Foto: Istockphoto

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv

År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markant, visar en ny kartläggning.

Det är Svensk Fastighetsförmedling, som med hjälp av statistik från Mäklarstatistik, har kartlagt hur priserna på bostäder utvecklats de senaste 20 åren, från 1997 till och med 2017. Endast kommuner med tillräckligt stort antal sålda bostäder för att säkerställa statistisk relevans har inkluderats.

Den nationella kartläggningen visar att prisökningen för bostadsrätter har ökat med 579 procent. Villapriserna har ökat med 249 procent. Stockholms kommun toppar listan över kommuner där villapriserna ökat mest med 464 procent. 

Läs mer: Bästa tiden för att köpa och sälja hus

Kraftigare ökning senaste fem åren

När det kommer till prisökning på bostadsrätter toppar Upplands-Bro kommun med en stigning på hela 2 474 procent.

– Historiskt sett har Sveriges bostadspriser utvecklats stadigt uppåt de senaste 20 åren, men ökningarna har varit betydligt kraftigare de senaste fem åren. Samtidigt kan vi också se att priserna vid olika tillfällen både sjunkit och stagnerat. Det är normalt på en välfungerande och frisk bostadsmarknad. Upp- och nedgångar är en del av marknadens dynamik, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Enligt henne fanns det i höstas en osäkerhet kring spelreglerna på bostadsmarknaden, vilket bidrog till att både köpare och säljare blev avvaktande.

– Nu blickar vi framåt mot ett spännande år på bostadsmarknaden där det nya amorteringskravet och bostadspolitiken under valet kommer vara tongivande.

Läs mer: "Hur påverkar ommålningen värdet på huset?"

Villapriserna sjunker minst

Även Fastighetsbyrån har gjort en kartläggning. De har tittat på prisutvecklingen senaste tre månaderna, till och med januari 2018, som visar att bostadsrätter och villor påverkas minst av prisnedgången. Nationellt sett har bostadsrätter sjunkit med sex procent och villapriserna med tre procent. Utvecklingen de senaste tolv månaderna visar dock att prisutvecklingen för villor stigit med fyra procent. Även Fastighetsbyrån har hämtat sin statistik från Mäklarstatistik. 

– Nu när vi ser en relativt kraftig nedgång blir det även tydligare hur amorteringskravet påverkar olika typer av bostäder. De som köper villor och större bostadsrätter har ofta gjort en bostadskarriär och har lägre belåningsgrad och påverkas därmed mindre av amorteringskravet. Och det återspeglas nu alltså i prisutvecklingen, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån. 

Läs mer: "Vågar vi köpa ett hus med mikrobiell tillväxt?" 

Statistik från Svensk Fastighetsförmedlings kartläggning

Topplista: Här har villapriserna ökat mest

1. Stockholms kommun          464 %

2. Lidingö kommun                 450 %

3. Partille kommun                  450 %

4. Nacka kommun                   441 %

5. Strömstads kommun           440 %

 

Topplista: Här har bostadsrättspriserna ökat mest

1. Upplands-Bro kommun      2 474 %

2. Trelleborgs kommun          2 257 %

3. Huddinge kommun            1 903 %

4. Botkyrka kommun             1 845 %

5. Jönköpings kommun         1 632 %

Läs mer: Här kan du ta del av ytterligare statistik 

07 mars 2018
 
Mer om Husliv

Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Stefan Löfven

Husliv Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Statsminister Stefan Löfven ger svar på tal.

Annons

Södra Sveriges främsta fritidsresort

Husliv Till Isaberg Mountain Resort kommer många första gången de står på ett par skidor. Andra väljer att besöka Isaberg och de småländska skogarna under...

Annons

Vad sa du?

Husliv Enligt vissa undersökningar väntar många upp till tio år med att söka hjälp för sina hörselproblem. Audionomen Lotta Hannu från Bra Hörsel uppmanar...

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmarks liv i villa!

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.

Nyårsinspiration: Alla våra bästa tips samlade

Husliv 6 fantastiska efterrätter till nyår, så lyckas du med nyårsfesten och här är reglerna som gäller för fyrverkerier. Vi har samlat alla våra bästa nyårsar...

15 anledningar varför vi både älskar och avskyr vintern!

Husliv När den första puderlätta snön faller är det lätt att uppfyllas av vintrig harmoni. Men när det några minuter senare har omvandlats till ett slaskinferno är det svårt att inte misströsta. Här är 15 anledningar till varför vinter är både den bästa och värsta årstiden!

Gry Forssell: ”Jag satt hemma i köket och grät”

Husliv Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumla...

Res smart och billigt i jul

Husliv Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!