Foto: Istockphoto

Hyr ut stugan i sommar!

Husliv

Vad gäller om du vill hyra ut sommarstugan? Vår expert ger dig full koll!

Hallå där, Eva Trané Lindgren, jurist på Avtal24, vilka regler gäller för uthyrning av fritidshus?

– När du hyr ut en bostad för fritidsändamål är det inte lagen om egenägd bostad som gäller, utan hyreslagen. Vad gäller hyra får hyresvärden inte ta mer betalt än vad han eller hon själv betalar. Om bostaden hyrs ut möblerad får dock ett påslag på hyran om 10–15 procent göras. Avtal som ingåtts på bestämd tid, vilket ofta är fallet när man hyr ut sin fritidsbostad, upphör automatiskt att gälla vid hyrestidens utgång. Om bostaden hyrs ut längre än nio månader är det dock bra att känna till att avtalet alltid måste sägas upp för att upphöra och att uppsägning ska ske med minst tre månaders varsel om det är hyresvärden som säger upp avtalet. För hyresgästen gäller en månads uppsägningstid.

Vilka avtal behöver jag skriva som uthyrare?

– Som uthyrare behöver du skriva ett hyreskontrakt med hyresgästen. Det skapar trygghet och säkerställer att båda parter är helt överens om vad som gäller. Avtalet fungerar även som bevis vid en eventuell tvist. Utan ett skriftligt avtal står ord mot ord.

Annons

Behöver jag ha ett okej från samfälligheten?

– Nej, samfälligheten behöver inte godkänna uthyrningen.

Gäller försäkringen om den som hyr av mig stjäl något? 

– Om du hyr ut ditt fritidshus privat under kortare perioder vid enstaka tillfällen gäller din försäkring precis som vanligt. Om uthyrningen däremot klassas som affärsverksamhet gäller inte försäkringen i samma utsträckning, då behövs en tilläggsförsäkring. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att man kontaktar sitt försäkringsbolag. 

Vad innebär fribeloppet?

– Fribeloppet ligger på 40 000 kronor. Därutöver får du dra av 20 procent av de totala hyresintäkterna. I praktiken innebär det alltså att du kan få in 50 000 kronor om året i hyresintäkter, utan att betala skatt. Därefter beskattas inkomsterna som inkomst av kapital, med 30 procent. 

Eva Trané Lindgren, jurist Avtal24

Visste du att?

Hos Avtal24 kan du enkelt och tryggt online skriva ett juridiskt korrekt hyreskontrakt för uthyrningen av ditt fritidshus. Genom webbverktyget som avtal24 tillhandahåller blir kontraktet skräddarsytt efter just din situation, en extra trygghet är att parterna även har möjlighet att indentifiera sig med Mobilt BankID. Medlemmar i Vi i Villa-klubben har dessutom 20 % rabatt. Läs mer här.

16 juni 2018
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

"Jag gjorde en lampa av en telefon"

Husliv Kolla in vår superinnovativa läsare Robins idé där en gammal telefon har blivit en lampa!

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.