Foto: Privat

Vattenskada: "Möblerna flöt omkring huller och buller"

Husliv

Smutsigt avloppsvatten och regnmassor översvämmade källarvåningen hemma hos Karin och Anders Blondell i samband med ovädret som drog in över Malmö i augusti 2014 – och i juni hände det igen.

 

Annons

Karin, 62, och Anders, 74, har bott i sitt hus i Malmö sedan 1976. Anders bodde även där under uppväxten. Villan är nämligen Anders föräldrahem, som hans mamma och pappa byggde år 1947. 

– Den där morgonen i augusti steg jag upp strax före sju för att hämta tidningen, och då såg jag inte till något vatten. Jag hörde bara hur det gurglade i rören från badrummet och då lyfte jag bort min färdigpackade resväska som stod framför källardörren, minns Anders.

Planen var att resa till Australien för att hälsa på de två döttrar som bor där. Men några minuter senare flög hela källardörren rakt in i huset. Vattenmassorna vällde in. Karin, som låg och sov i sovrummet i källaren, rusade upp och sprang uppför trappan till vardagsrummet. 

– Jag hade tänkt springa tillbaka in i sovrummet för att hämta min handväska och lite annat, men gjorde som väl var inte det, säger Karin.

Om hon hade vänt om och gått in i sovrummet hade hon förmodligen inte tagit sig ut igen. Smutsigt avloppsvatten blandat med regnvatten fyllde snart hela källarvåningen upp till 1,90 meter. Möblerna i sovrummet flöt omkring huller om buller och dörren gick inte att få upp.

– Det var som ett vattenfall från trottoaren. I det ögonblicket insåg jag vilken styrka det är i vatten, säger Anders.

I källaren fanns tre sovrum, en tvättstuga och ett badrum. Allt blev totalförstört. Senare fyllde Anders och Karin nio containrar med resterna av sina tillhörigheter. Alla deras kläder var borta. 

– Jag satt i nattlinne och trosor i köket och var tvungen att ringa min svåger och svägerska för att be om hjälp. Och det var tur att jag ringde dem direkt, för efter en timme hade vi inte längre någon telefon eller el, berättar Karin.

Elcentralen sitter i källaren och när den slogs ut försvann elen. Nu hade de ingen telefon och ingen dator, inte ens en radio. Via släkt och vänner fick paret hjälp att kontakta försäkringsbolag och brandkår.

Annons

– När brandkåren kom hem till oss på eftermiddagen kunde de inget göra. Dörren var ju borta, säger Karin.

De fick ett erbjudande om att flytta till en ersättningslägenhet, men tackade nej. Försäkringsbolaget skickade dit folk samma kväll som provisoriskt satte fast dörren med byggskum och långa skruvar. Dagen därpå kunde en ny dörr monteras upp. Men dörren till sovrummet gick fortfarande inte att rucka på. 

Det innebar att bankdosan var borta, liksom plånböckerna med pengar. Frysen i källaren låg omkullvält och all mat var förstörd. 

– Jag hade inget att ha på mig, men dagen därpå kom försäkringsbolaget hit med lite pengar till kläder och en ny säng, berättar Karin.

Efter några dagar åkte Anders till Australien. Karin var ensam kvar i huset, utan varken el eller fungerande dusch. När Anders kom hem igen efter tre månader var läget i stort sett detsamma. Anders, som är pensionär, badade bastu i simhallen och Karin passade på att duscha på gymmet eller på jobbet. 

– Vi hade två förlängningssladdar som går från elskåpet upp till huset, och dem flyttade vi omkring när vi behövde ha ljus på olika ställen, berättar Karin.

Efter nio månader och fyra dagar fick de äntligen ett fungerande vägguttag och en lampa i köket. I dag, över ett år senare, är elcentralen inkopplad igen, men än är det inte över. 

– I juni hade vi en ny översvämning i förrådet, så vi har haft alla våra saker på tork under sommaren. I förra veckan blev förrådet klart för användning igen. Men källartrappan är fortfarande inte klar. 

Har du något råd till andra villaägare?

– Mitt tips är att ha en backup på en extern hårddisk med alla foton och viktiga dokument. Se också över alla försäkringar och var noga med att kolla med kommunen vad som gäller angående avlopp innan ni köper ett nytt hus, säger Karin.

 

”Vatten tar enklaste vägen”

Peter Bratt, byggskadespecialist hos Länsförsäkringar, ger sina bästa tips för att undvika stora skador vid översvämning. 

  • Det är ingen större skillnad mellan de stora försäkringsbolagen IF, Folksam, Trygg-Hansa och Länsförsäkringar när det handlar om försäkring mot översvämningar. Den som har en villahemsförsäkring har ett grundskydd som täcker naturskador. Det som kan skilja bolagen åt är självrisken.
  • Vissa orter är rent statistiskt mer utsatta än andra, till exempel Kristianstad och Jönköping. Områden där husen ligger lågt är också mer utsatta.
  • Det vanligaste översväm-ningsproblemet är bakvattenskador, alltså skador som sker på grund av brister i avloppsledningarna.
  • Förebygg gärna vattenskador på lösöre genom att flytta upp viktiga och värdefulla prylar till en våning högre upp, eller se till att placera kartonger och lösöre mer än 10 till 15 centimeter från golvet. En sådan åtgärd är enkel och kan minska skaderisken avsevärt. 
  • Om huset ligger lågt eller är placerat i en lutning är det en bra idé att gräva en ränna som leder bort vattnet från huset. Tänk på att vatten alltid tar den enklaste vägen!
  • Om det blir översvämning i källaren – bryt strömmen genast, eftersom vatten är strömförande.

 

10 november 2015

0 Kommentarer

0

Sjukvård utan väntetid

Glöm långa kötider i väntrummet – nu kan du få läkarhjälp snabbt med hjälp av nya tjänsten Smart vård.

0

Mari Jungstedt: "Jag skulle gräva ner kroppen på baksidan av huset"

Hon bor ensam i en 204 kvadratmeter stor villa, försöker lära sig att köra båt och har av misstag råkat köpa tre kubik ved. Välkommen hem till deckardro...

8

Björn Ranelid: "Jag har 45 000 böcker hemma"

Han har aldrig använt en diskmaskin, älskar trädgårdsarbete och klipper den 40 000 kvadratmeter stora tomten i ett svep. Välkommen hem till Björn Raneli...

0

Orosmoln för det svenska dricksvattnet

Hur mår det svenska dricksvatten egentligen? Läs expertens svar här!

1

Doreen Månsson: ”Barnen tycker att hemmet ser ut som ett grovsoprum...

Programledaren Doreen Månsson om monsterrenoveringen, kärleken till köksträdgården och sängköpet som hennes man hatar.

2

Ladda för camping!

Planerar du att semestra i husbil, med husvagn eller i tält? Här är tipsen som sätter pricken över i:et i camping!

2

Johnnie Krigström: "Grannarna trodde att jag var helt galen"

Han har trimmat grillen, plöjt ner varenda buske på tomten, och klipper sällan gräsmattan. Den härliga Sofias änglar-profilen Johnnie Krigström...

0

(Avslutad) Quiz: Hur bra är du på att stava?

Abonnemang eller abbonemang? Hur bra är du egentligen på att stava? Gör vårt quiz och tävla om två biobiljetter!

Annons

Allt du behöver veta om solpaneler

Att producera egen el och därmed både spara pengar och minska sitt beroende av elbolag lockar många villaägare. Här är allt du behöver veta om solpanele...