Foto: Privat

Vattenskada: "Möblerna flöt omkring huller och buller"

Husliv

Smutsigt avloppsvatten och regnmassor översvämmade källarvåningen hemma hos Karin och Anders Blondell i samband med ovädret som drog in över Malmö i augusti 2014 – och i juni hände det igen.

 

Annons

Karin, 62, och Anders, 74, har bott i sitt hus i Malmö sedan 1976. Anders bodde även där under uppväxten. Villan är nämligen Anders föräldrahem, som hans mamma och pappa byggde år 1947. 

– Den där morgonen i augusti steg jag upp strax före sju för att hämta tidningen, och då såg jag inte till något vatten. Jag hörde bara hur det gurglade i rören från badrummet och då lyfte jag bort min färdigpackade resväska som stod framför källardörren, minns Anders.

Planen var att resa till Australien för att hälsa på de två döttrar som bor där. Men några minuter senare flög hela källardörren rakt in i huset. Vattenmassorna vällde in. Karin, som låg och sov i sovrummet i källaren, rusade upp och sprang uppför trappan till vardagsrummet. 

– Jag hade tänkt springa tillbaka in i sovrummet för att hämta min handväska och lite annat, men gjorde som väl var inte det, säger Karin.

Om hon hade vänt om och gått in i sovrummet hade hon förmodligen inte tagit sig ut igen. Smutsigt avloppsvatten blandat med regnvatten fyllde snart hela källarvåningen upp till 1,90 meter. Möblerna i sovrummet flöt omkring huller om buller och dörren gick inte att få upp.

– Det var som ett vattenfall från trottoaren. I det ögonblicket insåg jag vilken styrka det är i vatten, säger Anders.

I källaren fanns tre sovrum, en tvättstuga och ett badrum. Allt blev totalförstört. Senare fyllde Anders och Karin nio containrar med resterna av sina tillhörigheter. Alla deras kläder var borta. 

– Jag satt i nattlinne och trosor i köket och var tvungen att ringa min svåger och svägerska för att be om hjälp. Och det var tur att jag ringde dem direkt, för efter en timme hade vi inte längre någon telefon eller el, berättar Karin.

Elcentralen sitter i källaren och när den slogs ut försvann elen. Nu hade de ingen telefon och ingen dator, inte ens en radio. Via släkt och vänner fick paret hjälp att kontakta försäkringsbolag och brandkår.

Annons

– När brandkåren kom hem till oss på eftermiddagen kunde de inget göra. Dörren var ju borta, säger Karin.

De fick ett erbjudande om att flytta till en ersättningslägenhet, men tackade nej. Försäkringsbolaget skickade dit folk samma kväll som provisoriskt satte fast dörren med byggskum och långa skruvar. Dagen därpå kunde en ny dörr monteras upp. Men dörren till sovrummet gick fortfarande inte att rucka på. 

Det innebar att bankdosan var borta, liksom plånböckerna med pengar. Frysen i källaren låg omkullvält och all mat var förstörd. 

– Jag hade inget att ha på mig, men dagen därpå kom försäkringsbolaget hit med lite pengar till kläder och en ny säng, berättar Karin.

Efter några dagar åkte Anders till Australien. Karin var ensam kvar i huset, utan varken el eller fungerande dusch. När Anders kom hem igen efter tre månader var läget i stort sett detsamma. Anders, som är pensionär, badade bastu i simhallen och Karin passade på att duscha på gymmet eller på jobbet. 

– Vi hade två förlängningssladdar som går från elskåpet upp till huset, och dem flyttade vi omkring när vi behövde ha ljus på olika ställen, berättar Karin.

Efter nio månader och fyra dagar fick de äntligen ett fungerande vägguttag och en lampa i köket. I dag, över ett år senare, är elcentralen inkopplad igen, men än är det inte över. 

– I juni hade vi en ny översvämning i förrådet, så vi har haft alla våra saker på tork under sommaren. I förra veckan blev förrådet klart för användning igen. Men källartrappan är fortfarande inte klar. 

Har du något råd till andra villaägare?

– Mitt tips är att ha en backup på en extern hårddisk med alla foton och viktiga dokument. Se också över alla försäkringar och var noga med att kolla med kommunen vad som gäller angående avlopp innan ni köper ett nytt hus, säger Karin.

 

”Vatten tar enklaste vägen”

Peter Bratt, byggskadespecialist hos Länsförsäkringar, ger sina bästa tips för att undvika stora skador vid översvämning. 

  • Det är ingen större skillnad mellan de stora försäkringsbolagen IF, Folksam, Trygg-Hansa och Länsförsäkringar när det handlar om försäkring mot översvämningar. Den som har en villahemsförsäkring har ett grundskydd som täcker naturskador. Det som kan skilja bolagen åt är självrisken.
  • Vissa orter är rent statistiskt mer utsatta än andra, till exempel Kristianstad och Jönköping. Områden där husen ligger lågt är också mer utsatta.
  • Det vanligaste översväm-ningsproblemet är bakvattenskador, alltså skador som sker på grund av brister i avloppsledningarna.
  • Förebygg gärna vattenskador på lösöre genom att flytta upp viktiga och värdefulla prylar till en våning högre upp, eller se till att placera kartonger och lösöre mer än 10 till 15 centimeter från golvet. En sådan åtgärd är enkel och kan minska skaderisken avsevärt. 
  • Om huset ligger lågt eller är placerat i en lutning är det en bra idé att gräva en ränna som leder bort vattnet från huset. Tänk på att vatten alltid tar den enklaste vägen!
  • Om det blir översvämning i källaren – bryt strömmen genast, eftersom vatten är strömförande.

 

10 november 2015

0 Kommentarer

0

10 dolda allergifällor i hemmet

Damm, fuktskador och dålig ventilation – har du koll på vad som kan få dig att bli överkänslig i ditt eget hus?

0

104-åriga bloggaren Dagny – Min bästa tid är nu

När Dagny Carlsson var 99 år gick hon en datakurs. I dag är hon 104 år och Sveriges äldsta bloggare. Dessutom har hon släppt en bok och kan numera...

0

Vi i Villa hälsar på hemma hos Carolina Gynning!

På Ekerö i Stockholm har Carolina Gynning byggt sitt drömboende. Men hon är inte lika förtjust i villan hon har tillsammans med sin sambo Alexander...

0

Andrea Brodin: "Jag dammsuger flera gånger i veckan"

Inredaren och tv-profilen Andrea Brodin berättar om sitt färgstarka hem och ger sina bästa tips för att lyfta inredningen med liten budget.

0

VIDEO: Så tar du bort bläckfläckar från väggen

Bläckfläckar på bord och vägg kan vara knepigt att få bort. Vi i Villa har testat tre snabba knep som trollar bort fläckarna!

0

Bästa budgettipsen inför nyårsfesten

Har det gått åt mycket pengar under julen? Det går att fira nyår trots en tajt budget. Här är bästa tipsen som fixar en fantastisk sista fest i år –...

0

Ribbings julvett och etikett

Vad gör jag med en julklapp jag inte vill ha, och är det okej att instagramma under julmiddagen? Etikettexperten Magdalena Ribbing reder ut sex vanliga...

0

Inspirationstips: 9 fina pepparkakshus

Ska ni bygga pepparkakshus i helgen? Här är 9 pepparkakshus att inspireras av!

I samarbete med Buyersclub

Dags att köpa julklappar: 4 smarta julklappstips!

Julafton står runt hörnet och nu börjar jakten på de perfekta julklapparna. Kanske är det här året då du slipper stresshandla? Här är fyra tips på...