Annons
Äntligen plats för lek. Utrymme för tuffa innebandymatcher, men också för stilla stunder av spel och läsning. Ikeas PS-soffa blev förnyad med det vackra tyget Fjäril vingad från Åhléns. Matta Ikea. Golv från Kakelbolaget. Väggarna vitmålad panel.
Äntligen plats för lek. Utrymme för tuffa innebandymatcher, men också för stilla stunder av spel och läsning. Ikeas PS-soffa blev förnyad med det vackra tyget Fjäril vingad från Åhléns. Matta Ikea. Golv från Kakelbolaget. Väggarna vitmålad panel. Foto: Magnus Selander

Nytt liv i garaget

Barnrum

Det gamla garaget var till slut hela släktens förråd. Dags att utnyttja utrymmet bättre. Önskemålet var ett bollhav åt barnen i källaren!

Annons

En källare ska vara en källare säger de främsta förståsigpåarna. Men vad gör man när familjen växer och huset egentligen är för litet och man absolut inte vill flytta? Jo, man utnyttjar varenda liten kvadratmeteryta på bästa möjliga sätt. I den här familjen skulle det gamla garaget omvandlas till ett härligt lekrum för barnen.

–Jag ser det som en investering framåt, säger Lisa som med man och tre småkillar bor i huset. Nu först ska vi ha ett riktigt bollrum med basketkorgar, innebandymål och fotbollar och ännu mer bollar… Men sen, om några år, kanske vi gör om det till en tonårsdel med egen ingång där kompisarna kan smita ner på eftermiddagen. Spela spel och snacka. Men hur lyckas man att få ett garage från 40-talet att bli ett mysigt och funktionellt rum som alla gillar att vara i? Och det viktigaste av allt – att huset fortsätter att vara friskt så ombyggnationen inte innebär problem med fukt och dylikt.

Nya golv och väggar

Utgångsläget var en torr och bra källare utan minsta fuktproblem. Men vissa saker var tvungna att åtgärdas. Golvbrunnen som inte längre användes fick bilas bort och flytta till den angränsande nya källaren. Vattenledningarna som gick kors och tvärs i taket drogs om så att de gick längs väggarna istället. Allt för att hindra att tre småkillar får för sig att leka Tarzan i sånt som inte är riktiga lianer…

Önskemålet om golvvärme föll bort då det visade sig att man bör isolera med minst 250 millimeter under golvvärmen. Takhöjden i det gamla garaget räckte inte till detta. Man valde att lägga in ett keramiskt golv. Det håller och är snyggt och enkelt att rengöra. Men ett keramiskt golv i en källare blir kallt även sommartid så här behövs mysiga mattor så rummet känns varmt och trevligt.

Väggarna som var av puts var smutsiga och skrovliga. Inte något för vilda innebandyfighter med risk för kindskrapningar. Istället klädde man väggarna med träpanel från golv till tak. Bakom denna döljer sig isolering mot yttervägg. Allt detta gjorde också att ljudvolymen sjönk och rummet blev tystare att vara i.

– Det kändes som vi valt rätt väggmaterial när första innebandyskottet drämde i väggen, säger Lisa. Det blev inte ett märke. Tänk om vi valt gipsväggar istället? Panelen målades sedan med vanlig Stockholmsvit. Dock två omgångar med kvistlackning först för att slippa gula fula fläckar från kvisthålen.

Plats för lek

När allt med själva renoveringen var klart gällde det också att göra det trevligt och mysigt. Det är möbler och detaljer som avgör hur lockande rummet blir. Att skapa en ”vill vara här” känsla i rummet krävde lite samarbete med familjemedlemmarna. På önskelistan stod följande: Soffa för mysiga stunder, för att kunna kura upp sig och läsa en bok. En liten skriv- och rithörna, för nästan alla gillar att klistra och vara kreativa – särskilt när man är tillsammans. Teve och video. En kulen vinterkväll med massa kompisar på besök ska alla kunna gå iväg och se en film utan att vuxna hyssjar. Övervåningen, där alla tidigare slogs om utrymmet, har en öppen planlösning och alla ljud studsar omkring. Det nya rummet är barnens värld.

