Vi listar allt du behöver veta för att lyckas med ditt husköp.
Vi listar allt du behöver veta för att lyckas med ditt husköp. Foto: Myresjöhus

7 steg till ett lyckat husköp

Köpa och sälja hus

Att köpa hus är en jätteaffär. Genom att ställa rätt frågor innan du slår till lägger du grunden till ett lyckat köp – här är expertens tips.

Annons

När det är dags att köpa hus är A och O att förbereda sig ordentligt. Titti Öhrn, kundombudsman på Mäklarsamfundet och Vi i Villas expert, vet vilka frågor du bör ställa på visningen, och vad du bör kolla upp innan du köper huset. 

– När ni hittat ett hus ni vill titta på är det klokt att läsa på ordentligt i den informationen som mäklaren sannolikt har lagt ut nätet. Utifrån den kan ni sedan skapa ett eget frågebatteri. Men här följer några punkter som jag finner viktiga för ett tryggare husköp, säger Titti Öhrn.  

  1. Innan visningen är det bra att skaffa sig information hos kommunen om vilka planer som gäller för just det området där huset ligger. Om ni är i behov av förskolor och skolor kan ni också ta reda på hur det ser ut med platser och vilka alternativ ni eventuellt har att välja mellan . Om tid finns tycker jag att ni åka eller gå förbi villan innan det första besöket. Känslan man får när man står utanför det som kanske ska bli det nya hemmet är viktig att ta in.
  2. Väl på själva visningsdagen ska ni vara uppmärksamma på att ni tar emot all information som finns att tillgå. Bestäm er för att gå åt ett håll med planlösningen som karta. Det gör det lättare att komma ihåg vad ni har sett.
  3. Tittar ni på ett lite äldre hus ska ni fokusera på sådant som kan vara kostsamt att renovera. Om vi börjar på utsidan så är t ex tak, fasad och grund och dränering viktiga hörnstenar. Har ni gjort ”läxan” så vet ni vilka frågor ni bör ha svar på för att bilda er en god uppfattning. Titta er omkring i trädgården. Det är dyrt att anlägga en trädgård, så är det viktigt för er så bör den kostnaden ligga med i er kalkyl om ni saknar eller önskar er något. Tittar ni på ett hyfsat nytt hus blir valet av material och vad det innebär av underhåll som hamnar i fokus.
  4. Väl inne, var kritiska och noggranna rent visuellt. Notera gärna, eller varför inte dokumentera med egna bilder. Slitage och skönhetsfläckar kommer inte att blekna när huset står tomt och redo för att ta emot sina nya ägare. Att sätta sina förväntningar rätt är en utmaning. Men ack så viktigt.
  5. Var noga med bad och våtutrymmen. Dessa har tydliga livstidsaxlar som hjälper er att bedöma skick och behov av underhåll.
  6. Kök , tvättstuga och pannrum ( uppvärmningsanläggning) är fyllda av tekniska funktioner som ni bör sätta er in i. Annars tar ni risken att ni inte blir nöjda. Er undersökningsplikt är långtgående och mycket omfattande. Skruva gärna på kranar och spola i toaletter och så vidare. Allt ni kunde ha upptäckt under er undersökning är sådant ni inte kan åberopa mot säljaren.
  7. Kom ihåg att som köpare har du även undersökningsplikt på eldstäder och skorstenars skick. Att säljarna använder dem är ingen garanti för skicket. Rörstammar för vatten och avlopp och el är andra tunga bitar. Alla dessa delar är sådant ni som lekman inte kan se och göra bedömningar av i normala fall och dessutom ingår dessa undersökningar oftast inte i de överlåtelsebesiktningar som finns att köpa på marknaden. Vill man försäkra sig om skicket på dessa områden ska man kontakta fackmän på vart och ett av dem.

Den här listan är inte på något sätt heltäckande men en bra början.  Lycka till!

 

Titti Öhrn, kundombudsman på Mäklarsamfundet.

Annons
Emelie Åberg
7 augusti 2015

0 Kommentarer

1

10 sommartorp du har råd med

Sugen på ett mysigt sommartorp lagom till semestern? Här är 10 fina torp till salu just nu – alla under 300 000 kr!

I samarbete med Mäklarofferter

Jämför mäklare inför din försäljning

Ska du sälja ditt hus? Allt fler jämför sin mäklare när det är dags för bostadsförsäljning. Vi frågar Oscar Luczak på Mäklarofferter om sina bästa...

I samarbete med SBR

Besiktiga ditt hus!

Marie Fägerman, certifierad besiktningsman, förklarar varför ska du anlita en besiktningsman när du köper och säljer ditt hus.

0

Sveriges häftigaste hus till salu

Letar du efter ett sommarställe utöver det vanliga? Då har vi har hittat huset för dig. Den här timmerstugan är helt unik.

1

Attefallshus för 3 miljoner till salu!

Vi har sett attefallshus som gäststuga, förråd och bastu. Nu kommer nya trenden – säljs som minihus för miljonbelopp.

0

Bo i ett torn – annorlunda boende till salu

Tänk att bo i ett borgliknande torn, med ståtliga lejonstatyer och charmig spiraltrappa. Spana in den här häftiga bostaden, som är till salu just nu!

0

Kvarn till salu – få gratis el året om

Drömmer du om att bo i en unik byggnad, och samtidigt bli egen strömförsörjare? Nu är den här vackra kvarnen till salu!

0

Bästa tiden för att sälja och köpa hus

Funderar du på att köpa eller sälja hus? Då undrar du säkert när det är bästa tiden på året för köp- och säljmarknaden. Här är vår mäklares tips – och...

I samarbete med svenskaspelsajter

Byt Sverige mot Aruba

Funderar du på att flytta utomlands? Här är våra bästa tips för dig som vill flytta till varmare breddgrader.