Vi i Villa pratar husliv
Vi i Villa pratar husliv Foto: Pepe Nilsson

Plura Jonsson: "Jag förvarar vin på toaletten"

Husliv

Han älskar att laga mat, diskar gärna och drar sig inte för att plocka fram hammaren om något måste fixas. Men helst av allt sitter Plura Jonsson vid sin köksbänk och tittar på fåglarna.

Annons

Du bor i vad som tidigare var ditt sommartorp, berätta!

– Jag har kvar lägenheten i Stockholm, men till största delen bor jag i torpet som ligger mellan Flen och Katrineholm. Jag och min fru köpte det för tre år sedan. Det är 150 kvadratmeter stort med två våningar och en vind. Vi har totalrenoverat huset – dragit ny el, borrat ny brunn och allt möjligt annat. Det blev jättefint och jättedyrt. Det är bara jag och den som sköter min ekonomi som vet hur mycket det har kostat. Vi brukar titta på varandra och skaka på huvudet.

Snackar vi många miljoner?

– Jag betalade runt en miljon för huset från början, men sedan har det kostat betydligt mer med all renovering. Bara avloppet kostade mer än huset.

Vad var det du föll för?

– Torpet ligger väldigt vackert med utsikt över en liten sjö. Dessutom är det hagar med kossor, och mycket fåglar
– jag har alltid varit intresserad av det. Jag har två fågelbord, ett utanför köksfönstret och ett utanför vardagsrumsfönstret. Det är fantastiskt att sitta och titta på dem.

 

Läs också: Paolo Roberto: "Jag delar tomt med min exfru"

 

Slog du i några spikar själv när ni renoverade?

– Jag hjälpte till så gott jag kunde. Jag målade huset på utsidan och även en del på insidan. Jag är ganska händig och gör saker och ting ordentligt, inget slarv.

 Vilken var den värsta renoveringstabben?

Annons

– Det hade varit bra med en arbetsledare som koordinerade allting, för det var hantverkare som inte kom när de skulle. De som skulle leverera byggställningarna kom klockan nio en lördagskväll och monterade till ett på natten.

Har du någon gång betalat svart till hantverkare?

– Ja, det har jag gjort. Det var ommålning av en lägenhet som skulle säljas. Målaren ville ha 50 000 kronor för jobbet – och det fick han, kontant. Men det var 30 år sedan, nu skulle jag aldrig göra något sådant.

Vad är det dyraste du har i hemmet?

– Det är väl gasspisen, en Smeg. Fint ska det vara.

Nu är du aktuell med Pluras bästa, berätta!

– Jag har gjort fem eller sex kokböcker, tror jag, och nu valde vi ut de bästa recepten och slog ihop dem till Pluras bästa. Jag har skrivit lite nya texter, och det är lite nya bilder, så det är inte bara gammal skåpmat.

Apropå mat, du försöker ju leva sundare. Hur gör du det och behåller guldkanten i tillvaron?

– Jag har skaffat personlig tränare för att inte förfalla helt, och har fått en diet att följa. På lördagar kan man unna sig, säger min tränare. Man får skippa vissa saker som är väldigt gott och inte äta så mycket kolhydrater. Bröd och vin är svårt att avstå från.

Hur har ni delat upp hushållsarbetet hemma?

– Jag handlar och diskar, att diska är väldigt rogivande på något sätt. Tvätta fönster var det däremot länge sedan jag gjorde, det är jag för gammal för. Det får min fru göra, hon är mycket yngre än jag.

Vad investerar du helst pengar i förutom torpet?

– Jag lägger nog mer pengar på mat än de flesta. Det ringde en kille för ett tag sedan och frågade om jag ville köpa albatryffel från Italien. ”Ja!” sa jag och köpte en tryffel, 55 gram, för 2 500 kronor. Så sitter man ensam och äter den där med pasta och smör – då är man en lyxlirare! Jag samlar på viner också. På lilla toaletten är det svalast i hela huset så den har blivit vinkällare. Men nu får jag inte plats med fler viner där, för då kommer man inte in på toaletten.

Vilken är favoritplatsen i torpet?

– Det är nog vid köksbänken. Jag brukar sitta och röka under spisfläkten och lyssna på radio eller kolla tv-serier på datorn. Jag sträcksåg The Crown på två dygn – satt under köksfläkten och tittade, rökte och såg ut på fåglarna på fågelbordet.

 

snabba frågor

Kol eller gasol?
Det var en samvetsfråga. Jag säger kol, men jag har båda delarna.

Badtunna eller jacuzzi?
Inget av det. Sjön. Men vi säger badtunna då.

Landet eller stan?
Just nu är det landet.

Toalettringen upp eller ner?
Jag försöker tänka på att ta ner den. Jag lyckas två av tre gånger. Jag misslyckas ibland och då får jag skäll.

Nytt eller loppis?
Både och. Men loppis, i alla fall till landet.

 

Om Plura

Namn: Per Malte Lennart ”Plura” Jonsson.
Ålder: 65 år.
Bor: I Granhed. Familj: Hustrun Maria Sjöstedt, 50, och barnen Sebastian, 42, Lisa, 38, Axel, 27, och Nils, 21.
Gör: Är artist, författare och tv-profil. 
Aktuell: Med boken Pluras bästa.

 

Pluras bästa (Norstedts), ca 207 kronor. 

 

14 mars 2017

0 Kommentarer

0

10 dolda allergifällor i hemmet

Damm, fuktskador och dålig ventilation – har du koll på vad som kan få dig att bli överkänslig i ditt eget hus?

I samarbete med Risskov Bilsemster

Guide: Bilsemester till Danmark

Det bästa sättet att ta sig genom landet som är känt för sina smörrebröd är med bil. Risskov Bilsemester guidar dig till din drömsemester i Danmark!

0

Vi i Villa hälsar på hemma hos Carolina Gynning!

På Ekerö i Stockholm har Carolina Gynning byggt sitt drömboende. Men hon är inte lika förtjust i villan hon har tillsammans med sin sambo Alexander...

0

Andrea Brodin: "Jag dammsuger flera gånger i veckan"

Inredaren och tv-profilen Andrea Brodin berättar om sitt färgstarka hem och ger sina bästa tips för att lyfta inredningen med liten budget.

0

VIDEO: Så tar du bort bläckfläckar från väggen

Bläckfläckar på bord och vägg kan vara knepigt att få bort. Vi i Villa har testat tre snabba knep som trollar bort fläckarna!

0

Bästa budgettipsen inför nyårsfesten

Har det gått åt mycket pengar under julen? Det går att fira nyår trots en tajt budget. Här är bästa tipsen som fixar en fantastisk sista fest i år –...

0

Ribbings julvett och etikett

Vad gör jag med en julklapp jag inte vill ha, och är det okej att instagramma under julmiddagen? Etikettexperten Magdalena Ribbing reder ut sex vanliga...

0

Inspirationstips: 9 fina pepparkakshus

Ska ni bygga pepparkakshus i helgen? Här är 9 pepparkakshus att inspireras av!

I samarbete med Buyersclub

Dags att köpa julklappar: 4 smarta julklappstips!

Julafton står runt hörnet och nu börjar jakten på de perfekta julklapparna. Kanske är det här året då du slipper stresshandla? Här är fyra tips på...