Villainbrotten ökar – så skyddar du dig!

Efter en minskning 2013 så ökar inbrotten mot svenska villor nu åter igen. Extra uppmärksam bör man vara under årets sista månader, då risken att bli utsatt är särskilt stor.


Inbrotten i villor ökar från tidigare år, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. Enligt rapporten, publicerad i september, ökade inbrotten under de första nio månaderna med cirka 12 procent i jämförelse med samma period förra året.

I och med de allt mörkare dagarna ökar också risken för inbrott betydligt. Detta framför allt då färre människor rör sig utomhus, och att risken att bli upptäckt är mindre.

Vi i Villa har varit i kontakt med Lennart Levander, brottsförebyggare på Polisen Stockholm, som menar på att man bäst ser riskerna genom att se hemmet från tjuvens ögon. 
– Vanligaste inbrottsvägen är ett fönster, terrass eller balkongdörr på markplan, gärna i kombination med men insynsskyddad miljö, nära skog, buskar och häckar. Inbrottsskyddet är ofta svagt och ett inbrott går mycket fort.

Lennarts 5 tips för en tryggare vardag i villan i prioritetsordning: 

  • Montera brytskenor (typ C-profil/Secustrip) på dörrar i kombination med låsbara handtag.
  • Fönsterspärrar (alternativ till fönsterlås men kraftigare) försvårar inbrott via fönster.
  • Rörelsestyrd belysning kan göra grannarna uppmärksamma.
  • Håll koll på varandras villor – god uppmärksamhet och samverkan mellan grannar är viktigt för att minska risken för inbrott.
  • Om du är nöjd med dessa åtgärder kan du också låta installera ett larm men förvänta dig inte att ett larm ersätter det fysiska skyddet och den sociala kontrollen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar