I samarbete med Mäklarofferter
Foto: Istockphoto

Jämför mäklare inför din försäljning

Köpa och sälja hus

Ska du sälja ditt hus? Allt fler jämför sin mäklare när det är dags för bostadsförsäljning. Vi frågar Oscar Luczak på Mäklarofferter om sina bästa tips. 

Annons

Varför ska man jämföra mäklare inför försäljning?

Det viktigaste skälet till att jämföra flera mäklare är att hitta den mäklare som passar dig och din försäljning bäst. En bra och engagerad mäklare ökar dina chanser att få bostaden såld både snabbare och till ett högre försäljningspris, dessutom minskar risken för att problem ska uppstå under försäljningsprocessen.

Utöver det bör man jämföra flera olika mäklare för att få en tydlig bild av vilka tjänster som faktiskt ingår i fastighetsförmedlingen, eftersom det kan variera en hel del mellan olika mäklare.  

Vill man hitta den mäklare som kan sälja ens bostad till så högt försäljningspris som möjligt, så vill man hitta den mäklare som är bäst just nu. En mäklare som har slagit försäljningsrekord ett år tidigare kanske inte alls har samma resultat det efterföljande året. Det är dessutom inte helt ovanligt att mäklare byter kontor och kanske då har helt andra förutsättningar och möjligheter än tidigare. Man bör därför inte titta så mycket på gammal statistik utan istället jämföra och träffa olika mäklare när man har bestämt sig att det är dags att sälja för att på så sätt hitta en engagerad mäklare som kan ditt område.

Vad ska man titta efter när man jämför mäklare?

Fråga mäklarna om de nyligen har sålt objekt i området som liknar bostaden du vill sälja, då kan nämligen mäklaren redan ha kontakt med potentiella bostadsköpare som är intresserade av ditt objekt. Fråga även hur de tänker marknadsföra din bostad och framför eventuella särskilda önskemål.

Finns det något speciellt man ska undvika vid val av mäklare?

Väljer du en ”gör det själv”-mäklare kan du få göra det mesta av arbetet själv, inklusive hålla i visningen. En bra mäklare är expert på att hantera och följa upp spekulanter, att själv försöka ge sig på att hålla i visningen kan i slutändan medföra ett lägre försäljningspris för din bostad, eller att du inte får bostaden såld alls. Det händer att bostadssäljare som inte har fått bostaden såld med en ”gör det själv”-mäklare sedan vänder sig till oss för att de nu vill sälja med en mäklare som tar hand om allt som har med försäljningen att göra (annonsering, visning, kontraktsskrivning, m.m.).

Dessutom finns det en väldigt viktig detalj som skiljer vissa lågprismäklare från traditionella mäklare; nämligen att du kan behöva betala mäklararvodet oavsett om bostaden blir såld eller inte. En traditionell mäklare tar vanligtvis betalt först när bostaden är såld. 

Vad ska man tänka på inför försäljning av sitt hus?

Det är nästan alltid bättre att sälja sin bostad innan man köper nytt, för då vet man hur mycket pengar man kan köpa ny bostad för och slipper då obehagliga överraskningar som t.ex. att man har köpt ett hus för mer pengar än man faktiskt har råd med.

Se till att jämföra flera olika mäklare innan du bestämmer dig och kontrollera vilka tjänster som ingår i mäklararvodet. Tänk på att välja en engagerad mäklare som känner till ditt område väl, för att öka dina chanser att få ett så högt försäljningspris som möjligt. På maklarofferter.se kan du jämföra mäklare helt kostnadsfritt, vilket tiotusentals bostadssäljare gjort sedan starten 2011.

Genom att använda vår tjänst kan du gratis jämföra mäklare som är engagerade och intresserade av att sälja just ditt hus, eftersom de mäklare som kontaktar dig genom MäklarOfferter har visat intresse för just ditt objekt. 

Annons

Vad är dina bästa tips när man jämför mäklare?

Jämför åtminstone några stycken olika mäklare och låt de komma ut och titta på huset du vill sälja. Då får du både träffa mäklarna personligen och kan samtidig diskutera utrops- och försäljningspris efter att de har sett bostaden. Just det personliga mötet är viktigt, för det personliga intrycket kan skilja sig från det första intrycket man får över telefon.

Tänk på att inte stirra dig blind på arvodet utan jämför vad som faktiskt ingår i de olika erbjudandena och välj den mäklare som du tror kan göra det bästa jobbet med att dra till sig potentiella spekulanter till just din bostad. Det säger sig självt att det kan vara värt att betala några tusenlappar extra för att få bostaden såld till ett högre pris.

Kontrollera alltid att mäklaren som är ansvarig för din försäljning är registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen (FMI), den som yrkesmässigt förmedlar fastigheter ska vara registrerad hos FMI.  

1 augusti 2016

1 Kommentarer

2016-08-10
Hannah
1

10 sommartorp du har råd med

Sugen på ett mysigt sommartorp lagom till semestern? Här är 10 fina torp till salu just nu – alla under 300 000 kr!

I samarbete med SBR

Besiktiga ditt hus!

Marie Fägerman, certifierad besiktningsman, förklarar varför ska du anlita en besiktningsman när du köper och säljer ditt hus.

0

Sveriges häftigaste hus till salu

Letar du efter ett sommarställe utöver det vanliga? Då har vi har hittat huset för dig. Den här timmerstugan är helt unik.

1

Attefallshus för 3 miljoner till salu!

Vi har sett attefallshus som gäststuga, förråd och bastu. Nu kommer nya trenden – säljs som minihus för miljonbelopp.

0

7 steg till ett lyckat husköp

Att köpa hus är en jätteaffär. Genom att ställa rätt frågor innan du slår till lägger du grunden till ett lyckat köp – här är expertens tips.

0

Bo i ett torn – annorlunda boende till salu

Tänk att bo i ett borgliknande torn, med ståtliga lejonstatyer och charmig spiraltrappa. Spana in den här häftiga bostaden, som är till salu just nu!

0

Kvarn till salu – få gratis el året om

Drömmer du om att bo i en unik byggnad, och samtidigt bli egen strömförsörjare? Nu är den här vackra kvarnen till salu!

0

Bästa tiden för att sälja och köpa hus

Funderar du på att köpa eller sälja hus? Då undrar du säkert när det är bästa tiden på året för köp- och säljmarknaden. Här är vår mäklares tips – och...

I samarbete med svenskaspelsajter

Byt Sverige mot Aruba

Funderar du på att flytta utomlands? Här är våra bästa tips för dig som vill flytta till varmare breddgrader.