Eftersom familjen består av sporttokiga killar så är det klubbor och bollar som gäller. Då gäller det också att skapa fiffig förvaring för detta och medföljande målvaktsutrustningar. Mysiga mattor som inbjuder att samlas på golvet för några omgångar Mastermind. Men som enkelt går att ta undan när innebandyturneringen börjar. En hög bulliga kuddar behövs när det är många kompisar på filmvisning. Äntligen kom källaren till användning för något roligt!


Det ursprungliga garaget. Hur ska detta bli ett bollhav?


Vilda barn vill ha vilda lekar!
Basketkorgen var en riktig hit! Numera startar Victor och Klas varje morgon med en match. 

Ohlis råd

• Se till att grunden är ordentligt dränerad och isolerad från vatten på utsidan.

• När ytterkällarväggens insida byggs upp se till att fylla utrymmet med isolering så att det inte blir någon luftspalt där det kan bildas kondens.

Annons

• Lägg aldrig någon ångspärr i en källare då det finns risk att fukten då kommer från två håll.

• Isolera träreglar från betong med tjärpapp eller använd stålreglar. Innan reglarna skruvas i golv och tak – se till att det inte finns några rör i vägen.

• Efter att regelstommen är byggd är det dags att kalla på elektriker så att alla elledningar blir infällda. Var noggrann så att reglarna sitter vertikalt

• Vattenledningar med kopplingar ska man undvika att bygga in i väggen. Om man ändå väljer att göra det, se till att ha en inspektionslucka, och se till att göra så eventuellt vatten rinner fram på golvet.

• Tänk på att det är stor skillnad på luftfuktigheten i en källare och att trä behöver plats för att kunna utvidgas.

Köpinformation

Ikea 020-43 90 50 www.ikea.se
Kakelbolaget 08-28 28 22 www.kakelbolaget.se
Åhléns 08-402 80 00 www.ahlens.se
Alcro 020-62 20 20 www.alcro.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
31 oktober 2006

0 Kommentarer

0

Barnrumsinspiration på webben

Hanna Melldén Sandmark bjuder på härlig barnrumsinspiration under egna Instagram- och bloggkontot Barnrumsinspo. Läs hennes roliga tips för barnrummet...

0

10 Ikea-hacks för barnrummet

Låt fantasin flöda så kan du förvandla Ikea-möbeln till en unik och uppskattad del i barnrummet. Vi i Villa har samlat 10 stycken smarta och snygga...

0

Ordning och reda i barnrummet

Isabelle McAllister ger sina bästa barnrumstips för smarta förvaring i barnrummet.

4

Blått eller rosa i barnrummet?

Barnets rum präglas ofta av vem som bor där, men har samtidigt en lång tradition av könsspecifika färgval. Med dagens utbud av barntapeter finns alla...

1

Ikea återkallar farliga barnsängar

De populära barnsängarna Kritter och Sniglar återkallas sedan Ikea fått in rapporter om brustna sängramar som kan ge klämskador.

0

Mycket på liten yta

Även på en begränsad yta kan flick- eller pojkrummet ge plats åt det mesta som kan intressera en tonåring.

0

Inredning - så tycker barnen

Vi i Villa har frågat några barn hur de gillar inredningen där hemma.

8

Vårt garage blev barnens hall

För liten hall? Vad gör man? Stänger igen garaget för bilen och gör det till världens bästa grovhall – ja, så löste familjen Lerby sina hallproblem.

0

Världens bästa lekplats!

Har du en trädgård? Grattis då har du också en fantastisk lekplats. Här får du tips på aktiviteter, i princip helt gratis, som passar alla med barnasinn...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons