Gott om förvaring är viktigt i barnrummet. Bild: Ikea/Martin Stenmark 1/6
Fina krokar till barnen, 5,5 cm, 160 kr/st, Ferm Living. Bild: 2/6
Barnsäng med förvaring under, 4 990 kr, Micki/Länna möbler. Bild: 3/6
Hörnskåp, 47 x 110 cm, 699 kr, Ikea. Bild: 4/6
Hushyllor, höjd från 25 cm, 349-399 kr/st, Bloomingville/Boligheter.se. Bild: 5/6
Pappboxar, tre storlekar, 179 kr/3-pack, Kids concept/Jollyroom.se. Bild: 6/6

Ordning och reda i barnrummet – så fixar du smart förvaring

Barnrum

Ett barnrum kräver många förvaringslådor och ett smart system för att få plats med alla böcker och leksaker. Isabelle McAllister ger sina bästa barnrumstips!

Annons

Fyra snabba förvaringstips för barnrummet

Isabelle McAllister, författare till boken ”Rum för kidsen”, vet hur man skapar ordning bland leksaker:

  1. Rita bilder eller ta foton av innehållet i lådorna och tejpa upp på utsidan. Alla barn kan inte läsa, men om man tejpar upp en bild på lego på lådan så förstår nog de flesta vad som finns däri.
  2. Rotera leksakslådor. Våra ungar har så mycket saker att de inte längre vet vad som ligger i alla lådor. Ställ en låda i förrådet ett tag så blir leksakerna genast roliga igen när de åter hittas efter en upptäcktsfärd där.
  3. Satsa på en stängd grundförvaring och lyft sedan fram speciella saker på grunda hyllor. Det ger ett mer städat intryck och en lugnare helhet.
  4. Rensa, röj och sortera ut. Nej, det finns inga genvägar och ja, vi behöver inte så mycket prylar. Ha en loppis i parken, sälj gamla möbler på Blocket eller skänk grejer till en hjälporganisation. ”En sak in, en sak ut” är en bra devis. Vi brukar rensa precis före lov. Efter en sommar på landet kommer i alla fall inte våra ungar ihåg alla saker, och de märker inte att hälften av alla prylarna i leksakslådan har fått nya hem.

Utnyttja alla ytor i barnrummet

Isabelle McAllister: "Ofta missar vi att utnyttja rummets olika ytor till förvaring. Har man högt i tak kan det vara praktiskt att sätta upp skåp som går hela vägen upp till taket för sådant som barnen inte använder så ofta. Köksskåp och fläktskåp fungerar utmärkt som en sådan förvaringsmöbel, utan att ta för mycket plats. Själv gillar jag att förvara böcker, som kidsen för tillfället inte läser, högt upp. Det ger en ombonad känsla, samtidigt som man slipper de röriga intryck som böcker i ögonhöjd ibland ger".

Smart förvaring under sängen

Isabelle McAllister: Ett annat bra ställe för förvaring är utrymmet under sängen, det finns en uppsjö av sänglådor att köpa, men det är också relativt enkelt att själv skapa en säng med inbyggd förvaring. Förankra sängens bakre del i väggen med hjälp av en regel, och stötta sedan upp den främre delen med till exempel en hurts eller byrå. Sedan är det bara att fästa resårbottnen i regeln och i skåpen – vips har man en säng med inbyggd förvaring. Tänk på att inte bygga upp sängen för högt, det ser lätt klumpigt ut och det blir jobbigt för barnen när de klättrar ner.”

Bonustips för att snabbt städa upp i barnrummet

Leker barnen med pärlor eller lego? Lägg ut en stor filt eller ett lakan på golvet så blir det lättare att samla ihop alla småbitar sedan när de ska tillbaka till sina förvaringslådor.

Källa: Rum för kidsen, Bonnier fakta.Annons
26 januari 2015

0 Kommentarer

0

Boktips - hobby- och trädgårdsböcker för barn

Här är böcker för framtida villaägare!

2

Egen vrå till de små

Barnens rum ska vara lekfullt och praktiskt. Det ska rymma vilda och fantasifulla lekar samtidigt som det ska vara vilsamt och mysigt att sova i.

0

Privat plats för ungdom

På en liten yta ska man få plats med en hel värld. Här är möbler och prylar för de viktigaste funktionerna i tonårsrummet.

0

Tuffaste tonårslyan

Gästrummet utnyttjades sällan och ungdomarna behövde en egen vrå. Ut åkte gästsängen och in kom massor av kreativ inredning – när tonåringarna själva...

0

Skol-och jobbstart!

Nu är sommarlovet och semestertiderna över för de flesta och det är dags att få ordning på papper och pinaler igen. Här är prylarna som gör det hela...

1

Äntligen eget rum!

Behovet av väggar i huset kan variera över tid beroende på hur familjen utvecklas. Här visar vi hur du monterar en innervägg som sedan enkelt kan tas...

0

Barnens bästa bilder

Barnbilder. Plocka ut fotografierna ur datorn och pryd väggarna hemma med minnen från åren som gått. Tavlorna uppskattas garanterat av både stora och...

8

Vårt garage blev barnens hall

För liten hall? Vad gör man? Stänger igen garaget för bilen och gör det till världens bästa grovhall – ja, så löste familjen Lerby sina hallproblem.

0

Världens bästa lekplats!

Har du en trädgård? Grattis då har du också en fantastisk lekplats. Här får du tips på aktiviteter, i princip helt gratis, som passar alla med barnasinn...