Vi i Villas Anders Carlén tar pulsen på travkungen!
Vi i Villas Anders Carlén tar pulsen på travkungen! Foto: Lars Jakobsson/kanal75

Travkungen Stig H Johansson: "Jag kan till och med laga mat"

Husliv

Stig H Johansson är mannen som kan tala med hästar. Vi i Villas Anders Carlén har tagit pulsen på honom när det gäller trav, renovering och mördarsniglar.

Berätta om ditt hus!
– Jag köpte det 1978, av ett byggföretag. Då var det en nedgången arrendegård från sent 1800-tal som inte hade underhållits på flera år och jag var tvungen att totalrenovera allting, ett arbete som har fortsatt fram till i dag. Vi har även byggt mycket nytt och har numera ett stall som rymmer 100 hästar, banor och ett stort ridhus. Underhållsarbetet är ständigt pågående. 

Har du hjälp av en gårdskarl med allt underhåll? 

– Nej, vi har en gårdskarl, men han är fullt upptagen med att sköta träningsbanorna. Renovering och underhåll får vi i familjen ta hand om. Två av mina barn bor och jobbar på gården och arbetar med hästar – min son jobbar med att utveckla unga hästar till tävlingshästar och min dotter tävlingshoppar.

Är du händig?

– Absolut inte. Jag behöver all hjälp jag kan få.

Vad är du mest stolt över med din gård?

– Att vi lyckats bevara gården i sitt originalskick. Det kostar på, men det känns väldigt bra att ha ett hus som ser anständigt ut.

Vad är du mest stolt över i din långa karriär?

– Jag skulle säga att det är totalen av mina vinster – jag har varit champion på Solvalla 29 gånger och vunnit Elitloppet sex gånger.

Vad är det som är så speciellt med Elitloppet?

– Det är Sveriges största lopp med en hög internationell prägel. Det finns inget annat travarrangemang som har samma dragningskraft som Elitloppet, till skillnad från många av de andra tävlingarna som travintresserade oftast ser hemma framför tv:n. Elitloppet vill man se från läktaren, vara på plats – det är en väldigt speciell stämning! 

 

Läs även: Linda Bengtzing: "Vi har råttor i krypgrunden"

 

Hur känns det att plocka hem förstaplatsen?

– Det går inte att med ord beskriva hur det känns när man står där som huvudfigur vid prisutdelningsceremonin och hör publikens jubel – i alla fall från dem som vunnit på min placering. En vinst i Elitloppet är både känslosam och storartad – och det är publikens förtjänst. 

Vilket är ditt bästa tips för att jag ska komma hem med fickan full av pengar efter Elitloppet?

– Det är klart att det är spännande att spela på trav, men det är ju inte lätt att vinna. Är man nybörjare bör man lyssna in sig på de många experter som finns, så att man i alla fall kan sålla ut de hästar som inte har någon chans. Riskminimering, helt enkelt.

Har du ett eget rum för alla pokaler?

– Ja, det har ju blivit rätt mycket genom åren, och man kan ju inte ha allt framme – då blir det bara sådana grejer överallt. Så vi har gjort ett urval och samlat dem på ett ställe.

Använder du rot-avdraget?

– Ja, vid ett antal tillfällen när vi har renoverat.

Har du betalat svart för hantverkare? 

– Nej, det har jag inte vågat göra.

 

Läs även: Paolo Roberto: "Jag delar tomt med min exfru"

 

Vilket är det absolut tråkigaste hushållsarbetet?

– Jag tycker att det är rätt så kul att pyssla i köket. Det blir ett avbrott från den dagliga verksam- heten. Jag kan till och med laga mat, gärna vilt.

Har ni problem med vildsvin?

– Inte än, men vi har sett spår av dem i närheten så det är väl bara en tidsfråga.

Näst på tur att renovera?

– Det största stallet, hästarna är inte så varsamma hyresgäster. Men det är så det är – underhållet på gården är ständigt pågående.

Hur gör du dig av med mördarsniglar?

– De finns på gården, men jag tycker inte att de är ett större problem. Vi jagar inte efter dem.

Har du några grannar?

– Ja, det bor fem familjer runt gården: mina barn, anställda, svärföräldrar och goda vänner.

Som officiell person – måste du tänka dig för vad du gör ute i trädgården med hänsyn till dina grannar?

– Nej, det är inte den sortens grannar, och har de synpunkter så säger de till. 

 

3 snabba frågor

Kol eller gasol?
– Det är ju mysigt med kol, men bekvämt och fräschare med gasol.

Motorklippare eller robotklippare?
– Motorklippare. Ingen robot – ytorna är lite för stora och risken är att den smiter.

Nytt eller loppis?
– Lite både och. Min fru har ett stort intresse för antika föremål. 

 

Om Stig

Namn: Stig Henry Johansson.
Familj: Hustrun Karin och tre barn.
Bor: På en gård i Upplands Väsby, norr om Stockholm.
Gör: Tränar och föder upp tävlingshästar.
Aktuell: Med Elitloppet 26–28 maj. 

01 juni 2017
Mer om Husliv

Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Stefan Löfven

Husliv Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Statsminister Stefan Löfven ger svar på tal.

Annons

Södra Sveriges främsta fritidsresort

Husliv Till Isaberg Mountain Resort kommer många första gången de står på ett par skidor. Andra väljer att besöka Isaberg och de småländska skogarna under...

Annons

Vad sa du?

Husliv Enligt vissa undersökningar väntar många upp till tio år med att söka hjälp för sina hörselproblem. Audionomen Lotta Hannu från Bra Hörsel uppmanar...

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmarks liv i villa!

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.

Nyårsinspiration: Alla våra bästa tips samlade

Husliv 6 fantastiska efterrätter till nyår, så lyckas du med nyårsfesten och här är reglerna som gäller för fyrverkerier. Vi har samlat alla våra bästa nyårsar...

15 anledningar varför vi både älskar och avskyr vintern!

Husliv När den första puderlätta snön faller är det lätt att uppfyllas av vintrig harmoni. Men när det några minuter senare har omvandlats till ett slaskinferno är det svårt att inte misströsta. Här är 15 anledningar till varför vinter är både den bästa och värsta årstiden!

Gry Forssell: ”Jag satt hemma i köket och grät”

Husliv Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumla...

Res smart och billigt i jul

Husliv Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!