Samboskap – det här gäller

Husliv

Vet du vilka dina rättigheter är om du och din sambo ska separera, eller vem som har arvsrätt den dagen någon av er går bort? Juristen Eva Trané Lindgren ger dig full koll.

Annons

När du flyttar ihop med någon är en eventuell separation förmodligen det sista du vill tänka på – men det är viktigt att vara förberedd om den situationen en dag blir verklighet.

Om du och din sambo har köpt bostaden tillsammans ska ni dela lika på värdet av hus och bohag (möbler, husgeråd och elektronikprylar) vid en separation.

– Det spelar ingen roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som faktiskt betalat mest, säger Eva Trané Lindgren, jurist på Avtal24.


Skriv avtal

Om du är sambo finns det flera viktiga avtal att se över, beroende på hur er situation ser ut:

1. Har en av er betalat en större andel av kontantinsatsen, men
på lån och ägande står ni som lika? Då behöver ni både ett samboavtal och ett skuldebrev för att 
säkerställa att den som lagt in en större kontantinsats får tillbaka lika mycket vid en separation.

2. För att din sambo ska ärva dig om du går bort, och vice versa, måste du skriva ett testamente. Enligt lag saknar sambor nämligen arvsrätt – oavsett hur länge ni varit tillsammans eller om ni har gemensamma barn.

3.Har ni belånat bostaden för den ena sambons privata bruk, till exempel vid ett båtköp, behöver ni skriva ett samboavtal och dessutom komplettera med ett regressavtal för att skulden inte ska delas lika mellan er vid en separation.

Läs mer: "Kan min sambo bo kvar utan att ärva huset?"

Visste du att:

Hos Avtal24 kan du enkelt upprätta samboavtal och testamente till fast pris. Medlemmar i Vi i Villa-klubben har dessutom 20 procent rabatt. Läs mer här här.

Annons

Läs mer: Vad händer om vi separerar?

01 mars 2018
 
Annons
Mer om Husliv

Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Stefan Löfven

Husliv Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Statsminister Stefan Löfven ger svar på tal.

Annons

Södra Sveriges främsta fritidsresort

Husliv Till Isaberg Mountain Resort kommer många första gången de står på ett par skidor. Andra väljer att besöka Isaberg och de småländska skogarna under...

10 knep för ordning och reda i skåp och lådor

Husliv Är skåp och lådor ett enda virrvarr av presentpapper, trådrullar och plastfolie? Vi har samlat smarta och enkla förvaringstips att ta efter redan idag.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmarks liv i villa!

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.

Nyårsinspiration: Alla våra bästa tips samlade

Husliv 6 fantastiska efterrätter till nyår, så lyckas du med nyårsfesten och här är reglerna som gäller för fyrverkerier. Vi har samlat alla våra bästa nyårsar...

15 anledningar varför vi både älskar och avskyr vintern!

Husliv När den första puderlätta snön faller är det lätt att uppfyllas av vintrig harmoni. Men när det några minuter senare har omvandlats till ett slaskinferno är det svårt att inte misströsta. Här är 15 anledningar till varför vinter är både den bästa och värsta årstiden!

Gry Forssell: ”Jag satt hemma i köket och grät”

Husliv Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumla...

Res smart och billigt i jul

Husliv Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!