Rosa anses vara en flickfärg, med hon kan lika gärna föredra blått.
Rosa anses vara en flickfärg, med hon kan lika gärna föredra blått. Foto: Fantasi interiør

Blått eller rosa i barnrummet?

Barnrum

Barnets rum präglas ofta av vem som bor där, men har samtidigt en lång tradition av könsspecifika färgval. Med dagens utbud av barntapeter finns alla möjligheter att välja annat än blått och rosa.

Annons

Det råder ingen tvekan om att flickrum präglas av rosa och röda toner medan pojkrum domineras av blått. Det kan handla om val av färg, tapeter, gardiner, sängkläder och naturligtvis alla typer av kläder och leksaker.

Vi är fria att välja vad vi vill, men friheten är begränsad. ”Pojk- och flickfärgade” produkter har ofta motiv som hästar, prinsessor, bilar och flygplan, de är könsbestämda och utesluter i många fall alternativa färgval. Till exempel är det nog inte så många flickor som vill ha en blå tapet när det dessutom är bilder av racerbilar på den.

 

Måste ta hänsyn till det kommersiella

Producenter och återförsäljare anpassar sig efter marknadens efterfrågan. Det betyder att könsskillnaderna i många produkter blir ett självförstärkande fenomen som är kommersiellt omöjligt att ignorera.

När barnrummet ska renoveras stöter man lätt på begränsningar att välja bort mer könsbestämda produkter. Detta är frågor som en del ser som ett jämställdhetsproblem, men det är fortfarande ett dilemma att vissa färger i kombination med könsspecifika motiv ”gör det omöjligt” att välja helt fritt.

 

Låt barnen välja färgerna själv

Flickors dragning till rosa och rött och pojkarnas dragning till blått är inte bara ett resultat av mode och traditioner. Forskning har visat att kvinnor har fler fotoreceptorer i hjärnan än män. Ju fler av dessa du har desto bättre färgseende har du – speciellt när det gäller rött, orange och rosa. Att pojkar föredrar blått kan alltså bero på att de inte uppfattar de röda färgerna lika bra som flickor.

Men inget barn är det andra likt, och även om ditt namn är Emma eller Julia är det inte givet att rummet ska målas i rosa från golv till tak. Låt ditt barn delta i både färgvalet och jobbet –att renovera barnrummet ska vara en rolig aktivitet för hela familjen.

 

Källa: Norska informationskontoret för färg och interiör (IFI).

Annons

Kartor är kul! Den här karttapeten kommer från Mr Perswall.

 

Tapeten Kompis från Syster Lycklig är både röd och blå.


Kvittrande fåglar på tapeten Lilleby från Boråstapeter.


Med gröna elefanter från Marimekko behöver man knappt berätta sagor. Finns att köpa på Midbec Tapeter.

 

I barnkollektionen Little Stars finns bland annat rutiga tapeter. Går att köpa på Midbec Tapeter.

 

Mumintapeter finns i flera olika färger med motiv som passar alla. Kolla på Tapetorama.

 

Tapeten Jimbo med paisly mönster och djurmotiv finns hos Midbec Tapeter.

13 augusti 2013

4 Kommentarer

2013-08-14
Johanna
2013-08-14
Janne
2013-08-14
Joar Dahlblom
2013-08-16
Redaktionen Vi i Villa
0

Boktips - hobby- och trädgårdsböcker för barn

Här är böcker för framtida villaägare!

2

Egen vrå till de små

Barnens rum ska vara lekfullt och praktiskt. Det ska rymma vilda och fantasifulla lekar samtidigt som det ska vara vilsamt och mysigt att sova i.

0

Privat plats för ungdom

På en liten yta ska man få plats med en hel värld. Här är möbler och prylar för de viktigaste funktionerna i tonårsrummet.

0

Tuffaste tonårslyan

Gästrummet utnyttjades sällan och ungdomarna behövde en egen vrå. Ut åkte gästsängen och in kom massor av kreativ inredning – när tonåringarna själva...

0

Skol-och jobbstart!

Nu är sommarlovet och semestertiderna över för de flesta och det är dags att få ordning på papper och pinaler igen. Här är prylarna som gör det hela...

1

Äntligen eget rum!

Behovet av väggar i huset kan variera över tid beroende på hur familjen utvecklas. Här visar vi hur du monterar en innervägg som sedan enkelt kan tas...

0

Barnens bästa bilder

Barnbilder. Plocka ut fotografierna ur datorn och pryd väggarna hemma med minnen från åren som gått. Tavlorna uppskattas garanterat av både stora och...

8

Vårt garage blev barnens hall

För liten hall? Vad gör man? Stänger igen garaget för bilen och gör det till världens bästa grovhall – ja, så löste familjen Lerby sina hallproblem.

0

Världens bästa lekplats!

Har du en trädgård? Grattis då har du också en fantastisk lekplats. Här får du tips på aktiviteter, i princip helt gratis, som passar alla med barnasinn...