Foto: Istockphoto

Hyr ut din bostad – så gör du

Husliv

Hyr ut din bostad under semestern och tjäna en slant – eller byt hem med någon från ett annat land. Möjligheterna är många, men var noggrann med avtalen så att inte semestern blir förstörd.

1. Kontrollera gästen

Att göra affärer med främlingar är en risk för båda parter, och om hyresgästen inte talar om sitt fullständiga namn bör du vara försiktig. Likaså om personen i fråga vill betala med checkar.

2. Upprätta ett avtal 

Hyresavtalet reglerar vad hyresgästen hyr, vad som ingår och inte. I avtalet ska du också ange pris och eventuell avbokningsavgift – och kostnad för utebliven städning. Om gästen är utländsk bör du upprätta en kopia på hens språk.

3. Bestäm betalningsrutiner

Du som uthyrare bestämmer själv reglerna för förskottsbetalning. Vanligt är att en del av hyresbeloppet betalas in omgående för att bekräfta bokningen. Om de pengarna ska gå att få tillbaka vid avbokning, och hur nära inpå ankomstdatum det i så fall kan ske, anger uthyraren klart och tydligt i avtalet.

4. Ta betalt smart

Planera för hur du ska ta betalt – insatta pengar på ett bankkonto är det absolut bästa sättet. Förbered dig med IBAN-nummer (vänd dig till din bank om du inte vet vad det är) till ditt bankkonto och adress till din bank så att du kan ta emot betalningar från utlandet.

5. Tänk på överlämningen

Hur ska gästen få nyckeln? Nyckelskåp med kodlås finns att köpa för några hundralappar om du inte har möjlighet att träffa gästerna personligen – vilket i sin tur ställer högre krav på att du lämnar skriftliga instruktioner för alltifrån städning till förvaring av dynor till uteplatsen.

6. Försäkra dig vid uthyrning

Alla försäkringsbolag täcker inte stöld eller skador vid uthyrning. Hör med ditt försäkringsbolag om de erbjuder tillägg för uthyrning.

7. Håll koll på skatten

Inkomster från uthyrningen är en skattepliktig intäkt, du ska alltså redovisa intäkter som du har fått både i kontanter och insatta på ditt bankkonto. Läs mer hos Skatteverket.

 

Redaktionen testar 3 uthyrningssajter

Hus och fritidshus

Homeaway är väldigt stora i Europa och kopplade till 20 inter- nationella bostadssajter. Du lägger själv upp din annons och har kontakt med eventuella hyresgäster inklusive betalning.
Kostnad: Ingen fast avgift, åtta procent per bokning.
Läs mer: Homeaway.com.
+ Du har själv kontakten med hyres- tagare och kan välja att tacka nej.

- Du måste lägga
tid på att administrera hyresförfrågningar som kanske inte blir av.

Lägenheter och villor


Airbnb specialiserar sig på storstäder och lägenheter,
men också villor. 
All bokning sker via hemsidan, inklusive betalning – du behöver bara stå för nycklar och boende.
Kostnad: Tre procent av varje bokning går till Airbnb.
Läs mer: Airbnb.se.
+ Du slipper hålla
i all kontakt med hyrestagare.

- Eftersom du inte har kontakt med hyrestagaren kan du in heller avstyra oönskade gäster.

Internationella bostadsbyten

Homeexchange
 är en internationell sajt med fokus på bostadsbyte. Lägg in en beskrivning av ditt hem och hitta någon att byta med. Byte av bil är valfritt.
Kostnad: 1 200 kronor.
Läs mer: Homeexchange.com.
+ Inga pengar är inblandade.

- Du bör ha
ett reseintresse eftersom det bygger på att man byter boende med varandra.

 

Så får du huset uthyrt

Lägg tid på bilderna


En bild säger mer än tusen ord. Fota både interiört och exteriört – och glöm inte att städa innan.

Var ärlig

Ljug inte om standarden på utedasset eller avståndet till affären, utan tona hellre ner beskrivningen. Då riskerar du inte att få missnöjda besökare som vill ha pengarna tillbaka. Översätt texten till engelska och tyska eller franska.

Uppdatera ofta

Uppdatera annonsen ofta, särskilt om veckor som är uthyrda. Och svara omgående på mejlen, helst inom 24 timmar.

Ta rätt betalt

Jämför med vad andra tar betalt för sina hus och lägg dig någonstans i mitten. Var beredd att anpassa priset utifrån efterfrågan. Ett fint hus med bra läge ger minst
 5 000 kr i veckan.

Var öppen

Ange alltid för- och efternamn samt ett telefonnummer i annonsen så att intresserade gäster upplever dig som pålitlig. 

17 juli 2017
 
Mer om Husliv

Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Stefan Löfven

Husliv Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Statsminister Stefan Löfven ger svar på tal.

Annons

Södra Sveriges främsta fritidsresort

Husliv Till Isaberg Mountain Resort kommer många första gången de står på ett par skidor. Andra väljer att besöka Isaberg och de småländska skogarna under...

Annons

Vad sa du?

Husliv Enligt vissa undersökningar väntar många upp till tio år med att söka hjälp för sina hörselproblem. Audionomen Lotta Hannu från Bra Hörsel uppmanar...

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmarks liv i villa!

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.

Nyårsinspiration: Alla våra bästa tips samlade

Husliv 6 fantastiska efterrätter till nyår, så lyckas du med nyårsfesten och här är reglerna som gäller för fyrverkerier. Vi har samlat alla våra bästa nyårsar...

15 anledningar varför vi både älskar och avskyr vintern!

Husliv När den första puderlätta snön faller är det lätt att uppfyllas av vintrig harmoni. Men när det några minuter senare har omvandlats till ett slaskinferno är det svårt att inte misströsta. Här är 15 anledningar till varför vinter är både den bästa och värsta årstiden!

Gry Forssell: ”Jag satt hemma i köket och grät”

Husliv Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumla...

Res smart och billigt i jul

Husliv Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!