Ett vattenfall i trädgården, en rolig lampskärm – missa inte månadens bästa läsaridéer!
Ett vattenfall i trädgården, en rolig lampskärm – missa inte månadens bästa läsaridéer!

Vattenfall, rolig lampskärm och mycket mer – spana in månadens läsarbyggen

Läsaridéer

Missa inte månadens roliga läsaridéer: som Jimmys fina vattenfall, Majas fiffiga lampskärm eller Julias smarta anslagstavla. 

Annons

1. Jimmy byggde ett vattenfall i trädgården

"Redan när jag köpte huset 2011 började jag fundera på att bygga ett vattenfall hemma i trädgården, och i mars i år satte jag igång. Allt är gjort för hand med enbart spade, skottkärra och vattenpass. Totalt har jag grävt och forslat bort fem ton jord och sand, och det gick åt åtta ton sten.

Fallhöjden är cirka åtta meter och dammen är på cirka 1 700 liter. Vattenfallet drivs av en pump som pumpar 25 000 liter i timmen samt ett UV-filter som filtrerar 8 000 liter vatten i timmen.

På kvällen tänds belysningen: sex led-spottar som lyser upp vattnet samt belysning i bänken nedanför, som man kan sitta på. 

Jag är väldigt nöjd med bygget, gillar att höra porlandet och se mina fiskar i dammen – olika sorters koi, Harewaki, Doitsu shiro utsuri och Ginrin hi-utsuri. Nästa projekt blir ett mindre vattenfall, men med större damm på tio kubikmeter.  

Tidsåtgång: Ungefär 25 -timmars fysiskt arbete. ”Men skulle jag lägga till all tid jag lagt på att hämta all sten, växter, pumpar, dammduk, belysning, murbruk och tillbehör så blir det nog det fyrdubbla.” 

Kostnad: Totalt cirka 20 000 kr inklusive pumpar, växter, sten, dammdukar, filter och lampor."

Jimmy Berglundbor i Tyringe, Skåne, tillsammans med flickvännen Lina och hennes barn, Elin och Mira.

 

2. Smart och snygg dynförvaring

"När vi hade köpt vår utegrupp funderade vi på hur vi skulle förvara alla dynorna. Efter lite klurande och några arbetstimmar hade vi plockat ihop lite material från logen. Vi är mycket nöjda med resultatet."

Annons

Ninni & Rune, Ydre

 

3. Anslagstavla av kork

"Jag fyndade några korkplattor och skar till en moln-anslagstavla. Älskar kork!"  

Julia Norman, Nödinge, @mintpastill på Instagram

Annons 

 

4. Fiffig lampskärm med fjädrar

"Jag gjorde om en vanlig trist lampskärm med lite fjädrar och lim. Ett kul och enkelt -pyssel!"            

Maja Lantz, @majlis på Instagram

 

5. Skor blev förvaring på väggen

"Jag köpte ett par dekorativa snabelskor i Istanbul och valde att sätta upp dem på väggen. Perfekt förvaring av våra fjärrkont-roller, två prylar som förr envisades med att försvinna. Att skorna är lite gamla och slitna adderar bara till charmen."

Björn Fant, Ekerö

 

6. Stentavla med ljushållare

"Jag sågade ut en rund spånskiva och skruvade fast björkstubbar lagom stora för att få plats med värmeljus i glas ovanpå. Sedan limmade jag fast platta stenar, dekorsten och kottar från skogen. Tavlan blev väldigt tung!"

Karin Jonsson, Nyköping

 

Emelie Åberg
4 augusti 2015

0 Kommentarer

0

Här är läsarnas bästa budgettips!

Månaderna efter jul innebär ofta en tom plånbok för många. Då gäller det att laga storkok, vrida ner värmen och se över vad bilförsäkringen kostar dig....

0

Månadens läsaridé: "Jag har skapat ett tekniskt badrum"

Ett tekniskt badrum med sensorstyrda kranar och vindrutetorkare på spegeln – här är månadens läsaridé!

0

Läsaridé: Roger byggde en prinsess-säng

Älskar ditt barn prinsessor, Disney-filmen Frost och drömmer om att sova och bo i ett slott? Roger Andersson från Töcksfors byggde en Frost-säng till...

0

Månadens läsaridé: Jag byggde en bastu på hjul

En bastu på hjul, tillverkade av en gammal kabeltrumma – här är månadens fina läsaridé!

0

Läsarnas bästa sommarprojekt

Vi i Villas tävling om bästa sommarprojekten lockade mängder med fina läsaridéer. Krukor av plåt, justerbar grill – här är några av de många byggena!

0

Skruvade möbler och smarta lösningar – här är månadens läsaridéer

Annorlunda möbler i skruvad form, roliga handtag till byrån, en egenbyggd slangvinda eller varför inte tips på hur lastpallarna håller längre? Här är...

0

Design och hemmafix i månadens inredningsblogg

Vi i Villa gillar inspiration på nätet! Här är vår inredningsfavorit just nu: Sofia Leanders Knaada-blogg som bjuder på pyssel, formgivning och hemmafix...

0

Läsaridéer: "Vi byggde en sjöbod"

Bygga lekstuga i form av en sjöbod, måla och dekorera en byrå – här är några av läsarnas smarta idéer till hemmet och trädgården.

0

Vitt och natur på Instagram

Vi i Villa älskar Instagram-inspiration! Månadens favorit är Mias vita hus, som bjuder på härlig inredning i vitt, natur och pudrigt rosa.