Foto: Istockphoto

"Kan vi få ersättning för area-missen?"

Köpa och sälja hus

Kan vi få ersättning för area-missen och vem ska vi reklamera till, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Magnus Bäckströms svar här.

Annons

Kan vi få ersättning för area-missen?

Vi har köpt en villa som enligt mäklare och säljare är på 149 kvm. I samband med en stor renovering tyckte vi att huset kändes mindre och gjorde en areamätning. Huset visade sig vara 132 kvm. Vad har vi för rättigheter som köpare av ett hus som är 11,5% mindre än det vi köpt? Är det mäklaren eller säljaren vi ska reklamera till?

Fredrik Kruus

Svar: Att uppgift om arean skiljer sig åt i en nyligen utförd uppmätning jämfört med vad som tidigare marknadsförts vid köpet kan ha olika förklaringar. En förklaring kan vara att en äldre mätmetod använts vid tidigare uppmätning.

En annan orsak kan vara att den ägare som låtit uppföra huset har angett fel area som grund till fastighetstaxeringen, som sedan inte har ifrågasatts eller kontrollerats. Huset kan också ha byggts om och marken förändrats, vilket kan påverka beräkning av area. 

Gör så här: Om den faktiska arean var betydelsefull för dig som köpare kunde en uppmätning ha utförts innan köpet blev bindande, för att undvika onödiga tvister. Vem du ska reklamera till beror på vem som lämnat den uppgift du anser är felaktig, mäklaren eller säljaren.

Mäklaren får dock inte sällan areauppgifter från säljaren och har bara skyldighet att kontrollera att de stämmer i de fall omständigheterna är sådana att uppgifterna framstår som osäkra. Ett råd är att reklamera till båda parter om du är osäker.

För att du ska ha rätt till ersättning måste arean inte bara vara felaktig utan dessutom måste uppgiften väsentligen ha påverkat köpeskillingen. En mindre avvikelse är troligen oväsentlig, men gränsdragningen kan vara svår. Anlita en värderingsman som kan hjälpa till med en sådan bedömning och avge ett utlåtande.

Magnus Bäckström

Annons
8 augusti 2016

0 Kommentarer

0

Drömhuset till salu: Bo i slott

Ett pampigt slott med en anrik historia, moderniserat med biorum, biljardrum, bar och vinkällare. Här är slottet alla pratar om just nu.

0

Bo i ett torn – annorlunda boende till salu

Tänk att bo i ett borgliknande torn, med ståtliga lejonstatyer och charmig spiraltrappa. Spana in den här häftiga bostaden, som är till salu just nu!

0

Huset med tonad fasad är nu till salu – du bara måste se insidan...

Minns du huset med tonad fasadfärg? Nu är det till salu – spana in den originella inredningen här...

0

Och svenskarnas drömmäklare är…

Kan du gissa vem 12 procent av svenskarna skulle vilja ha som mäklare? Svaret hittar du här…

5

Hemnets minsta hus till salu

Drömmer du om ett mindre hus, eller att köpa ditt första hus? Då kanske det här pyttelilla men toppmoderna huset är perfekt!

1

Vad mäklarklyschorna egentligen betyder

Sjöglimt, oslipad diamant eller avskilt läge – vi reder ut vad mäklarklyschorna egentligen betyder.

0

Nu är Ernst-hyttan till salu

Älskar du Ernst Kirchsteiger? Vad bra – nu har du chansen att köpa huset där hans tv-program spelats in! Den vackra Bergmanshyttan i Nora är ute till...

1

Sveriges coolaste sommarhus till salu: kohuset!

Drömmer du om att bo i ett hus som verkligen sticker ut? Nu har du chansen! För vad sägs om att bo i ett hus som ser ut som en ko? Ja du hörde rätt! Nu...

I samarbete med Mäklarofferter

Jämför mäklare inför din försäljning

Ska du sälja ditt hus? Allt fler jämför sin mäklare när det är dags för bostadsförsäljning. Vi frågar Oscar Luczak på Mäklarofferter om sina bästa...