Vår byggexpert svarar på läsarfrågan om mögel på vinden!
Vår byggexpert svarar på läsarfrågan om mögel på vinden! Foto: Istockphoto

"Hur slipper man mögel på vinden?"

Husliv

Hur får vi bort svartmögel från vinden, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Roger Nyströms svar här.

Annons

Hur slipper vi mögel på vinden?

Vi bor i ett Anebyhus byggt 1973. Det har blivit svartmögel i taket på vinden och vi har planer på att byta tak till sommaren. Eftersom det är en stor kostnad undrar vi vad ska vi göra för att det inte ska bli mögel igen?

Astrid

Svar: Svartmögel är i sig inte skadligt för huset och på vinden, där man normalt inte vistas, är hälsorisken rimligen liten. Men svartmögel visar att klimatet är gynnsamt för svamp och mikroorganismer, så det är ett varningstecken. Vinden är inte tillräckligt ventilerad. Det är rätt vanligt i äldre hus att det uppkommer svartmögel på kallvinden när man tilläggsisolerar. 

Gör så här: Lösningen brukar vara att öka ventilationen. Kruxet är att bedöma vad som är ”lagom mycket ventilation”. Ett sätt är att själv prova sig fram under några år. 

Öka ventilationen, exempelvis med ventiler i gavelspetsarna. Håll sedan noggrann koll på möglet. Om möglet ändå ökar kan det behövas mer ventilation.

Lyckas du ändå inte kan det vara läge att tillkalla en byggnadsingenjör som kan ge råd om olika tekniker för ventilation. 

Du tänker dig att byta tak till sommaren, men du säger inte vad takbytet går ut på. Ska du ta ner tegel och byta takpapp? I så fall kan ett alternativ vara att som tätskikt i stället för takpapp lägga en modern takduk som andas. Den fungerar som ett modernt regnställ så den stoppar regnet utifrån, men släpper ut fukt i ångform inifrån. 

Det gör att fukt i viss mån ventileras ut genom råsponten och takduken och vädras bort under takpannorna. En bonusfördel är att duken väger mindre och är mycket enklare att lägga än de tunga papprullarna. Takduk brukar vara dyrare än papp, men det tar man igen på kortare arbetstid.

Roger Nyström

Annons
16 augusti 2016
Artikeln är ett samarbete med Homeaway

Allt fler väljer att hyra ut sin bostad via nätportaler

Har du en bostad du inte bor i året runt och vill tjäna extra pengar? Då ska du göra som familjen Sälleteg i Småland och hyra ut din bostad via Homeaway...

0

12 roliga farsdagspresenter till villapappan

Behöver du tips på en rolig och bra farsdagspresent till din pappa? Här är 12 roliga presenter som garanterat blir uppskattade!

0

Dekorera pumpan med borr och sticksåg

Glöm den klassiska pumpan – dekorera pumpan med borrmaskinen istället. Perfekta Halloween-pysslet för villaägaren!

0

Hasse Andersson om huslivet: "Det här är mitt kungadöme"

Hasse Andersson, som gjort succé med "Guld och gröna skogar" i sommar, berättar för Vi i Villa om livet i sitt hus i Båstad – men erkänner att han inte...

0

"Så återställde vi byskolans gammaldags charm"

Jennie och Henrik har återställt den gamla byskolans gammaldags charm – och lyckats sänka energiförbrukningen med 75 procent.

0

Därför är din granne avundsjuk på dig

Grannsämja är viktig för många, men faktum är att många också är avundsjuka på sina grannar. Här är listan på vad svenskarna avundas sina grannar mest. 

0

Så undviker du statiska kläder

Blir dina kläder statiska efter en omgång i torktumlaren? Här får du tips och råd för att motverka problemet.

0

Flyktingkatastrofen: Så kan just du hjälpa till

Barn och familjer som befinner sig på flykt behöver ditt stöd, och det finns flera saker du kan hjälpa till med. Vi listar organisationer och insamlinga...

0

10 smarta rengöringstips med diskmedel

Diskmedel kan användas till mycket mer än bara att hålla rent. Vi har samlat 10 tips för vad du kan använda diskmedel till.