"Kemikaliepappan" Magnus Kähler ger dig tips för att giftminimera din vardag – som leksaker av obehandlat trä till barnen.
"Kemikaliepappan" Magnus Kähler ger dig tips för att giftminimera din vardag – som leksaker av obehandlat trä till barnen. Foto: Magnus Kähler

8 sätt att minska kemikalierna i ditt hem

Husliv

"Kemikaliepappan" Magnus Kähler ger sina bästa tips för att giftminimera din vardag och minska kemikalierna i hemmet. 

Vi ser dem inte, men kemikalier finns överallt och både du och dina barn exponeras ständigt för dem – även i hemmet. Vi i Villa fick en pratstund med Magnus Kähler, som driver bloggen Kemikaliepappan, där han delar med sig av sina enkla tips och egna slutsatser kring forskning, för att hjälpa andra att giftminimera sin vardag och sina hem.

Hej Magnus, varför startade du bloggen?

Jag snubblade in på ämnet med kemikalier i vardagen när min sambo var gravid, och jag var kritisk till informationen man fick på Mödravårdscentralen. Det pratades mycket om alkohol och tobak, men så gott som ingenting om andra typer av olämplig exponering. I samband med att man ska bli förälder köper man ju just en massa saker – som skedar, tallrikar, spjälsäng, bilstol, så jag började läsa på mer och lade ner väldigt mycket tid på att ta reda på vilka ämnen som kan vara särskilt ohälsosamma för gravida och barn. I min blogg vill jag förmedla alla möjliga enkla och praktiska tips – jag lade t ex väldigt mycket tid på att bara välja en bilbarnstol, och det är onödigt att så många föräldrar enskilt ska lägga den tiden.

Vilka tips får vi i din blogg?

Tips för att göra mer medvetna val. Att tänka på hur saker produceras och jämföra vilket köp som är det bästa. Många nya produkter läcker restkemikalier. Ta till exempel om du köper en ny bil, då läcker interiören till en början extra mycket kemikalier och under sommaren, när den blir varm, är ett tips att då öppna dörrarna och lufta bilen en stund innan du sätter dig i den. Det allra bästa är att köpa en begagnad bil som redan har läckt en del kemikalier i samband med att de olika materialen var helt nya. Detsamma gäller t ex när man ska köpa en ny soffa. Det finns många bra argument för att handla second hand.

Är det alltid bättre att köpa begagnat?

– Nej. I och med att kemikalieanvändningen regleras i takt med att vi får ny kunskap via forskningen så kan det vara problematiskt att köpa alltför gamla saker eftersom de kan innehålla kemikalier som idag är förbjudna.

– Ett annat exempel är gamla plastleksaker, som man kanske ärvt. Inom EU:s kemikalielagstiftning REACH, finns det ett Leksaksdirektiv som reglerar kemikalieanvändningen i leksaker. Detta skärps med jämna mellanrum, vilket innebär att många gamla plastleksaker inte ens skulle få säljas i leksaksbutikerna idag. Och eftersom man vet att barn är särskilt känsliga för kemikalier är jag extra noggrann med saker till min dotter, och vill sprida vidare den kunskapen. Vi behöver få tillstånd en stor förändring när det gäller vilka leksaker som finns ute på förskolorna – där har man via Naturskyddsföreningens kartläggning sett att en mängd olämpliga saker används som leksaker.

Du har startat en ”Köpguide” på din sajt. Berätta om den.

– Den är inte riktigt klar än, men tanken är att den ska fungera som ett crowdsourcat community där vi hjälper varandra och tipsar om olika idéer för att minimera gifterna hemma. Jag ska sammanställa tipsen i en guide som löpande uppdateras. Det kan till exempel vara tips på enkla saker man kan göra själv, som att istället för att köpa en plasthaklapp använda en kökshandduk.  

Om man vill börja någonstans, hur kan man på ett bra sätt ta första steget mot en giftminimerad vardag?

