Gröna krukväxter är trendiga i höst.
Gröna krukväxter är trendiga i höst. Foto: Blomsterlandet

Stor inredningstrend: gröna krukväxter

Inredning

Gröna krukväxter är en stark inredningstrend just nu. "Hjärtan på tråd", Svärmors tunga eller den klassiska Porslinsblomman – här är tio trendiga och lättskötta krukväxter.

Annons
 • Parasollpilea (Elefantöra)

  Parasollpilea, Pilea peperomioides, har den senaste tiden blivit lite av en trendväxt. Kallas även för Elefantöra och är en väldigt lättskött krukväxt med runda blad. Trivs i halskuggigt till soligt läge (helst inte i söderfönster). Ett tips är att vattna den i kanten av krukan, då den inte gillar att få vatten direkt på stjälkarna.

  Bild: Blomsterlandet

 • Dvärgkowhai

  Dvärgkowhai, Sophora prostata, är en skir krukväxt med små gröna blad. Den trivs att stå i ljus, gärna i sol men inte direkt i söderläge. Sommartid står den gärna utomhus men vintertid vill den stå svalt. Se till att hålla jorden lätt fuktig och dra ner något på vattningen när den står svalare – men låt den inte torka ut för mycket mellan vattningarna. Kan beskäras och planteras om på våren vid behov.

  Bild: Blomsterlandet

 • Lyktranka (Hjärtan på tråd)

  Lyktrankan – även kallad "Hjärtan på tråd", Ceropegia linearis ssp.woodii, gillar att stå soligt och tål till och med i full sol. Mycket lättskött krukväxt som är fin i en högre kruka eller ampel där rankorna, som är lätta att böja, kan hänga ner över kanten. Blommar med små, ganska oansenliga blommor. Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna.

  Bild: Blomsterlandet

 • Fjädersparris

  Fjädersparris, Asparagus plumo, är en vacker växt med gröna, skira blad som påminner om fjädrar. Fjädersparrisen trivs bäst i sval till normal rumstemperatur, i ljust till halvskuggigt läge. Den gillar också hög luftfuktighet, så låt jorden vara lätt fuktig, men inte blöt.

  Bild: Blomsterlandet

 • Svärmors tunga

  Svärmors tunga, Sansiveria trifasciata, är en extremt lättskött och tålig krukväxt med stora, tjocka blad. Den trivs i de flesta lägen och kan därför placeras även där det är lite mörkare. Den gillar dock inte att stå i direkt söderläge. Vattna när jorden torkat, gärna mot krukans kant.

  Bild: Blomsterlandet

 • Hemtrevnad

  Hemtrevnad, Soleirolia soleirolii, är en lättskött och lättplacerad klassisk krukväxt som passar i de flesta rum. Gillar att stå halvskuggigt eller ljust, gärna med fuktig (men inte blöt) jord. Vattna gärna i ytterkanten av krukan.

  Bild: Blomsterlandet

 • Doftkalankoe

  Doftkalankoe, Kalanchoe tyrsiflora, är en både lättplacerad och lättskött växt som även trivs bra i ett soligt fönster eller uterum. Vacker suckulent med stora, rödtonade blad i en rosett. Ju ljusare placering desto klarar röd färg kommer bladen att få. Låt gärna torka upp mellan vattningarna.

  Bild: Blomsterlandet

 • Porslinsblomma

  Porslinsblomman, Hoya carnosa, kan bli mycket gammal – kanske har du till och med ärvt en av en gammal släkting? Växten har långa rakor som är fina att stötta upp på en båge. Mycket lättskött och tålig krukväxt som trivs bäst i ljust läge, men ej i direkt sol. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Får små, doftande blommor.

  Bild: Blomsterlandet

 • Myrsine

  Myrsine, Myrsine africana, liknar myrten, men är tåligare och har därför blivit väldigt populär. Till utseendet ser den också lite ut som en mindre buxbom. Trivs i ljust läge men skuggas gärna i direkt sol. Kan formklippas eller odlas som bonsai och kan även stå ute under sommaren – tänk dock på att ta in den innan den första frosten. Tålig växt som tål att torkas ut lätt, men håll gärna jorden fuktig.

  Bild: Blomsterlandet

 • Fönsterfikus

  Fönsterfikus, Ficus elastica, är en mycket lättskött växt. Vattna så att jorden blir ordentligt blöt och låt sedan torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst trivs den i ljust, men inte soligt läge. Duscha eller torka gärna av bladen då och då. Om du vill att plantan ska grena sig bör du även toppa den.

  Bild: Blomsterlandet

  annons

Visa allt innehåll
08 oktober 2014
 
Annons
Mer om Inredning

17 perfekta lönnrum!

Inredning Gör slag i saken – dölj extrarummet bakom en hemlig dörr!

10 roliga saker till hemmet du inte visste att du behöver

Inredning Visste du att det finns speciella lökbrillor man ska ha när man hackar lök? Här är prylarna du inte visste att du behöver förrän nu.

11 galet mysiga hembibliotek för alla bokälskare

Inredning Här dömer vi boken efter omslaget! Eller snarare bokens omgivning… Ett vackert hembibliotek är det många bokmalar som drömmer om. Låt dig avundas – och...

6 inredningstrender vi gillar inför 2017

Inredning Från senapsgult till smarta utemöbler – Vi i Villa-redaktionen åkte till möbelmässan Salone del Mobile i Milano och spanade in kommande inredningstrender.

Smygkika på Ikeas februarinyheter

Inredning Mönstrade textilier, en rustik köksnyhet, piedestaler för växter och mycket mer – vi ger dig en förhandstitt på Ikeas härliga februarinyheter.

Bloggarens guide till mellandagsfynden

Inredning Inredningsbloggaren Jenny Martinsson om fynden du bör hålla extra utkik efter på mellandagsrean.

Så shoppar du inredning på nätet – checklista och butiker

Inredning Med några klick kan du i dag fynda inredningsfavoriter och designklassiker direkt hemifrån soffan. Kom igång och nätshoppa med den här smarta checklistan och våra favoritbutiker!

Vår sminkhörna med storstadspuls! - Min idé

Inredning Här har mor och dotter skapat rum för smink, hårprylar och smycken som med enkla medel samlats på ett ställe!

Så får du perfekt ljus i ditt hus – rum för rum

Inredning Alla rum fyller olika funktioner och kräver olika slags belysning för att fungera optimalt. Här är guiden till hela husets belysning (och de bästa...