Äntligen plats för lek. Utrymme för tuffa innebandymatcher, men också för stilla stunder av spel och läsning. Ikeas PS-soffa blev förnyad med det vackra tyget Fjäril vingad från Åhléns. Matta Ikea. Golv från Kakelbolaget. Väggarna vitmålad panel.
Äntligen plats för lek. Utrymme för tuffa innebandymatcher, men också för stilla stunder av spel och läsning. Ikeas PS-soffa blev förnyad med det vackra tyget Fjäril vingad från Åhléns. Matta Ikea. Golv från Kakelbolaget. Väggarna vitmålad panel. Foto: Magnus Selander

Nytt liv i garaget

Barnrum

Det gamla garaget var till slut hela släktens förråd. Dags att utnyttja utrymmet bättre. Önskemålet var ett bollhav åt barnen i källaren!

En källare ska vara en källare säger de främsta förståsigpåarna. Men vad gör man när familjen växer och huset egentligen är för litet och man absolut inte vill flytta? Jo, man utnyttjar varenda liten kvadratmeteryta på bästa möjliga sätt. I den här familjen skulle det gamla garaget omvandlas till ett härligt lekrum för barnen.

–Jag ser det som en investering framåt, säger Lisa som med man och tre småkillar bor i huset. Nu först ska vi ha ett riktigt bollrum med basketkorgar, innebandymål och fotbollar och ännu mer bollar… Men sen, om några år, kanske vi gör om det till en tonårsdel med egen ingång där kompisarna kan smita ner på eftermiddagen. Spela spel och snacka. Men hur lyckas man att få ett garage från 40-talet att bli ett mysigt och funktionellt rum som alla gillar att vara i? Och det viktigaste av allt – att huset fortsätter att vara friskt så ombyggnationen inte innebär problem med fukt och dylikt.

Nya golv och väggar

Utgångsläget var en torr och bra källare utan minsta fuktproblem. Men vissa saker var tvungna att åtgärdas. Golvbrunnen som inte längre användes fick bilas bort och flytta till den angränsande nya källaren. Vattenledningarna som gick kors och tvärs i taket drogs om så att de gick längs väggarna istället. Allt för att hindra att tre småkillar får för sig att leka Tarzan i sånt som inte är riktiga lianer…

Önskemålet om golvvärme föll bort då det visade sig att man bör isolera med minst 250 millimeter under golvvärmen. Takhöjden i det gamla garaget räckte inte till detta. Man valde att lägga in ett keramiskt golv. Det håller och är snyggt och enkelt att rengöra. Men ett keramiskt golv i en källare blir kallt även sommartid så här behövs mysiga mattor så rummet känns varmt och trevligt.

Väggarna som var av puts var smutsiga och skrovliga. Inte något för vilda innebandyfighter med risk för kindskrapningar. Istället klädde man väggarna med träpanel från golv till tak. Bakom denna döljer sig isolering mot yttervägg. Allt detta gjorde också att ljudvolymen sjönk och rummet blev tystare att vara i.

– Det kändes som vi valt rätt väggmaterial när första innebandyskottet drämde i väggen, säger Lisa. Det blev inte ett märke. Tänk om vi valt gipsväggar istället? Panelen målades sedan med vanlig Stockholmsvit. Dock två omgångar med kvistlackning först för att slippa gula fula fläckar från kvisthålen.

Plats för lek

När allt med själva renoveringen var klart gällde det också att göra det trevligt och mysigt. Det är möbler och detaljer som avgör hur lockande rummet blir. Att skapa en ”vill vara här” känsla i rummet krävde lite samarbete med familjemedlemmarna. På önskelistan stod följande: Soffa för mysiga stunder, för att kunna kura upp sig och läsa en bok. En liten skriv- och rithörna, för nästan alla gillar att klistra och vara kreativa – särskilt när man är tillsammans. Teve och video. En kulen vinterkväll med massa kompisar på besök ska alla kunna gå iväg och se en film utan att vuxna hyssjar. Övervåningen, där alla tidigare slogs om utrymmet, har en öppen planlösning och alla ljud studsar omkring. Det nya rummet är barnens värld.

Eftersom familjen består av sporttokiga killar så är det klubbor och bollar som gäller. Då gäller det också att skapa fiffig förvaring för detta och medföljande målvaktsutrustningar. Mysiga mattor som inbjuder att samlas på golvet för några omgångar Mastermind. Men som enkelt går att ta undan när innebandyturneringen börjar. En hög bulliga kuddar behövs när det är många kompisar på filmvisning. Äntligen kom källaren till användning för något roligt!


Det ursprungliga garaget. Hur ska detta bli ett bollhav?


Vilda barn vill ha vilda lekar!
Basketkorgen var en riktig hit! Numera startar Victor och Klas varje morgon med en match. 

Ohlis råd

• Se till att grunden är ordentligt dränerad och isolerad från vatten på utsidan.

• När ytterkällarväggens insida byggs upp se till att fylla utrymmet med isolering så att det inte blir någon luftspalt där det kan bildas kondens.

• Lägg aldrig någon ångspärr i en källare då det finns risk att fukten då kommer från två håll.

• Isolera träreglar från betong med tjärpapp eller använd stålreglar. Innan reglarna skruvas i golv och tak – se till att det inte finns några rör i vägen.

• Efter att regelstommen är byggd är det dags att kalla på elektriker så att alla elledningar blir infällda. Var noggrann så att reglarna sitter vertikalt

• Vattenledningar med kopplingar ska man undvika att bygga in i väggen. Om man ändå väljer att göra det, se till att ha en inspektionslucka, och se till att göra så eventuellt vatten rinner fram på golvet.

• Tänk på att det är stor skillnad på luftfuktigheten i en källare och att trä behöver plats för att kunna utvidgas.

Köpinformation

Ikea 020-43 90 50 www.ikea.se
Kakelbolaget 08-28 28 22 www.kakelbolaget.se
Åhléns 08-402 80 00 www.ahlens.se
Alcro 020-62 20 20 www.alcro.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
31 oktober 2006
 
Mer om Barnrum

Källaren blev tonårslya

Barnrum När barn blir tonåringar är de nästan vuxna. Det är då behoven att frigöra sig och att få rå sig själva kommer. Kanske finns det utrymme för dem i...

Mycket på liten yta

Barnrum Även på en begränsad yta kan flick- eller pojkrummet ge plats åt det mesta som kan intressera en tonåring.

Tonårslyan

Barnrum När barn blir tonåringar är de nästan vuxna. Det är då behoven att frigöra sig och att få rå sig själva kommer. Kanske finns det utrymme för dem i källaren?

Gör ett tuff-flickigt skolbarnsrum

Barnrum Kanske är det dags att ge ditt barn ett nytt tuffare rum! När barnen passerat småbarnsåldern kan det vara svårt att hitta ett kul tema.

Barnrum under takåsen

Barnrum När det är dags för ett barn att börja skolan förändras mycket av dess sätt att använda sitt rum.

Inredning - så tycker barnen

Barnrum Vi i Villa har frågat några barn hur de gillar inredningen där hemma.

Vårt garage blev barnens hall

Barnrum För liten hall? Vad gör man? Stänger igen garaget för bilen och gör det till världens bästa grovhall – ja, så löste familjen Lerby sina hallproblem.

Världens bästa lekplats!

Barnrum Har du en trädgård? Grattis då har du också en fantastisk lekplats. Här får du tips på aktiviteter, i princip helt gratis, som passar alla med barnasinn...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.