Annons
Foto: Geobear

Metoden som tar hand om sättningar i din villa

Husliv

Geopolymerinjektering stabiliserar hus som står på svag mark på ett diskret och effektivt sätt. I de flesta fall behöver du inte ens lämna huset under arbetets gång.

Att råka ut för sättningar i huset är ingen rolig historia, och brukar ofta föra med sig vissa obekväma åtgärder som påverkar familjelivet. Med Geobears metod kan du som villaägare bo kvar i huset medan arbetet utförs, och beroende på hur stora problem man har behöver det inte ta mer än en till två dagar att slutföra.

Ha koll på marken

En sättning i ditt hus beror ofta på att markförhållanden förändrats och på grund av det orsakat viss skada på huset. Sättningar kan i vissa fall resultera i att huset sjunker till viss grad, och även fundamentet kan ge vika. Mycket har att göra med vilken typ av grund ditt hus står på — är du orolig för hur stor riskzon ditt hus befinner dig i kan du ta reda på vad ditt hus står på för typ av material, och agera utifrån det.

Orsaken till skada

Den största orsaken till att ett hus sätter sig har att göra med fundamentet, det som huset står på. Ju mjukare jord desto större risk för sättning. Även om din jord inte är naturligt mjuk kan den mjukas upp av ett läckande avloppsrör, bristfälligt grundarbete eller liknande — det gör att huset rör på sig och sjunker, vilket orsakar skador i form av sprickor i fasaden, lutande golv och mellanrum mellan socklar, lister och golvet. Andra orsaker till sättning är bland annat låga grundvattennivåer, erosion, dåligt komprimerad mark, vibrationer (från exempelvis tung trafik i närheten), krympande mark och felaktig konstruktion av husgrunden.

Tecken på sättningar

• Sprickor i vägg och fasad

En av de första varningssignalerna på att ditt hus håller på att sätta sig är sprickor i väggar och fasad. Det är självklart inte ovanligt att äldre hus fått lite sprickor, och många av de är ofarliga, men man ska även ha ett vakande öga på sprickor — särskilt de på fasaden.

• Sjunkande golv

Att trägolv, särskilt gamla, kan kännas ojämna och luta lite är egentligen inga konstigheter. Men märker du att ditt golv sjunkit ovanligt mycket, och särskilt om det är fokuserat på en viss yta, kan det vara en god idé att ta in tekniker som får utvärdera om en utjämning och stabilisering av golvet är nödvändigt.

• Dörrar och fönster sitter fast

Har du ett fönster eller dörr som är svåra att öppna, samtidigt som du noterat vissa sprickor i huset, kan det vara varningstecken nog att ta in en tekniker som får undersöka om huset har satt sig. Att en dörr eller ett fönster är lite svåra att öppna kanske inte omedelbart för tankarna till att huset kan ha satt sig – det kan faktiskt bero på allvarliga strukturella skador i fastigheten. Undersök om fler fönster och dörrar är svåra att öppna eller har glipor i sig.

Kontakta tekniker

Misstänker du att du har sättningar i huset är en bra idé att ta in en expert för att vara helt säker. Geobear har stabiliserat sättningar, lyft golv och fyllt igen tomrum i över 200 000 projekt, och har sett till kundens bästa i samtliga uppdrag. Man har insett att många drar sig för att kontakta någon som kan laga sättningar, då man är rädd för att förvandla sitt hem till en byggarbetsplats.

– Vi jobbar som så att vi skickar ut en tekniker som tittar på huset, gör mätningar om det behövs och konstaterar om huset är drabbat av sättningsskador och hur man i så fall enklast åtgärdar de, säger Fredrik Palm, projektansvarig på Geobear som specialiserat sig på att laga sättningar i hus.

Den diskreta metoden

Geobears geopolymerinjektering fungerar som så att små hål borras där sättningsproblemet finns, genom vilka en geopolymer, med mycket expansiva egenskaper, injekteras. På så sätt kan man smidigt stabilisera ett hus som står på svag mark, och allt från sprickor i fasaden och glipor i fönster och dörrar stängs igen när huset lyfts genom geopolymerinjekteringen.

Det unika med Geobear är att de sköter allt arbete så diskret som möjligt, och i de allra flesta fall behöver de inte ens gå in i ditt hus för att reparera.

– Själva arbetet görs från vår lastbil, som innehåller allt material som vi behöver. Den parkerar vi på gatan och all nödvändig utrustning finns där. Till skillnad från vanligt hantverkararbete så är vår lösning väldigt smärtfri. Det är också en bra metod rent kostnadsmässigt då det som sagt inte finns något behov av att flytta eller återställa ytskikt, menar Fredrik.

 

david.johansson@bp.bonnier.se
25 april 2018
Mer om Husliv

Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Stefan Löfven

Husliv Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Statsminister Stefan Löfven ger svar på tal.

Annons

Södra Sveriges främsta fritidsresort

Husliv Till Isaberg Mountain Resort kommer många första gången de står på ett par skidor. Andra väljer att besöka Isaberg och de småländska skogarna under...

Annons

Vad sa du?

Husliv Enligt vissa undersökningar väntar många upp till tio år med att söka hjälp för sina hörselproblem. Audionomen Lotta Hannu från Bra Hörsel uppmanar...

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmarks liv i villa!

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.

Nyårsinspiration: Alla våra bästa tips samlade

Husliv 6 fantastiska efterrätter till nyår, så lyckas du med nyårsfesten och här är reglerna som gäller för fyrverkerier. Vi har samlat alla våra bästa nyårsar...

15 anledningar varför vi både älskar och avskyr vintern!

Husliv När den första puderlätta snön faller är det lätt att uppfyllas av vintrig harmoni. Men när det några minuter senare har omvandlats till ett slaskinferno är det svårt att inte misströsta. Här är 15 anledningar till varför vinter är både den bästa och värsta årstiden!

Gry Forssell: ”Jag satt hemma i köket och grät”

Husliv Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumla...

Res smart och billigt i jul

Husliv Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!