Kär och galen? Glöm inte äktenskapsförordet

Med ett äktenskapsförord kan du försäkra dig om att få behålla vissa tillgångar vid en eventuell skilsmässa. Överväg ett sådant avtal innan du säger ja vid altaret.


Värdet av din och din partners tillgångar och skulder delas lika om ni skiljer er. Det gäller även sådant som ni ägde var för sig innan ni gifte er. Undantaget är sådant som utgör enskild egendom genom villkor i ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev. Även ett eventuellt företag som ägs av den ena partnern måste regleras som enskild egendom för att det inte ska ingå i bodelningen.

– Genom att skriva ett äktenskapsförord kan du och din make eller maka bestämma att vissa tillgångar inte ska ingå i den gemensamma potten vid en separation, säger Eva Trané Lindgren, jurist på Avtal24.

Läs mer: Vad händer om vi separerar?

 

Måste undertecknas av båda

Äktenskapsförord kan man skriva när som helst under äktenskapet, men tidigast en månad innan man gifter sig. För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt måste det undertecknas av båda makarna, och även registreras hos Skatteverket.

– Registrerade äktenskapsförord är bindande och kan inte hävas av endast den ena parten. För att ångra ett äktenskapsförord krävs det alltså att båda är överens och skriver under ett nytt äktenskapsförord om det tidigare inte längre ska gälla, säger Eva Trané Lindgren.

 

Läs mer: Samboskap – det här gäller

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar