"Jag kan inte sova på grund av grannens belysning!"

Husliv

Grannarnas belysning stör oss – vad gör vi, undrar en av våra läsare. Vår expert Ulf Henricsson kommer med tips och råd. 

Jag kan inte sova på grund av grannens belysning!

Vi har relativt nyinflyttade grannar som gradvis utökar belysningen av sin fastighet i ett område som saknar gatubelysning i övrigt. Det medför att det inte går att slappna av och vistas i hela huset, vilket är mycket stressande. De släcker klockan 03.00 och tänder klockan 06.00. Vi tvingas bada i deras reflekterande och överdoserade ljusbild. Vårt behov av mörker blir hela tiden ignorerat och stressen skapar sömnbrist och omlagd dygnsrytm.

Vi förstår inte varför någon kan ha rätt att belysa en annans fastighet och hus. Vi förstår inte varför svensk lagstiftning inte omfattar ljusdominerande grannförhållanden. Vi är ständigt outsövda, irriterade och långsamt döende efter meningslösa nätter utan riktig vila. Det borde vara förbjudet att sprida sitt ljusbehov utanför sin egen fastighet. Kan man få skatterabatt när det är min granne som bestämmer över hela nejden? Här har varit dispyter, misshandel av oss och polisanmälningar. Vi vägrar att överge vår livsuppfattning och kunskap. 

Tomas

 

Svar: Jag tolkar ditt brev som att du redan undersökt de lagliga möjligheterna att påverka er ”ljussituation” och mycket riktigt funnit att det inte finns lagrum för att tvinga din granne att släcka ned. Att påverka lagstiftarna för att få en ändring till stånd är knappast ett framgångsspår. Två alternativ återstår:

  • Kom överens med din granne om en lösning ni båda kan godta. Av ditt brev utläser jag att ni redan är så osams att ni behöver en opartisk medlare för att komma vidare. Vissa kommuner har sådana personer men om en sådan inte finns kan ni försöka finna en person som båda parter kan acceptera som medlare. En kompromisslösning är att ni skaffar mörkläggningsgardiner i den mest störda riktningen och grannen sätta i svagare lampor och/eller släcka de som stör mest.
  • Flytta – men innan ni gör det fundera på om det viktigaste är att få rätt eller att få en för båda parter godtagbar situation genom en kompromiss. När ni bestämt er vad som är viktigast – välj alternativ. Alla fungerande samhällen bygger på anpassning och kompromisser. 

Lycka till!

Vi i Villas relationsexpert Ulf Henricsson. Överste, tidigare internationell medlare.

27 december 2016
 
Mer om Husliv

Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Stefan Löfven

Husliv Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Statsminister Stefan Löfven ger svar på tal.

Annons

Södra Sveriges främsta fritidsresort

Husliv Till Isaberg Mountain Resort kommer många första gången de står på ett par skidor. Andra väljer att besöka Isaberg och de småländska skogarna under...

Annons

Vad sa du?

Husliv Enligt vissa undersökningar väntar många upp till tio år med att söka hjälp för sina hörselproblem. Audionomen Lotta Hannu från Bra Hörsel uppmanar...

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmarks liv i villa!

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.

Nyårsinspiration: Alla våra bästa tips samlade

Husliv 6 fantastiska efterrätter till nyår, så lyckas du med nyårsfesten och här är reglerna som gäller för fyrverkerier. Vi har samlat alla våra bästa nyårsar...

15 anledningar varför vi både älskar och avskyr vintern!

Husliv När den första puderlätta snön faller är det lätt att uppfyllas av vintrig harmoni. Men när det några minuter senare har omvandlats till ett slaskinferno är det svårt att inte misströsta. Här är 15 anledningar till varför vinter är både den bästa och värsta årstiden!

Gry Forssell: ”Jag satt hemma i köket och grät”

Husliv Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumla...

Res smart och billigt i jul

Husliv Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!