Hur mycket ska man betala sin sambo vid ett utköp?
Hur mycket ska man betala sin sambo vid ett utköp? Foto: Johnér

”Jag vill köpa ut min sambo ur huset”

Juridik och lagar

Hur går man tillväga för att köpa ut sin sambo, och vad ska man betala vid utköp av hus?

Annons

Jag undrar hur mycket jag ska betala min sambo för ett utköp ur vårt gemensamma hus. Exempel: Vi har lån på totalt 1 129 000 kr. Huset är värderat till 1 250 000 kr.
Jag får det till en mellanskillnad på 121 000 kr, och hälften av det blir då 60 500 kr.
Är det den summa min sambo har rätt till då? 

Fredrik

 

Svar: Ja, det är ungefär rätt. Många gånger brukar man också göra avdrag på marknadsvärdet för latent realisationsskatt samt förväntat mäklararvode. 

Gör så här: Upprätta ett köpeavtal på marknadsvärdet minus de latenta kostnaderna ovan, varvid övertagandet av lån utgör en del av betalningen. 

Du köper alltså inte halva huset för den summa som utgör den framräknade likvida betalningen. Ett annat sätt är att ni gör en bodelning för överföring av huset. Då får du huset och hon får en skifteslikvid som utgörs av halva nettotillgången (det vill säga marknadsvärde minus skulder). Sök rättslig rådgivning för denna transaktion! 

Isabel Areskoug Jantzen

 

Annons
07 januari 2016
 
Annons
Mer om Juridik och lagar

Här måste du skotta och sanda utanför tomten – kommunlistan

Juridik och lagar Visste du att du som villaägare kan vara ansvarig för att skotta och sanda gångbanan utmed din tomtgräns? Här är listan på vad som gäller i din kommun.

"Kan min sambo bo kvar utan att ärva huset?"

Juridik och lagar Kan min sambo bo kvar utan att ärva huset, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar här!

Grannspecial: Frågor och svar kring ansvar och fejder

Juridik och lagar Vem ansvarar om grannens träd orsakar skada på mitt hus, och hur nära tomtgränsen får man plantera? Vår expert Isabel Areskoug Jantzén svarar på frågor...

"Vad händer om vi separerar?"

Juridik och lagar Vad händer om vi separerar efter att vi flyttat in i vårt hus, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Isabel Areskoug Jantzens svar här.

Fyrverkerier i tätbebyggda områden – vilka regler finns?

Juridik och lagar Nyårsafton är fyrverkeriernas afton, men vilka regler finns det och vad ska du tänka på i tätbebyggda villaområden?

"Hjälp, hantverkarna gick i konkurs"

Juridik och lagar Vad ska man göra om man anlitat hantverkare som inte gör klart jobbet, och dessutom har gått i konkurs? Vi i Villas expert svarar på läsarfrågan.

"Vilka garantier har vi från byggfirman?"

Juridik och lagar Vilket ansvar har egentligen byggfirman, och vilka garantier gäller för fel som kan uppstå? Läs vår expert Isabel Areskoug Jantzéns svar här.

"Hjälp, grannen har kapat våra träd!"

Juridik och lagar Min granne har kapat våra träd – ska jag polisanmäla, undrar en av våra läsare. Här är advokatens svar.

Vem ansvarar för snö som faller ner från taket?

Juridik och lagar Snö som rasar ner från taket kan orsaka skador eller i värsta fall olycksfall. Men vems är ansvaret att skotta taket, spärra av eller sätta snörasskydd?...