Vem ansvarar för snön som faller ner till grannen i kedjehus?
Vem ansvarar för snön som faller ner till grannen i kedjehus? Foto: Istockphoto

Vem ansvarar för snö som faller ner från taket?

Juridik och lagar

Snö som rasar ner från taket kan orsaka skador eller i värsta fall olycksfall. Men vems är ansvaret att skotta taket, spärra av eller sätta snörasskydd? Läs expertens svar här.

Annons

Vi bor i kedjehus – vem ansvarar för snön?

Vi bor i kedjehus där byggnaderna förbinds med garage och förråd mellan. Garaget ligger inte längsmed huset utan ligger ca: 4 meter upp från husets gavel och framför garaget blir det då en parkering. Taket är brant, 39 grader och när det blir töväder rasar snön lätt ner på vår och grannens uppfart. Vi tror att vi som fastighetsägare är ansvarig för den snö som åker av vårt tak. Frågan är nu, om vi är ansvariga, kan vi då sätta upp avspärrning på grannens uppfart så att hen inte kan parkera framför sitt garage, (nedanför vårt tak) då risk för snöras finns?
På vår uppfart har vi satt snörasskydd som sitter på vårt och grannens hus (enligt överenskommelse), på så sätt skyddar vi våran uppfart och bil, men vad gäller egentligen?

Sune & Gun-Maria 

 

Svar: Det är rätt uppfattat att fastighetsägaren har ansvar för eventuellt snöras från egna taket. Ni kan dock inte lösa problemet genom att spärra av mark som inte är er egen. Ni måste antingen skotta taket eller sätta upp snörasskydd där också. Inte heller på egen mark duger det alltid att spärra av. Barn och andra personer med legitima skäl att beträda marken måste man alltid räkna med, och vidta nödvändiga åtgärder för att skydda mot olycksrisk.

Isabel Areskoug Jantzen

Annons
15 januari 2016
 
Annons
Mer om Juridik och lagar

Här måste du skotta och sanda utanför tomten – kommunlistan

Juridik och lagar Visste du att du som villaägare kan vara ansvarig för att skotta och sanda gångbanan utmed din tomtgräns? Här är listan på vad som gäller i din kommun.

"Kan min sambo bo kvar utan att ärva huset?"

Juridik och lagar Kan min sambo bo kvar utan att ärva huset, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar här!

”Jag vill köpa ut min sambo ur huset”

Juridik och lagar Hur går man tillväga för att köpa ut sin sambo, och vad ska man betala vid utköp av hus?

Grannspecial: Frågor och svar kring ansvar och fejder

Juridik och lagar Vem ansvarar om grannens träd orsakar skada på mitt hus, och hur nära tomtgränsen får man plantera? Vår expert Isabel Areskoug Jantzén svarar på frågor om ansvar och grannfejder.

"Vad händer om vi separerar?"

Juridik och lagar Vad händer om vi separerar efter att vi flyttat in i vårt hus, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Isabel Areskoug Jantzens svar här.

Fyrverkerier i tätbebyggda områden – vilka regler finns?

Juridik och lagar Nyårsafton är fyrverkeriernas afton, men vilka regler finns det och vad ska du tänka på i tätbebyggda villaområden?

"Hjälp, hantverkarna gick i konkurs"

Juridik och lagar Vad ska man göra om man anlitat hantverkare som inte gör klart jobbet, och dessutom har gått i konkurs? Vi i Villas expert svarar på läsarfrågan.

"Vilka garantier har vi från byggfirman?"

Juridik och lagar Vilket ansvar har egentligen byggfirman, och vilka garantier gäller för fel som kan uppstå? Läs vår expert Isabel Areskoug Jantzéns svar här.

"Hjälp, grannen har kapat våra träd!"

Juridik och lagar Min granne har kapat våra träd – ska jag polisanmäla, undrar en av våra läsare. Här är advokatens svar.