Hyr ut ditt hus och tjäna extra pengar

Hyr ut din villa eller delar av den, så kan du finansiera din egen resa eller kanske en badrumsrenovering. Så här funkar det!


Intresset för att hyra villor i Sverige är rekordstord, enligt de uthyrningsförmedlingar och bytesorganisationer som Vi i Villa pratat med.

– Sverige är väldigt populärt. Utländska gäster lockas av den skandinaviska designen och av naturen. Boenden i Stockholm är attraktiva hela året. I andra delar av landet stiger efterfrågan på sommaren, säger Aja Guldhammer Henderson, Nordenchef på Airbnb, som hyr ut nära 3 000 bostäder i Sverige.

Hyr ut huset när du är på ledighet

Skälen till att hyra ut sin villa varierar. Kanske ska man själv ut på en resa eller flyttar ut till sommarstugan på landet och ser en möjlighet att finansiera ledigheten eller kommande renoveringsprojekt.

– Allt fler har också insett att det är en trygghet att någon bor i ens hem när man är borta. Jag har själv kommit hem efter en resa och haft inbrott. Om jag vet att någon är hemma och slipper att bomma igen så känns det säkrare. Dessutom är det skönt att någon vattnar blommorna, säger Karin Kåsa som är Sverigerepresentant på Hembyte.nu, som har 750 medlemmar i Sverige.

Hembyte är ett av flera företag som hjälper till att förmedla direkta byten mellan medlemmar. Medlemmarna betalar en avgift på 330 kronor för ett kvartal eller 840 kronor per år för att prenumerera på tjänsten. Det förekommer aldrig några ekonomiska transaktioner mellan de två bytande parterna.

Byta hem under semestern

Att byta sitt hem kan kännas tryggare för den som är tveksam att låta en främmande person bo i sitt hem. På så sätt är båda parter ömsesidigt beroende av varandra.

– Folk tycker att det är lite läskigt första gången, men man hinner lära känna varandra innan bytet sker. Man har mycket kontakt via e-mail och telefon. Grannar eller vänner lämnar också ofta över nycklarna om man inte själv är där och möter gästerna, säger Karin Kåsa.

Hennes råd är dels att plocka undan sina mest personliga tillhörigheter och låsa in dem i ett rum som inte görs tillgängligt för gästerna, och dels att kolla upp sin hemförsäkring, så att man har en beredskap för om olyckan är framme.

Äldsta organisationen för semesterbyte är Intervac som startades av en grupp lärare redan 1953. Organisationen drivs utan vinstintresse och i dag är alla yrkeskategorier välkomna att bli medlemmar för 795 kronor.

– Till skillnad mot en charterresa är detta ingen quickfix, men man får kontakter över hela världen och kommer in i samhället på ett helt annat sätt. Jag har blivit inbjuden på barbecue till grannar i USA och bott i fantastiska hus i Frankrike, berättar Karl Gemfeldt som är organisatör för Intervac i Sverige.

Så funkar det att hyra ut sitt hus

För den som är intresserad av direkta inkomster är det förstås mer lockande att hyra ut sin villa eller delar av den. Från och med den 1 januari 2013 blev det dessutom mer förmånligt att hyra ut sin bostad. Skatteavdraget höjdes då från 21 000 till 40 000 kronor. Dessutom får man avdrag med 20 procent av hyresintäkten när man hyr ut en villa, utöver schablonavdraget på 40 000 kronor.

Nicklas Lindblom i Stockholm har hyrt ut såväl sitt hus som sin lägenhet via internetcommunityn Airbnb som grundades i San Francisco 2008 och som numera finns i 192 länder.

– Jag har bara goda erfarenheter av detta. Senast visste jag att jag skulle vara ledig över jul och nyår och bestämde mig för att hyra ut min bostad. Efter bara några dagar fick jag napp och hela min semesterresa finansierad, berättar Nicklas Lindblom.

Hur mycket man vill ta betalt för uthyrningen av sin villa avgör man själv, men Airbnb hjälper till med en rekommendation som bland annat grundas på husets läge, standard, antal rum och närhet till stad eller bad.

Att skapa en annons på Airbnb är gratis. Det är först när en gäst bokar som Airbnb tar 3 procent av hyreskostnaden av dig som hyr ut.

– Vi har väldigt sällan några problem. De allra flesta gäster är mycket respektfulla och försiktiga med de hem som de hyr. Men för säkerhets skull så skyddas uthyraren av en så kallas värdgaranti som ersätter dig för skador på din egendom på upp till 6 miljoner kronor, berättar Aja Guldhammer Henderson.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar