Foto: Pixabay

Dags för vårstädning – glöm inte elprylarna

Husliv

Äntligen lyser solen och det är dags att vårstäda hus och trädgård samt slå upp dörrarna till sommarstugan. Det här är också ett perfekt tillfälle att se över alla elprylar.

Enligt Martin Gustafsson på Elsäkerhetsverkets produktavdelning finns det massor att tänka på nu när hus och trädgård tinat fram.

– Du kanske har uttag utomhus som är värda att se över, exempelvis spruckna lock eller ledningar som krackelerat. Nu när du kommer att använda elverktyg i trädgården eller vid arbete på huset är det också dags att kolla att jordfelsbrytaren. Och har du ingen jordfelsbrytare i ditt hus – skaffa en, tipsar han.

Dags för pool eller utomhusbad?

När du en dröm om att skaffa en pool, utomhusbad eller något liknande, anser Martin Gustafsson att det finns enkla tips som sparar pengar, och framför allt arbete.

– Ta reda på så mycket som det bara går om exempelvis utomhusspa. Fråga efter svensk bruksanvisning, det är lag på att det ska finnas en. Får du ingen –köp inte. Om du får en bruksanvisning så granska den noggrant!

Han rekommenderar också att ta hjälp av det elföretag som du ska anlita vid inkoppling redan innan du köper utomhusspaet.

– De kan snabbt avgöra om de faktiskt kan koppla in utomhusspaet eller inte. Det är inte något du vill upptäcka när du precis fått det levererat.

Använd rätt laddare

För att undvika olyckor är det också värdefullt att lägga extra tid på att leta upp den laddare som är avsedd för den produkt du ska använda.

– Vi fick nyligen in anmälan om en batteridriven fönstertvätt som brunnit. Det visade sig att man använt fel adapter, 12 volt istället för 5 volt med förödande konsekvenser, säger Martin Gustafsson.

Sommarstuga – viktigt med översyn

Har du en sommarstuga som varit stängd over vintern är det extra viktigt att se över elprodukterna då elsäkerheten kan ha försämrats. Martin Gustafsson tipsar om att kontrollera att kablar, stickproppar och uttag inte sitter löst eller har synliga fel som exempelvis sprickor.

Var också uppmärksam när du slår på gamla kylskåp och frysar. Kompressorn kan ha startproblem och det kan uppstå elektriska ljusbågar eller elektriska gnistor. Finns det damm och smuts bakom kylskåpet kan det antändas och leda till en brand. Dammsug därför utrymmet innan. 

Är ditt hem elsäkert?

Hos Elsäkerhetsverket kan du ta hjälp av en checklista för att kontrollera hur elsäkert ditt hem är.  

12 april 2018
 
Mer om Husliv

Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Stefan Löfven

Husliv Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Statsminister Stefan Löfven ger svar på tal.

Annons

Södra Sveriges främsta fritidsresort

Husliv Till Isaberg Mountain Resort kommer många första gången de står på ett par skidor. Andra väljer att besöka Isaberg och de småländska skogarna under...

Annons

Vad sa du?

Husliv Enligt vissa undersökningar väntar många upp till tio år med att söka hjälp för sina hörselproblem. Audionomen Lotta Hannu från Bra Hörsel uppmanar...

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmarks liv i villa!

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.

Nyårsinspiration: Alla våra bästa tips samlade

Husliv 6 fantastiska efterrätter till nyår, så lyckas du med nyårsfesten och här är reglerna som gäller för fyrverkerier. Vi har samlat alla våra bästa nyårsar...

15 anledningar varför vi både älskar och avskyr vintern!

Husliv När den första puderlätta snön faller är det lätt att uppfyllas av vintrig harmoni. Men när det några minuter senare har omvandlats till ett slaskinferno är det svårt att inte misströsta. Här är 15 anledningar till varför vinter är både den bästa och värsta årstiden!

Gry Forssell: ”Jag satt hemma i köket och grät”

Husliv Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumla...

Res smart och billigt i jul

Husliv Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!