Foto: Bobo Olsson

Petter: "Jag är ingen bra husägare"

Husliv

Petter Alexis Askergren äger flera bostäder, har en förbränningstoalett, och tycker att gräset alltid är grönare på andra sidan staketet. Men om något går sönder i hemmet är det hans fru eller kompisar som tar tag i problemet.

Hur bor du?

– Jag bor i lägenhet i Stockholm, och har även hus – bland annat i Åre där jag tillbringar en del tid.

Skulle du vilja ha dig själv som granne?

– Jag är nog rätt schysst som granne, och försöker alltid vara en person som inte ställer till konflikter. Om jag får kritik så kan jag ta det, och försöker vara uppmärksam på vad andra tycker och känner.

Hur inreder ni hemma?

– Jag gillar öppna bokhyllor och mycket böcker, träbokhyllor och trä överlag. Men vi är som alla andra tror jag, hemmet blir aldrig färdigt. Det blir lätt så om man har fyra barn och driver flera verksamheter.

Lyckas ni hålla ordning med så många barn i huset?
­­­

– Vi försöker ha struktur, regler, ordning och reda. Det fungerar ett tag, men så faller det, och då får vi städa igen.

Är det du som tar fram dammsugaren då?

– Vi delar på de uppgifterna, var och en försöker göra det den är bra på. Jag är handlingskraftig och bra på att få saker att hända.

Vad är mest överskattat med att bo i hus?

– Jag har bott i lägenhet i stora delar av mitt liv, och i perioder har jag bott i hus. Gräset är alltid grönare på andra sidan: Det finns alltid saker jag tycker är bättre med att bo i lägenhet eller med att bo i hus.

Du har nyligen släppt boken Vin – så funkar det. Varför blev det en bok om vin?

– Jag alltid har varit intresserad av vin, men det är ett komplext ämne. Runt 2014 bestämde jag mig för att gå en sommelierutbildning. Sedan korsades mina vägar med Alf Tumble (dj och musikproducent, reds. anm.) som jag har skrivit boken ihop med. Många böcker om vin är ganska mycket skolböcker, men den här är mer lättsam med exempel på hur du kombinerar vin med musik eller pizza, och vad olika artister vill ha för vin i sin loge när de åker på konsert. 


Vilket är ditt favoritvin?

– Jag gillar framför allt viner som kommer från Piemonte i nordvästra Italien, de väldigt bra.

Hur många glas i veckan blir det?

– Det vet jag inte. Många tror nog att vi provar väldigt mycket vin. Jag går på vinprovningar flera dagar i veckan, men då sväljer jag ju inte utan spottar ut. Jag tränar väldigt mycket också, och tror att man ska försöka hitta en balans i allt. Men visst, jag försöker dricka mindre men bättre.

Vill du köpa dig en vingård i framtiden?

– Det är klart att jag drömmer om det, men jag vet också att det är något som kräver mycket tid, passion och energi. Det första jag skulle göra om jag byggde ett nytt hus är ett väldigt smart utrymme för vinet. Men jag har tummen mitt i handen som man säger. Jag är nog ingen bra husägare eftersom jag har dålig koll på vad som behöver göras med underhåll och liknande. Jag har nära vänner som hjälper mig väldigt mycket, och dessutom är jag är gift med en kvinna som kan mer om hus och sådana saker än jag, så jag är i goda händer.

Vad gör du om något går sönder i hemmet då?

– Jag ringer folk jag känner som är duktiga. Jag är väldigt stresstålig på jobbet, men inte när det börjar läcka vatten hemma. Min storebror är fruktansvärt händig, så honom kan jag prata med. Hus har alltid varit en stor del av mitt liv – både min pappa och syster är arkitekter, så egentligen är det märkligt att jag inte är händig.

Har du försökt att renovera på egen hand?

– Litegrann, men mest med hjälp av kompisarna. Framför allt har vi jobbat med ett fritidshus jag har på västkusten, på Kosteröarna. Där är det ständigt saker som måste göras. När en dörr går sönder lagar vi den, och sedan trillar nästa dörr av. Det har gått från att vara ett ganska skruttigt hus till ett schysst fritidshus. Jag lägger ganska mycket tid, energi och kärlek när jag väl gör någonting. Min dröm är att ansluta kommunalt vatten till huset så att vi slipper ha brunn som det är nu. Häromåret skaffade jag en förbränningstoalett, vilket är fantastiskt!

Har du någon gång betalat svart till hantverkare?

– Nej aldrig, jag tycker att det är fel.

Till sist: Var i villan sitter du helst och dricker vin?

– Gärna vid köksbordet. Det är rätt schysst, där kan man sitta och prata.

 

Namn: Petter Alexis Askergren.
Ålder: 42 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Hustrun Michaela och fyra barn.
Gör: Artist och författare.
Aktuell: Med boken Vin – så funkar det som han skrivit tillsammans med Alf Tumble, samt albumet Skeppsholmen.

 

Vin – Så funkar det (Natur & Kultur), ca 199 kr. 

29 mars 2017
Mer om Husliv

Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Stefan Löfven

Husliv Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Statsminister Stefan Löfven ger svar på tal.

Annons

Södra Sveriges främsta fritidsresort

Husliv Till Isaberg Mountain Resort kommer många första gången de står på ett par skidor. Andra väljer att besöka Isaberg och de småländska skogarna under...

Annons

Vad sa du?

Husliv Enligt vissa undersökningar väntar många upp till tio år med att söka hjälp för sina hörselproblem. Audionomen Lotta Hannu från Bra Hörsel uppmanar...

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmarks liv i villa!

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.

Nyårsinspiration: Alla våra bästa tips samlade

Husliv 6 fantastiska efterrätter till nyår, så lyckas du med nyårsfesten och här är reglerna som gäller för fyrverkerier. Vi har samlat alla våra bästa nyårsar...

15 anledningar varför vi både älskar och avskyr vintern!

Husliv När den första puderlätta snön faller är det lätt att uppfyllas av vintrig harmoni. Men när det några minuter senare har omvandlats till ett slaskinferno är det svårt att inte misströsta. Här är 15 anledningar till varför vinter är både den bästa och värsta årstiden!

Gry Forssell: ”Jag satt hemma i köket och grät”

Husliv Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumla...

Res smart och billigt i jul

Husliv Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!