Foto: Istockphoto

"Kan vi få ersättning för area-missen?"

Köpa och sälja hus

Kan vi få ersättning för area-missen och vem ska vi reklamera till, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Magnus Bäckströms svar här.

Annons

Kan vi få ersättning för area-missen?

Vi har köpt en villa som enligt mäklare och säljare är på 149 kvm. I samband med en stor renovering tyckte vi att huset kändes mindre och gjorde en areamätning. Huset visade sig vara 132 kvm. Vad har vi för rättigheter som köpare av ett hus som är 11,5% mindre än det vi köpt? Är det mäklaren eller säljaren vi ska reklamera till?

Fredrik Kruus

Svar: Att uppgift om arean skiljer sig åt i en nyligen utförd uppmätning jämfört med vad som tidigare marknadsförts vid köpet kan ha olika förklaringar. En förklaring kan vara att en äldre mätmetod använts vid tidigare uppmätning.

En annan orsak kan vara att den ägare som låtit uppföra huset har angett fel area som grund till fastighetstaxeringen, som sedan inte har ifrågasatts eller kontrollerats. Huset kan också ha byggts om och marken förändrats, vilket kan påverka beräkning av area. 

Gör så här: Om den faktiska arean var betydelsefull för dig som köpare kunde en uppmätning ha utförts innan köpet blev bindande, för att undvika onödiga tvister. Vem du ska reklamera till beror på vem som lämnat den uppgift du anser är felaktig, mäklaren eller säljaren.

Mäklaren får dock inte sällan areauppgifter från säljaren och har bara skyldighet att kontrollera att de stämmer i de fall omständigheterna är sådana att uppgifterna framstår som osäkra. Ett råd är att reklamera till båda parter om du är osäker.

För att du ska ha rätt till ersättning måste arean inte bara vara felaktig utan dessutom måste uppgiften väsentligen ha påverkat köpeskillingen. En mindre avvikelse är troligen oväsentlig, men gränsdragningen kan vara svår. Anlita en värderingsman som kan hjälpa till med en sådan bedömning och avge ett utlåtande.

Magnus Bäckström

Annons
8 augusti 2016

0 Kommentarer

1

10 sommartorp du har råd med

Sugen på ett mysigt sommartorp lagom till semestern? Här är 10 fina torp till salu just nu – alla under 300 000 kr!

I samarbete med Mäklarofferter

Jämför mäklare inför din försäljning

Ska du sälja ditt hus? Allt fler jämför sin mäklare när det är dags för bostadsförsäljning. Vi frågar Oscar Luczak på Mäklarofferter om sina bästa...

I samarbete med SBR

Besiktiga ditt hus!

Marie Fägerman, certifierad besiktningsman, förklarar varför ska du anlita en besiktningsman när du köper och säljer ditt hus.

0

Sveriges häftigaste hus till salu

Letar du efter ett sommarställe utöver det vanliga? Då har vi har hittat huset för dig. Den här timmerstugan är helt unik.

1

Attefallshus för 3 miljoner till salu!

Vi har sett attefallshus som gäststuga, förråd och bastu. Nu kommer nya trenden – säljs som minihus för miljonbelopp.

0

7 steg till ett lyckat husköp

Att köpa hus är en jätteaffär. Genom att ställa rätt frågor innan du slår till lägger du grunden till ett lyckat köp – här är expertens tips.

0

Bo i ett torn – annorlunda boende till salu

Tänk att bo i ett borgliknande torn, med ståtliga lejonstatyer och charmig spiraltrappa. Spana in den här häftiga bostaden, som är till salu just nu!

0

Kvarn till salu – få gratis el året om

Drömmer du om att bo i en unik byggnad, och samtidigt bli egen strömförsörjare? Nu är den här vackra kvarnen till salu!

0

Bästa tiden för att sälja och köpa hus

Funderar du på att köpa eller sälja hus? Då undrar du säkert när det är bästa tiden på året för köp- och säljmarknaden. Här är vår mäklares tips – och...