Kalle Anka-anda! Kul, glittrande och helt inne.

0

Ljus i mörkret

Lyskraft! Utebelysing är vackert och välkomnande när det skymmer. Välj en lampa som passar stilen på huset.

0

Taklampor jagar bort höstmörkret

Höst. Höga, klara, kyliga dagar – eller kanske ihållande regn. Oavsett vilket, blir det ännu mysigare att sitta inne med en bra bok eller en god måltid...

0

Låt ditt hem lysa

Spotlights i taket och lampa över matbordet - ser du ut så hemma hos dig också? Men se här vad man kan göra med lite ljus!

0

Mer ljus inne

Ljus är ett redskap och det ska användas för att skapa en miljö. Rätt belysning kan verkligen ge hemtrevnad – men dåligt ljus kan få allt att se gammalt...

0

Lampa med personlighet

Här visar vi hur du enkelt gör din egen högst personliga lampa. Hur enkel som helst att göra och en verkligt personlig och annorlunda detalj i inredning...

0

Nytt ljus med fiberoptik

Varför bara tänka i traditionell belysning? Med fiberoptik finns helt andra möjligheter än vad vi är vana vid, både ute och inne.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons