Foto: Privat

Vattenskada: "Möblerna flöt omkring huller och buller"

Husliv

Smutsigt avloppsvatten och regnmassor översvämmade källarvåningen hemma hos Karin och Anders Blondell i samband med ovädret som drog in över Malmö i augusti 2014 – och i juni hände det igen.

 

Karin, 62, och Anders, 74, har bott i sitt hus i Malmö sedan 1976. Anders bodde även där under uppväxten. Villan är nämligen Anders föräldrahem, som hans mamma och pappa byggde år 1947. 

– Den där morgonen i augusti steg jag upp strax före sju för att hämta tidningen, och då såg jag inte till något vatten. Jag hörde bara hur det gurglade i rören från badrummet och då lyfte jag bort min färdigpackade resväska som stod framför källardörren, minns Anders.

Planen var att resa till Australien för att hälsa på de två döttrar som bor där. Men några minuter senare flög hela källardörren rakt in i huset. Vattenmassorna vällde in. Karin, som låg och sov i sovrummet i källaren, rusade upp och sprang uppför trappan till vardagsrummet. 

– Jag hade tänkt springa tillbaka in i sovrummet för att hämta min handväska och lite annat, men gjorde som väl var inte det, säger Karin.

Om hon hade vänt om och gått in i sovrummet hade hon förmodligen inte tagit sig ut igen. Smutsigt avloppsvatten blandat med regnvatten fyllde snart hela källarvåningen upp till 1,90 meter. Möblerna i sovrummet flöt omkring huller om buller och dörren gick inte att få upp.

– Det var som ett vattenfall från trottoaren. I det ögonblicket insåg jag vilken styrka det är i vatten, säger Anders.

I källaren fanns tre sovrum, en tvättstuga och ett badrum. Allt blev totalförstört. Senare fyllde Anders och Karin nio containrar med resterna av sina tillhörigheter. Alla deras kläder var borta. 

– Jag satt i nattlinne och trosor i köket och var tvungen att ringa min svåger och svägerska för att be om hjälp. Och det var tur att jag ringde dem direkt, för efter en timme hade vi inte längre någon telefon eller el, berättar Karin.

Elcentralen sitter i källaren och när den slogs ut försvann elen. Nu hade de ingen telefon och ingen dator, inte ens en radio. Via släkt och vänner fick paret hjälp att kontakta försäkringsbolag och brandkår.

– När brandkåren kom hem till oss på eftermiddagen kunde de inget göra. Dörren var ju borta, säger Karin.

De fick ett erbjudande om att flytta till en ersättningslägenhet, men tackade nej. Försäkringsbolaget skickade dit folk samma kväll som provisoriskt satte fast dörren med byggskum och långa skruvar. Dagen därpå kunde en ny dörr monteras upp. Men dörren till sovrummet gick fortfarande inte att rucka på. 

Det innebar att bankdosan var borta, liksom plånböckerna med pengar. Frysen i källaren låg omkullvält och all mat var förstörd. 

– Jag hade inget att ha på mig, men dagen därpå kom försäkringsbolaget hit med lite pengar till kläder och en ny säng, berättar Karin.

Efter några dagar åkte Anders till Australien. Karin var ensam kvar i huset, utan varken el eller fungerande dusch. När Anders kom hem igen efter tre månader var läget i stort sett detsamma. Anders, som är pensionär, badade bastu i simhallen och Karin passade på att duscha på gymmet eller på jobbet. 

– Vi hade två förlängningssladdar som går från elskåpet upp till huset, och dem flyttade vi omkring när vi behövde ha ljus på olika ställen, berättar Karin.

Efter nio månader och fyra dagar fick de äntligen ett fungerande vägguttag och en lampa i köket. I dag, över ett år senare, är elcentralen inkopplad igen, men än är det inte över. 

– I juni hade vi en ny översvämning i förrådet, så vi har haft alla våra saker på tork under sommaren. I förra veckan blev förrådet klart för användning igen. Men källartrappan är fortfarande inte klar. 

Har du något råd till andra villaägare?

– Mitt tips är att ha en backup på en extern hårddisk med alla foton och viktiga dokument. Se också över alla försäkringar och var noga med att kolla med kommunen vad som gäller angående avlopp innan ni köper ett nytt hus, säger Karin.

 

”Vatten tar enklaste vägen”

Peter Bratt, byggskadespecialist hos Länsförsäkringar, ger sina bästa tips för att undvika stora skador vid översvämning. 

  • Det är ingen större skillnad mellan de stora försäkringsbolagen IF, Folksam, Trygg-Hansa och Länsförsäkringar när det handlar om försäkring mot översvämningar. Den som har en villahemsförsäkring har ett grundskydd som täcker naturskador. Det som kan skilja bolagen åt är självrisken.
  • Vissa orter är rent statistiskt mer utsatta än andra, till exempel Kristianstad och Jönköping. Områden där husen ligger lågt är också mer utsatta.
  • Det vanligaste översväm-ningsproblemet är bakvattenskador, alltså skador som sker på grund av brister i avloppsledningarna.
  • Förebygg gärna vattenskador på lösöre genom att flytta upp viktiga och värdefulla prylar till en våning högre upp, eller se till att placera kartonger och lösöre mer än 10 till 15 centimeter från golvet. En sådan åtgärd är enkel och kan minska skaderisken avsevärt. 
  • Om huset ligger lågt eller är placerat i en lutning är det en bra idé att gräva en ränna som leder bort vattnet från huset. Tänk på att vatten alltid tar den enklaste vägen!
  • Om det blir översvämning i källaren – bryt strömmen genast, eftersom vatten är strömförande.

 

10 november 2015
Mer om Husliv

Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Stefan Löfven

Husliv Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Statsminister Stefan Löfven ger svar på tal.

Annons

Södra Sveriges främsta fritidsresort

Husliv Till Isaberg Mountain Resort kommer många första gången de står på ett par skidor. Andra väljer att besöka Isaberg och de småländska skogarna under...

Annons

Vad sa du?

Husliv Enligt vissa undersökningar väntar många upp till tio år med att söka hjälp för sina hörselproblem. Audionomen Lotta Hannu från Bra Hörsel uppmanar...

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmarks liv i villa!

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.

Nyårsinspiration: Alla våra bästa tips samlade

Husliv 6 fantastiska efterrätter till nyår, så lyckas du med nyårsfesten och här är reglerna som gäller för fyrverkerier. Vi har samlat alla våra bästa nyårsar...

15 anledningar varför vi både älskar och avskyr vintern!

Husliv När den första puderlätta snön faller är det lätt att uppfyllas av vintrig harmoni. Men när det några minuter senare har omvandlats till ett slaskinferno är det svårt att inte misströsta. Här är 15 anledningar till varför vinter är både den bästa och värsta årstiden!

Gry Forssell: ”Jag satt hemma i köket och grät”

Husliv Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumla...

Res smart och billigt i jul

Husliv Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!