Foto: Johnér

Varning: Se upp för nya blufföretag

Husliv

Varje år görs tusentals polisanmälningar om bedrägerier kopplade till bluffakturor, uppskattar Svensk Handel.
– På internet ska du se upp för alla former av gratis- eller prova på-erbjudanden, säger Hans Lundin, presschef på Konsumentverket.

Antalet polisanmälningar om bluffakturor har ökat de senaste åren. 2015 gjordes 14 349 anmälningar, och under de första tio månaderna 2016 var siffran fyra procent högre än vid samma tidpunkt året före. Fler än 50 nya företag hamnade på Svensk Handels varningslista under förra året.

Blufföretag lurar konsumenter med gratis erbjudanden 

Erbjudanden som framstår som väldigt billiga eller gratis är det vanligaste tillvägagångssättet för att lura konsumenter.

– I slutändan är erbjudandet sällan helt gratis. Du hamna i ett abonnemang som företaget kräver att få betalt för, eller så drar de extra pengar från ditt konto, säger Hans Lundin, presschef på Konsumentverket.

Produkterna som företagen lockar med kan vara bantningspiller, rakhyvlar, kosttillskott eller tandblekning. Du kan också råka ut för att bli abonnemangskund genom att till exempel beställa en billig mobiltelefon.

Vilka företag bör jag passa mig för?

– Just nu får vi in många anmälningar och klagomål om Bright Nutrition, Vitality Club och LuxStyle.

Hur ska jag göra om jag har råkat ut för ett blufföretag?

Om det inte var tydligt att erbjudandet hörde ihop med en prenumeration, är du inte automatiskt betalningsskyldig. Du har i regel rätt att ångra dig i 14 dagar om du har ingått avtal på distans med ett företag som är registrerat inom EU, Norge eller Island. Du är inte skyldig att betala returfrakten för något du inte beställt, så länge du bestrider felaktiga krav behöver du inte oroa dig för betalningsanmärkningar. Kontakta din kommunala konsumentvägledning eller Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument.

Hur undviker jag blufföretagen?

– På internet ska du se upp för alla former av gratis- eller prova på-erbjudanden. Likaså gäller olika typer av tester, marknadsundersökningar och tävlingar. Värderingstjänster för bilar som förefaller vara kostnadsfria förekommer ofta, men de är allt annat än gratis.

Hans Lundin, presschef på Konsumentverket. 

 

Lista: Nya blufföretag

Dessa företag har hamnat på Svensk Handels varningslista de tre senaste månaderna. Här kan du se hela listan.

Namn (och bolagsnamn)

 • Kvalitetsfakta (Solvalla Biltorg)
 • GTPS (Global Trademark and Patent Service)
 • Klimatmagasinet (Lagrias AB)
 • IPO (INTELLECTUAL PROPERTY OFFICE)
 • Företagsinformation (RSE Ekonomi)
 • Webinfo.nu (Öresund Webinfo Solutions AB)
 • Kommunfakta (Wama taxim web AB)
 • Söka Bolag (Gourmetor AB)
 • UNIVERSAL Solutions (Universal Solutions Sweden AB)
 • Kvalitetsfakta (Lagrias AB)
 • one webhotell.com (kapat namn) (One Webhotell AB)
 • OfficeSmart (Nexta Direct, S.L.)
 • expo sida (Deductor Media Handelsbolag)
 • TRYGGA FÖRETAG (Trygga Företag Sverige AB)
24 januari 2017
Mer om Husliv

Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Stefan Löfven

Husliv Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Statsminister Stefan Löfven ger svar på tal.

Annons

Södra Sveriges främsta fritidsresort

Husliv Till Isaberg Mountain Resort kommer många första gången de står på ett par skidor. Andra väljer att besöka Isaberg och de småländska skogarna under...

Annons

Vad sa du?

Husliv Enligt vissa undersökningar väntar många upp till tio år med att söka hjälp för sina hörselproblem. Audionomen Lotta Hannu från Bra Hörsel uppmanar...

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmarks liv i villa!

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.

Nyårsinspiration: Alla våra bästa tips samlade

Husliv 6 fantastiska efterrätter till nyår, så lyckas du med nyårsfesten och här är reglerna som gäller för fyrverkerier. Vi har samlat alla våra bästa nyårsar...

15 anledningar varför vi både älskar och avskyr vintern!

Husliv När den första puderlätta snön faller är det lätt att uppfyllas av vintrig harmoni. Men när det några minuter senare har omvandlats till ett slaskinferno är det svårt att inte misströsta. Här är 15 anledningar till varför vinter är både den bästa och värsta årstiden!

Gry Forssell: ”Jag satt hemma i köket och grät”

Husliv Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumla...

Res smart och billigt i jul

Husliv Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!