– Jag rekommenderar att man börjar steg för steg. Det här med att bli mer medveten som konsument och förälder ska kännas viktigt och inspirerande, och inte utgöra en börda eller något som omgärdas med skuld. Man kan inte förändra allt på en gång, men bara några få medvetna köpbeslut varje vecka blir ändå väldigt många under ett års tid. Man kan tänka på att börja handla mer ekologiskt och att byta ut den mesta av plasten i köket – framförallt den som barnen äter med, men även köksredskap av plast bör bytas ut mot redskap av exempelvis trä, glas eller rostfritt stål. 

 

8 tips för att giftminimera ditt hem

  1. Tänk på vad du tar in i hemmet. De flesta produkter läcker kemikalier, som i sin tur kan fastna i dammet. Vid varje köpbeslut, fundera därför över vad som är bäst att köpa och ta med in i ditt hem. Det är inte realistiskt att allt man köper är optimalt, men då kan man tänka att varje medvetet köp i alla fall har en positiv inverkan på helheten.
  2. Se till att ha bra ventilation. Vädra ofta och spendera mycket tid utomhus med barnen.
  3. Lita på näsan. Ofta när man köper nya produkter kan de ha en stark doft i början, det är kemikalier som läcker. Har du till exempel köpt en ny bäddmadrass som luktar, vädra den gärna utomhus eller lufta i ett annat rum tills doften försvunnit. 
  4. Rengör rätt. Se till att din dammsugare har ett HEPA-filter, som hindrar att även de minsta partiklarna försvinner ut igen via dammsugarens utsug. 
  5. Köp växter som är giftabsorberande. Fredskallan anses vara Rolls-Roycen bland luftrenande krukväxter.  
  6. När saker behöver bytas ut – gör det medvetet och prioritera det som kan få störst effekt. Har du ett äldre golv av PVC så kan det läcka hormonstörande ftalater och bör bytas. 
  7. Ha inte elektronik i sovrummet. Det läcker flamskyddsmedel och andra ämnen som man helst vill undvika. Se till att luften i sovrummet är så hälsosam som möjligt. 
  8. Planera dina renoveringar. Under en renovering, när många nya produkter packas upp, kan mycket ohälsosamma kemikalier läcka. Försök gärna se till att familjen kan bo någon annanstans under åtminstone någon vecka eller två.

  

Om Magnus Kähler 

Bor: Hus i Vreta, Uppsala 

Familj: Sambon Sandra och dottern Alicia 3 år

Gör: Varumärkesstrateg och egen företagare

Blogg: Kemikaliepappan.com

Instagram: @Kemikaliepappan

Emelie Åberg
13 oktober 2015
Mer om Husliv

Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Stefan Löfven

Husliv Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Statsminister Stefan Löfven ger svar på tal.

Annons

Södra Sveriges främsta fritidsresort

Husliv Till Isaberg Mountain Resort kommer många första gången de står på ett par skidor. Andra väljer att besöka Isaberg och de småländska skogarna under...

Annons

Vad sa du?

Husliv Enligt vissa undersökningar väntar många upp till tio år med att söka hjälp för sina hörselproblem. Audionomen Lotta Hannu från Bra Hörsel uppmanar...

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmarks liv i villa!

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.

Nyårsinspiration: Alla våra bästa tips samlade

Husliv 6 fantastiska efterrätter till nyår, så lyckas du med nyårsfesten och här är reglerna som gäller för fyrverkerier. Vi har samlat alla våra bästa nyårsar...

15 anledningar varför vi både älskar och avskyr vintern!

Husliv När den första puderlätta snön faller är det lätt att uppfyllas av vintrig harmoni. Men när det några minuter senare har omvandlats till ett slaskinferno är det svårt att inte misströsta. Här är 15 anledningar till varför vinter är både den bästa och värsta årstiden!

Gry Forssell: ”Jag satt hemma i köket och grät”

Husliv Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumla...

Res smart och billigt i jul

Husliv Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!