Familljen Parneviks hus på 1400 kvm har pansarglas i alla fönster.
Familljen Parneviks hus på 1400 kvm har pansarglas i alla fönster. Foto: Eric Josjö/TV3

Mia Parnevik om huslivet i Florida – och midsommarfirandet i Sverige

Husliv

TV-aktuella Mia Parnevik lever drömmen i familjens hus i Miami, USA, där hon bor med sin golfande make Jesper och fyra barn. Men sommaren firar de alltid i Sverige – och midsommar är helig.

Annons

Hej Mia Parnevik! Vad är det bästa med ert hus?

– Att vi har nio sovrum och kan ta emot många vänner, men trots att det är stort så får alla inte plats. Vi skulle behöva nio sovrum till! Ofta har vi 20-25 personer hemma på besök och då får inte alla plats i våra fyra gästrum, vi tvingas ofta fylla båten full med folk också. Vi älskar att ha folk hemma hos oss.

Blir du någonsin trött av att ha mycket folk hemma?

– Jag och Jesper kan alltid försvinna upp i vårt sovrum om vi vill vara ifred. Även om vi har mycket folk hos oss har alla sin egen ”space”. Huset är ”hurricane-proof”, det är rejält byggt och har pansarglas överallt. Inget tar sig igenom huset! Det gör att det blir tyst överallt, man kan ha mycket folk hemma men ändå få lugn och ro.

Hur får du folk att känna sig välkomna, vad är ditt knep?

– Mitt knep är att inte göra det så överpretentiöst utan hålla allting väldigt enkelt. Av någon anledning blir folk jämlika och öppnar upp sig hemma hos oss. Om inte folk känner sig välkomna, tycker inte jag att jag har skött mig som värdinna. Det får inte kännas för upphåsat.

Vad lagar du helst för mat när du får gäster?

– Det blir mycket grillat, vi har fantastiskt kött och fin fisk här som vi lägger på grillen. Men jag älskar också svensk husmanskost!

Gillar du att pyssla hemma och i trädgården?

– Jag har inte varit så trädgårdsaktig tidigare, men köpte ju massor av fruktträd nyligen. De har blivit så himla fina! Jag har säkert 70-80 citroner i ena trädet och massor av lime och apelsiner i de andra. Det har blivit min grej att gå i trädgården och plocka frukt. Jag gillar också att ha färska snittblommor hemma. Jag älskar att Hötorget i Stockholm, att gå där och handla frukt och blommor är fantastiskt.

Hur firar ni midsommar?

– Vi firar alltid midsommar i Sverige, vi åker hem varje år. Midsommar är större än julen för vår familj! Vi är alltid i Jespers föräldrahem, en gammal herrgård från 1200-talet i Österskär, Åkersberga, norr om Stockholm. Vi firar traditionellt med femkamp och midsommarmat. Vi är jättemånga – säkert 150 personer! Vi gör knytis och det är Jespers syster Jennie och hennes familj som styr upp festen tillsammans med oss. Att anordna femkamp och roliga lekar har blivit lite av en sport.

Annons

Carina Berg och Christian Luuk kommer och massa barndomsvänner från Göteborg, ett galet gäng. Vi kör alltifrån att hoppa säck till att skjuta luftgevär och att tugga i sig så många godissvampar som möjligt – förra året vann Kristin Kaspersen med 57 godissvampar i munnen, hon såg jätterolig ut, haha.

Dansar ni runt stången också?

– Ja, vi går alltid ner till Österskärs havsbad och dansar runt stången. Där tar man en liten grillkorv så att man står sig, innan vi går hem och kör femkamp. Vi grillar alltid senare på kvällen. Förra året var det fyra grader ute tror jag när vi grillade, så då fick vi sitta med dunjackorna på oss.

Vad är viktigt för dig på midsommarbordet?

– Jag tar alltid på mig att fixa toast skagen, även lax och gravad lax är ett måste. Vi äter traditionellt. Och Jespers mamma gör världens godaste jordgubbstårtor. Hon får göra tårta till nästan 200 personer varje år.

Tycker barnen att det är lika viktigt med svenska traditioner?

– Ja, de älskar midsommar lika mycket som jag.

Har ni lärt era amerikanska vänner hur man firar midsommar?

– Ja, gud ja! Vi har haft massor av amerikanska vänner med hem, även barnen har tagit med kompisar för att fira tillsammans med oss. Det tycker att det är jättekonstigt att sjunga och hoppa runt som grodor, haha.

Har ni några planer för sommaren?

– Vi har ett hektiskt schema, Penny tar studenten och Philippa fyller 16. ”Sweet sixteen” är jättestort här. Vi åker alltid hem till Sverige i juni och stannar till augusti. Nu åker jag hem tidigare än alla andra i familjen, jag ska iväg på tjejresa med mina barndomsvänner först och sedan kommer familjen efter.

Får Philippa en bil då, när hon fyller år?

– Nej, det är bara jag som får köpa bilar i den här familjen, haha!

 

Om Mia Parnevik

Ålder: 47 år.

Familj: Maken Jesper, 50, golfproffs som numera spelar på Champions Tour. Döttrarna Peg, 19, Penny, 18, Philippa, 16 och sonen Phoenix, 14.

Bor: I Jupiter, norr om Miami i Florida.

Sommarställe: Radhus i Åkersberga.

Huset: ”Casa Mia” byggdes 2000–2002 och kostade 65–70 miljoner kronor att bygga. Huset är på ca 1400 kvm, har nio sovrum – Jespers och Mias sovrum är på 250 kvm. I huset finns även två vattenfall, biorum, vinkällare, bar och gym.

Känd från: TV-programmet ”Parneviks” på TV3.

10 juni 2015

0 Kommentarer

0

10 dolda allergifällor i hemmet

Damm, fuktskador och dålig ventilation – har du koll på vad som kan få dig att bli överkänslig i ditt eget hus?

I samarbete med Risskov Bilsemster

Guide: Bilsemester till Danmark

Det bästa sättet att ta sig genom landet som är känt för sina smörrebröd är med bil. Risskov Bilsemester guidar dig till din drömsemester i Danmark!

0

Vi i Villa hälsar på hemma hos Carolina Gynning!

På Ekerö i Stockholm har Carolina Gynning byggt sitt drömboende. Men hon är inte lika förtjust i villan hon har tillsammans med sin sambo Alexander...

0

Andrea Brodin: "Jag dammsuger flera gånger i veckan"

Inredaren och tv-profilen Andrea Brodin berättar om sitt färgstarka hem och ger sina bästa tips för att lyfta inredningen med liten budget.

0

VIDEO: Så tar du bort bläckfläckar från väggen

Bläckfläckar på bord och vägg kan vara knepigt att få bort. Vi i Villa har testat tre snabba knep som trollar bort fläckarna!

0

Bästa budgettipsen inför nyårsfesten

Har det gått åt mycket pengar under julen? Det går att fira nyår trots en tajt budget. Här är bästa tipsen som fixar en fantastisk sista fest i år –...

0

Ribbings julvett och etikett

Vad gör jag med en julklapp jag inte vill ha, och är det okej att instagramma under julmiddagen? Etikettexperten Magdalena Ribbing reder ut sex vanliga...

0

Inspirationstips: 9 fina pepparkakshus

Ska ni bygga pepparkakshus i helgen? Här är 9 pepparkakshus att inspireras av!

I samarbete med Buyersclub

Dags att köpa julklappar: 4 smarta julklappstips!

Julafton står runt hörnet och nu börjar jakten på de perfekta julklapparna. Kanske är det här året då du slipper stresshandla? Här är fyra tips på...