Foto: Anja Källstedt

Vi i Villa undersöker ett villainbrott

Husliv

Efter ett villainbrott i Stockholm får Vi i Villas redaktionschef Anja Källstedt följa med polisens brottsplatsutredare för att följa deras arbete på plats.  

Det är februari och snön ligger tät på marken när vi kommer fram till villan, som ligger i Sollentuna, Stockholm. Husets ägare har genom sin övervakningskamera upptäckt att flera personer dagen före har brutit sig in genom balkongen på andra våningen. Brottsplatsutredarna Lars och Stefan börjar genast undersöka hur tjuvarna kan ha gått till väga när de har tagit sig in.
– Det ser ut som om de har använt en kofot, säger Stefan när han har studerat brytmärkena på balkongdörren.
Han konstaterar att just balkong- och altandörrar är den svagaste punkten på en villa.
– Nytillverkade altandörrar är ofta bara ett skämt, kvaliteten är så dålig att man skäms. Det är bara att peta bort några lister och skivor, så kan du gå in. Det är lite märkligt att man bygger villor för flera miljoner, men så är altandörrarna bara skräp, säger Lars.


Märke efter att tjuvarna har brutit sig in.

”Det är spännande”

De båda brottsplatsutredarna går noggrant igenom huset på både in- och utsidan. De säkrar skoavtryck och fotograferar samtliga brytmärken på dörren, samt andra märken på fasaden som kan ha med inbrottet att göra.
– Hittar man fingeravtryck med hjälp av kolpulver kan man lyfta bort det med tejp, men man får inte med allt – mikrosil är bättre, berättar Stefan när han stryker på den kletiga massan som sedan ska torka för att märket på dörren ska följa med.

 

Annons

Brottsplatsutredarna har med sig en väska full med nödvändig utrustning. 

Stefan smetar på kolpulver på brytmärkena. 

När kolpulvret har torkat tar Stefan loss bitarna för att skicka dem på analys.

I snön på balkongen säkras flera tydliga fotspår. De kommer sedan att skickas till analysteamet på Nationellt forensiskt centrum, NFC, som jämför dem med spår från andra inbrott. Om en tjuv åker fast går det förhoppningsvis att knyta personen till flera inbrott tack vare spåren.
– Det här är ett spännande jobb om man tycker om att leta efter saker – och sådant tycker jag är roligt. Jag har letat efter allt möjligt hela livet: svamp, sten och inbrottstjuvar, säger Stefan.

 

På balkongen säkras flera fotspår i snön.

Tar tjuvar på bar gärning

Chansen att hitta inbrottstjuvar är normalt sett liten, om det inte finns vittnen eller fingeravtryck – men nästan alla som gör den här typen av brott använder handskar. Den aktuella villaägaren är hur som helst tacksam för att polisen är på plats så snabbt efter händelsen. En hundpatrull kom dit redan dagen före och lyckades spåra upp ett hårstrå som kan tillhöra en av gärningsmännen.
– Vi brukar främst hitta verktygsspår från när de har brutit sig in, eller skoavtryck. Det kan även finnas glas från krossade rutor, berättar Lars.
Det händer dock att brottsplatsutredarna gör riktigt stora fynd när de letar spår.
– Vi tar tjuvar på bar gärning ibland, haha. Vi har även hittat id-kort och mobiltelefoner på brottsplatsen, men överlag är de ganska slipade, så det är ovanligt med så bra spår, säger Stefan.

Med en särskild lampa letar man efter fotspår inomhus.

Här säkras ett fotspår som hittas i ett av rummen.

Vanligt att känna otrygghet

På den aktuella brottsplatsen tycks inget vara stulet, vilket kan bero på att ägaren inte bor där på heltid och därmed inte har så många prylar i huset. Men saknade tillhörigheter är givetvis inte det enda som kan sätta spår efter ett inbrott. Lars och Stefan berättar att det är vanligt att känna sig kränkt och otrygg under lång tid.
– Jag bryr mig inte så mycket, men min fru vill kanske inte flytta hit på heltid nu, säger villaägaren, som har valt att vara anonym.

 

15 juni 2018
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

"Jag gjorde en lampa av en telefon"

Husliv Kolla in vår superinnovativa läsare Robins idé där en gammal telefon har blivit en lampa!

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.