Annons

Ännu flera belysningstips

Belysning

I artikeln Ge ditt hem bra belysning fick du tips från vår belysningsexpert Monica Säter om hur du bäst ljussätter delar av ditt hem. Här kommer ännu flera tips!

Annons

Mycket smakfull ljussättning där utemiljön binds samman med inomhusbelysningen. En mjuk övergång mellan mörker och ljus är både behaglig för ögat och ger ett exklusivt intryck. Här har professionella ljusdesigners varit inblandade; BergströmStenfors Ljusarkitekter. Foto arkitekthuset.

Monica Säter tar verkligen miljöaspekterna på allvar. Belysningen i våra villor står för ungefär 20 procent av hushållets totala energiförbrukning, så självklart är energisnål belysning en viktig del i att vara miljömedveten.

- Visa ansvar. Använde det ljus som behövs, men inte mer. En smart lösning är att se till att ljusstyrkan är flexibel, till exempel genom en dimmer. Det är också bra om du har flera ljuskällor i varje rum, då kan du variera belysningen efter vad ni för tillfället gör i rummet, tid på dygnet, och inte minst, beroende på årstid. Det är oftast under vinterhalvåret man plötsligt upptäcker sin bristfälliga belysning, men även sommartid behöver vi bra ljus, konstaterar Monica Säter.

- Jag vill passa på att slå ett slag för de nya LED-lamporna, säger Monica. De är extremt energisnåla, och bra placerade samt exakt riktade kan man få ett mycket bra ljus, trots att de inte lyser så starkt. Likaså gäller det att ta vara på det viktiga dagsljuset som vi får in helt gratis genom våra fönster. Allt är en fråga om planering.

Var kreativ
Nyckeln till bra belysning heter alltså tid och engagemang. Och kreativitet! Skapa en ljusmiljö, köp inte bara en lampa. Prova olika varianter och ifrågasätt och uppdatera det ljus du har, särskilt om du har haft samma belysning under lång tid. Kanske har dina eller familjens behov förändrats? Bra ljus är både skönhet och funktion - och säkerhet. Glöm därför heller inte vinden och källaren. Bra belysning i förrådsutrymmen samt garderober och lådor gör underverk för både resultatet och humöret när man letar.

Så får du bra belysning i hallen


Ljuset vid spegeln faller snyggare med lampor på sidorna.
Armaturerna Ifö electric Basic kostar cirka 165 kronor/styck, exkl. glödlampa.

- En varm och välkomnande hall med bra ljus blir man glad av. Satsa på någon snygg armatur, gärna med en röd skärm.
- Dimbart ljus i taket gör att man både kan få bra städljus och lite mjukare ljus som möter när man kommer in från mörkret.
- Precis som i badrummet blir du betydligt snyggare i en spegel med ljus även från sidorna.
- Glöm heller inte en bra entrélampa på utsidan, den tillhör också upplevelsen av hallen.


Belysning längs golvet ger både en exklusiv känsla och ett bra ledljus.
Här har man fällt in vanliga halogenspotar täckta med fyrkanter av frostat glas. Pris spot cirka 150 kronor/st, frostat glas cirka 90 kronor/st, transformator cirka 200 kronor. Tapet Cole och Son/Björklund & Wingqvist. Foto Marbodal.


Klotrund pendellampa "Fado"
i stål och munblåst, vitt glas. Diameter 25 cm, höjd 47 cm. 189 kronor, Ikea.


 

Färgglad spot, "Colorado" 11 cm hög. Pris cirka 140 kronor, Markslöjd.

Annons

Snygg belysning i vardagsrummet


Belysning bakom eller bredvid teveskärmen avlastar ögonen och minskar kontrasterna.
Det går oftast bra med en liten bordslampa som inte bländar. Vill man slå på stort har Philips lyxteve "Aurora" inbyggd bakgrundsbelysning som dessutom ändrar färg beroende på färgerna i bilden. Pris cirka 40.000 kronor.


 

Modern 6-armad "kristallkrona" i metall och glas. Modellen heter "Kristaller" är 56 cm i diameter, höjd 194 cm (kan kapas). 499 kronor, Ikea


 

Som en blomma på väg att slå ut är pendellampan "Ios" från Markslöjd. Finns i svart eller brunkrom och 20 eller 30 cm i diameter. Pris cirka 700 respektive 850 kronor.


Snygga bordslampan "Äpple"
i Marmorerat glas finns i fem olika färger. Kommer från Lyktan, Bankeryds Belysning och kostar cirka 650 kronor.


Trendig taklampa "Butterfly" från Mio med valnötsdetaljer. 25 cm hög. Finns i grönt och rött, pris 590 kronor inklusive skärm.


Trendig golvlampa "Butterfly" från Mio med valnötsdetaljer. 143 cm hög. Finns i rött och grönt, pris 425 kronor, skärm 225 kronor.


Spännande bordsbelysning, "Cooper"
pendel i opalt glas. Diameter 20 cm. Finns även med delvis klart och delvis frostat glas samt i en större modell, 23,5 cm. På bordet bordslampan "Sway" i aluminium. Finns även i vitt och svart. Båda från Belid.


Härligt röd taklampa "Pikant"
med frostat innerglas från Belid. 60 cm i diameter, finns i flera färger. 890 kronor på Mio.


Golvlampan "Kvart" har ställbar arm och möjlighet att rikta ljuset. 120 cm hög, golvdiameter 18 cm. Finns i flera färger, 149 kronor, Ikea.


"Millenium" finns som både golv- och bordslampor
och kommer från LampGustaf. Pris cirka 1600 kronor för golvlampan, cirka 600 kronor för bordslampa. Finns även i brunt, svart samt ek.


Stämningsskapande vägglampa med handgjord glasskärm. Finns i olika färger och mönster. 34 cm hög, 349 kronor, Ikea.

Köket


Frihängande fläkt med inbyggd halogenbelysning,
Gorenje IDG 900E. Pris cirka 12 000 kronor. Foto SenseHouse


Bra arbetsbelysning i köket får du med infällda halogenspotar under skåpen.
Köket på bilden heter "Wasa ek" och kommer från Marbodal.


Takspot, exempelvis för köket, med fem riktbara halogenspotar. 131 cm lång. 499 kronor, Ikea.

Sovrummet


Snygg och funktionell sänglampa i ek och aluminium med två riktbara skärmar samt inbyggd dimmer. Modellen heter "Frank" och kostar 1590 kronor på Mio.


Svart stämningslampa "Mars" från Mio. 80 cm i diameter, pris 3.500 kronor.


Söt lite gubbe i månen "Lunardo" från Massive. Tillverkad i metall och trä, diameter cirka 35 cm. Finns på www.belysningsdesign.se samt exempelvis K-Rauta för cirka 600 kronor, inklusive glödlampa.

Badrummet


Läcker armatur med inbyggd liten kristallkrona
som tack vare att den har skyddsklass IP54 även går att använda i badrummet, varför inte i duschtaket? Ifö electric Opus 120 kristall, pris cirka 1595 kr.


Snygg spegelnisch med armaturerna fästa på spegeln.
Ifö electrics serie "Opus" finns i flera sockelfärger och med olika typer av glas. Pris cirka 410 kr/styck exkl. glödlampa.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

5 februari 2008

0 Kommentarer

0

Ljussätt badrummet på rätt sätt

Sätt ljus på tillvaron med rätt belysning. Ljusdesignern Svante Pettersson har experttipsen för hur du ska göra!

0

Gör en slinga av lampskärmar

En lampslinga av lampskärmar är ett enkelt och roligt diy-pyssel för dig som vill fixa mysig belysning.

0

Gör en egen bokstavslampa

Bokstavslampor kan vara lika dyra som de är snygga, men det är superenkelt att göra en egen bokstavslampa – så här gör du, steg för steg.

0

60-wattaren förbjuds

Utfasningen av glödlampan fortsätter. Nu är det 60-wattarens tur att försvinna.

0

Krönika: Vettiga vardagsplikter

Nu är allt som vanligt igen med jobb, skola och ungarnas föreningsliv som kräver föräldraengagemang och pengar för att fungera. Tungt, men jag har...

1

Miljönytt: EU förbjuder import av glödlampor

Från och med 1 januari 2009 förbjuder EU all import av matta glödlampor, samt klara 100 wattslampor.

0

Nytt & Nyttigt augusti 09

I höst börjar utfasningen av glödlampor. Nu är det lågenergi- eller LED!

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons