6 vanliga inredningsmissar

Inredning

Inredningsmissar gör så att helheten aldrig riktigt får blomma ut och nå sin fulla potential. Var inte orättvis mot ditt hem utan gör rätt från början.

Inredningsmiss 1: du ställer möbler för nära väggen

Om du ställer fåtöljen eller divansoffan upptryckt längsmed väggen så skapar du automatiskt ett tomrum i mitten av rummet. Det är inte alls snyggt och dessutom upplevs rummet som mycket mindre. Utgå istället från rummets storlek innan du börjar inreda för att undvika en klassisk inredningsmiss. Om du drar ut fåtöljen eller divansoffan en bit från väggen så blir hela rummet luftigare.

Inredningsmiss 2: du ”matchar” för mycket

Man hör det hela tiden. På tunnelbanan, på caféet och av kollegorna på jobbet. Det gäller inte enbart klädesplagg utan även inredning. Matchning, matchning, matchning. Visst är det snyggt om en del saker matchar men det är enklare än vad man tror att det snabbt går till överdrift. Tänk dig ett rum där allt går i samma mönster och färgkombinationer, nej, det går bara inte för sig och är en inredningsmiss. Ha en färgskala som bas och använd istället flera olika färger för att bryta av.

Annons

Inredningsmiss 3: du börjar i fel ordning

En klassisk inredningsmiss är att man helt enkelt börjar i fel ordning. Man samlar på sig hundratals små prydnadssaker från olika semesterresor, basarer och loppmarknader. Sedan börjar man dekorera rummet innan man ens hunnit lära känna det. Istället för att överrösa hemmet med prydnadssaker i olika design och former så kan man istället avgränsa till en särskild plats i rummet. Anpassa möbler efter rum helt enkelt, inte tvärtom. 

Inredningsmiss 4: du hänger gardinerna fel

Du har säkert sett det hundratals gånger. Gardiner och gardinstänger hänger garanterat på olika sätt i olika hem. Gardiner som är för korta går bort. Gardinstänger som är fästa precis ovanför fönstret går också bort. Sträva efter att fästa gardinstången nära taket och låt gardinerna följa väggarna hela vägen ner på samma sätt som kurvor följer vackra klänningar. Det är snyggt, det är elegant och du undviker denna klassiska inredningsmiss.

En gardinstång som är fäst precis ovanför fönstret begränsar dessutom ljusinsläppet och gör faktiskt så att rummet upplevs som mindre. Fäster man istället gardinstången närmare taket känns rummet större och de långa gardinerna kommer garanterat att sätta sin prägel på rummet.

Inredningsmiss 5: du väljer fel matta

En liten matta i ett rum med stor golvyta ser inte alls naturligt ut. Det ser fjuttigt ut. En matta gör mycket för ett rum och det är därför viktigt att välja rätt matta. En inredningsmiss är att den matta man valt ut har helt fel storlek i relation till golytan och rummets storlek. 

Inredningsmiss 6: du glömmer hallen

Det är lätt att glömma bort hallen. Eller kanske inte glömma bort, utan välja att prioritera andra rum istället. En inredningsmiss är att man inte inreder hallen. Det är trots allt det första du möts av när du kliver in i hemmet och hallen säger mycket om vem eller vilka som bor där.

Använd hallen för att skapa något unikt och personligt. Hallen behöver inte vara stor, det behöver inte vara högt i tak - du kan uträtta stordåd ändå. Du kan med enkla medel ta tillfället i akt att berätta något fint om dig själv och din familj. Häng upp bilder från semesterresor eller använd accessoarer och inredningsdetaljer som berättar något kul om er.

 

10 september 2018
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!