Foto: Istockphoto

"Kan vi få ersättning för area-missen?"

Köpa och sälja hus

Kan vi få ersättning för area-missen och vem ska vi reklamera till, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Magnus Bäckströms svar här.

Annons

Kan vi få ersättning för area-missen?

Vi har köpt en villa som enligt mäklare och säljare är på 149 kvm. I samband med en stor renovering tyckte vi att huset kändes mindre och gjorde en areamätning. Huset visade sig vara 132 kvm. Vad har vi för rättigheter som köpare av ett hus som är 11,5% mindre än det vi köpt? Är det mäklaren eller säljaren vi ska reklamera till?

Fredrik Kruus

Svar: Att uppgift om arean skiljer sig åt i en nyligen utförd uppmätning jämfört med vad som tidigare marknadsförts vid köpet kan ha olika förklaringar. En förklaring kan vara att en äldre mätmetod använts vid tidigare uppmätning.

En annan orsak kan vara att den ägare som låtit uppföra huset har angett fel area som grund till fastighetstaxeringen, som sedan inte har ifrågasatts eller kontrollerats. Huset kan också ha byggts om och marken förändrats, vilket kan påverka beräkning av area. 

Gör så här: Om den faktiska arean var betydelsefull för dig som köpare kunde en uppmätning ha utförts innan köpet blev bindande, för att undvika onödiga tvister. Vem du ska reklamera till beror på vem som lämnat den uppgift du anser är felaktig, mäklaren eller säljaren.

Mäklaren får dock inte sällan areauppgifter från säljaren och har bara skyldighet att kontrollera att de stämmer i de fall omständigheterna är sådana att uppgifterna framstår som osäkra. Ett råd är att reklamera till båda parter om du är osäker.

För att du ska ha rätt till ersättning måste arean inte bara vara felaktig utan dessutom måste uppgiften väsentligen ha påverkat köpeskillingen. En mindre avvikelse är troligen oväsentlig, men gränsdragningen kan vara svår. Anlita en värderingsman som kan hjälpa till med en sådan bedömning och avge ett utlåtande.

Magnus Bäckström

Annons
8 augusti 2016

0 Kommentarer

0

Drömhus med biosalong och fantastisk pool – nu till salu!

Drömmer du om ett hus med egen biosalong och ett eget poolrum? Nu har du chansen att köpa det här fantastiska huset i Kävlinge.

0

Nu är Bullerbyn-torpet till salu!

Nu kan drömmen om att få bo i mysiga Bullerbyn bli sann! Torpet som Astrid Lindgren hade som förebild när hon skrev barnböckerna om barnen i Bullerbyn...

0

Sveriges mest unika boende nu till salu: en bunker!

Skulle du vilja testa hur det är att bo under jorden? Nu har du chansen att köpa en bunker som du kan förvandla till ditt nya, unika drömhem!

0

Bo i ett torn – annorlunda boende till salu

Tänk att bo i ett borgliknande torn, med ståtliga lejonstatyer och charmig spiraltrappa. Spana in den här häftiga bostaden, som är till salu just nu!

5

Rekordfå villor till salu

Under förra året låg färre villor än någonsin ute till försäljning – och samtidigt gick huspriserna upp. Här är listan på var villapriserna har ökat i...

6

USA:s dyraste villa nu till salu

Drömmer du om en infinitypool, helikopter och 21 badrum? Nu finns USA:s dyraste drömhus till salu.

0

"Hur påverkar ommålningen värdet på huset?"

Vi vill måla om huset, kommer det att påverka en framtida försäljning, undrar en av våra läsare. Läs vår expert Magnus Bäckströms svar här.

0

4 annorlunda hus som såldes i år

Minihus, kohus och slott – här är 4 annorlunda hus, sålda under 2016.

I samarbete med SBR

Besiktiga ditt hus!

Marie Fägerman, certifierad besiktningsman, förklarar varför ska du anlita en besiktningsman när du köper och säljer ditt hus.