Annons
Foto: iStockphoto

Bättre hälsa med rätt belysning inomhus

Belysning

Energimyndigheten ger 20 miljoner kronor i stöd för ett forskningsprogram om ljus och hälsa.

Annons

Målet är lägre energiförbrukning och större välbefinnande som leder till bättre prestationer.

– Kroppen är beroende av ljus. Om vi inte får tillräckligt med ljus mår vi inte bra, säger Kenneth Asp, expert vid Energimyndigheten.

Forskningen bedrivs genom flera olika projekt. Bland annat genom att mäta skolbarns prestationer och hälsa i förhållande till olika sorters ljusexpo-nering.

– Den nya tekniken med led-belysning ger ett större ljusspektrum och är så oerhört mycket mer energieffektivt jämfört med gamla glödlampor. Än så länge är mycket inte färdigutvecklat, men det är på gång. EU håller på att gå igenom generella standarder och bestämmelser.

Förhoppningen är att utveckla teknik, färg och ljussättning för att kunna laborera med dessa för bättre ljus och ökat välbefinnande. Men det kan ta tid innan forskningsresultaten påverkar hemmiljön.

– Vi gör inte direkt fel när vi ljussätter våra villor idag, men man kanske inte är medveten om vilken inverkan ljuset har.

– Jag tror inte att belysningen i sig kommer att ändras så mycket. Lamporna kommer vara mer energisnåla men annars är det tycke och smak precis som idag som avgör var ljuspunkterna i hemmet finns. Förhoppningsvis kommer vi ha mer kunskap om att ljus betyder mycket, säger Kenneth Asp

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
26 mars 2013

0 Kommentarer

0

Lysande tavla

På dagen en vacker tavla, på kvällen ett lysande konstverk. Gör din personliga lamptavla snabbt och enkelt!

1

Hej då glödlampan

Utfasningen av glödlampor fortsätter och vi har fått en uppsjö av olika lampor på butikshyllan.

0

Lys upp med egna gluggar

Klona dina ögon och du har en garanterad snackis på nästa fest!

0

Rätt belysning gör dig piggare

Fruktar du det kommande vintermörkret? Mörkret kanske gör dig lätt deprimerad? Vi i Villas nya belysningsexpert Monica Säter ger dig här några konkreta...

2

Släck snyggt

Låt inte belysningen stå på i tomma rum i onödan, det kostar både pengar och belastar vår miljö. Släck på en snygg strömbrytare istället.

0

Taklampor jagar bort höstmörkret

Höst. Höga, klara, kyliga dagar – eller kanske ihållande regn. Oavsett vilket, blir det ännu mysigare att sitta inne med en bra bok eller en god måltid...

0

Miljösmartare livsstil - Johans tre enkla val

En led-lampa minskar energiförbrukningen rejält. Johan Tell berättar om sina energival.

0

5 tips till bästa ljuset

Allmänbelysning, stämningsbelysning, arbetsbelysning. Utgå från dessa tre ljusfunktioner när du planerar ljuset i ett rum. Belysningskonsulten Roland...

0

60-wattaren förbjuds

Utfasningen av glödlampan fortsätter. Nu är det 60-wattarens tur att försvinna.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons