Världens bästa lekplats!

Har du en trädgård? Grattis då har du också en fantastisk lekplats. Här får du tips på aktiviteter, i princip helt gratis, som passar alla med barnasinnet i behåll.

För de allra minsta är allting spännande, både ute och inne. Att bara gå runt, eller bli buren i en trygg famn, och titta på blommor, träd som vajar i vinden och lyssna på fågelkvitter räcker långt. Unna dig själv en riktigt stund av mindfulness med ditt barn, betrakta allt i din trädgård med samma nyfikenhet som om du såg det första gången.

Fascineras av växterna

Lite större barn, från förskoleåldern, är fulla av upptäckarlust och nyfikenhet. Att sätta ett frö och se det bli en planta är förstås ett äventyr även om det tar lite tid. Solrosen och många andra ettåringar växer snabbt, liksom bönor och rädisor. Att plantera fjärilslockande växter som exempelvis syrenbuddleja, lavendel eller kryddväxter gör att ni kan studera dessa vackra luftakrobater på nära håll. Men håll koll på giftiga växter som exempelvis fingerborgsblomma, riddarsporre, liljekonvalj, stormhatt, silverax och ricin. Fullständig lista finns på www.giftinformation.se


 

För odlingsintresserade barn med lite mer tålamod kan en hink eller kruka att sätta potatis i vara spännande. Se till att du har dränering, gör små hål i botten om det behövs. När potatisen blommat är det dags att skörda. Påskruka från Ikea, 15 kr.


Att hålla i en snäcka är både spännande och lite läskigt. Foto Susann Gson Engqvist

Upptäck djurlivet

Många barn gillar att leta efter insekter under stenar, och varför inte ordna ett rally med vinbärssnäckorna, de där stora, vita? Rallyt går inte snabbt och är en utmärkt träning av tålamodet för både barn – och vuxna! Märk skalen med siffror med spritpenna, och försäkra dig om att barnet inte skadar djuren, det är viktigt att tidigt lära sig respektera allt levande. Trädgården är en utmärkt plats för detta.

Att locka till sig och studera djur är över huvud taget spännande. Drömmen för den djurintresserade är förstås en damm, här kan man hitta allt från trollsländor och små steklar som kan gå på vatten till groddjur som salamandrar om man har tur. Även fåglar och exempelvis igelkottar eller snokar kan komma till dammen för att dricka eller leta insekter. Men lämna aldrig ett litet barn ensam vid dammen! Har ni ingen damm kan en liten hink med mygglarver vara nog så spännande.

Spännande på natten

Är man lite äldre, från skolåldern ungefär, är det spännande att vara ute på natten. Lura fram nattfjärilar genom att spänna upp ett vitt lakan mellan några träd och sätta en lampa bakom, det finns många spännande nattflygare där ute i mörkret, särskilt om ni har kaprifol på tomten. Fladdermöss är också lite lagom läskiga, och de är vanligare än man tror, särskilt i närheten av vatten, och kaprifolen, eftersom de äter nattfjärilar. Locka fladdermössen genom att slänga upp en näve fågelfrön eller annat smått som inte kan skada dem, i luften, så kommer de nyfiket flygande. De äter inte, men lockas av rörelsen i luften.


Oftast behövs inga specialverktyg till barnen, men det kan vara bra med en barn- eller teleskopkratta, en extra liten hammare och en vattenkanna som inte rymmer mer än barnet ledigt orkar bära. Hörlurar är också bra till exempel om man spikar mycket, men glöm inte att barnet inte hör så bra med lurar på.

Bygg och snickra

Att bygga fågelholkar är roligt för den snickarintresserade – kanske kan någon förses med webbkamera i så man kan följa fågelungarnas utveckling från ägg till flygfärdiga via datorn. Det finns färdiga att köpa via Weibulls, bygger du holken själv så tänk på att installera kameran i god tid innan bobyggandet börjar så att du inte stör familjelivet. På Naturskyddsföreningens hemsida finns tips på både fjärilsrestauranger, igelkottsbon och humlebon ni kan bygga själva. www.naturskyddsforeningen.se Glöm heller inte den klassiska kojan, den kan se ut nästan hur som helst – bara den är säker, att bygga på mark underlättar.

Att måla på stenar eller grenar från trädgården tycker många barn är roligt. Använd giftfri färg och lägg tidningar eller plast under när barnet målar så du slipper du kladd. Är färgen vattenlöslig kan du spraya ovanpå när den torkat med ett skyddande lack, så bevaras konstverket bättre.

Låt barnen hjälpa till

Som villaägare har man alltid projekt på gång, mer eller mindre frivilliga. Barn vill vara med och hjälpa till – ge dem säkra uppgifter och redskap anpassade efter deras storlek. Sällan fungerar speciella barnredskap av lekmodell särskilt bra. Det är viktigt att verktygen fungerar, i alla fall för större barn som mycket väl – under uppsikt förstås – kan exempelvis skruva i skruvar på altanbygget, tvätta fasaden (men inte med algmedel), gräva och plantera, plocka bort maskrosblommor innan de går i blom, kratta löv, stapla och bära ved. Om det så bara blir en enda rätt islagen spik på lekstugan eller sandlådan blir barnet mycket stolt över ”sitt” bygge. Som förälder vet du vad ditt barn kan klara , men givetvis ska du under inga förhållanden ge barnen jobb som kräver farliga/vassa redskap eller starka/giftiga medel. Undvik också att ge barnen målningsuppgifter, det slutar sällan väl, hur noggrant barnen än är blir det lätt irriterande färgkladd på fel ställen. Gör jobbet lustfyllt och tänk vilken glädje och nytta ni kan ha av barnen i framtiden om de tycker att det är roligt att jobba!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar