Vi i Villa hälsade på hemma trädgårdsmästaren Viktoria Skoglund.
Vi i Villa hälsade på hemma trädgårdsmästaren Viktoria Skoglund. Foto: Angelica Söderberg

Viktoria Skoglund: Jag har haft mördarsniglar i min köksträdgård

Husliv

Trädgårdsmästaren Victoria Skoglunds egen trädgård är magisk, men den är inte helt problemfri. Vad odlar hon, vad vägrar hon att ha i sina rabatter – och varför är hon avundsjuk på Michael Bindefeld? Vi i Villa har svaren! 

Annons

Bara ett stenkast från centrala Stockholm hamnar vi plötsligt på landet bland små sommarstugor och slingrande grusvägar. Här, i en vacker villa med utsikt över vattnet och en sagolik trädgård, bor Victoria Skoglund. På altanen står två solstolar som bjuder in till läsning i solnedgången.

– Jag ligger aldrig där, utom om jag ska ta en inspirationsbild för Instagram, säger Victoria med ett skratt.

Victoria har bara bott i huset i fyra år men har redan en imponerande trädgård – vilket förstås inte är konstigt eftersom hon är trädgårdsmästare till yrket. Ett av hennes senaste projekt är en stor och vacker köksträdgård.

– Jag hade drömt om en sådan hela livet, och tänkte att ”det här är väl ingen match”, men det var det. Varje gröda kräver sitt. Bönor ska till exempel helst förkultiveras, du ska alltså så dem inomhus innan du sätter ut dem, och det hade jag inte förstått, berättar Victoria och fortsätter:

– Jag har tagit hjälp av en bok som heter Köksträdgården av Lena Israelsson, och det är min bibel än i dag, för jag är fortfarande nybörjare.

 

 

Vilken har varit den största utmaningen?

– Jag vill att det jag odlar ska vara både gott och snyggt, men det går inte alltid hand i hand. Att lägga en fiberduk över köksträdgården är inte min favoritsysselsättning, för det ser inte estetiskt vackert ut. Men jag har insett att jag måste göra det ibland för att skydda plantorna mot frost. Fiberduken hjälper även mot insektsangrepp – jag har haft mördarsniglar och åkersniglar i min köksträdgård. Jag utrotar dem med hjälp av nematoder, alltså biologisk bekämpning, som jag har köpt på internet. Det är mikroskopiska maskar som angriper sniglarna. Jag har även använt ett slags pellets som jag strör ut i rabatterna. Jag plockar sniglar för hand också, förstås, och det är ett evighetsarbete.

Vad är det bästa med köksträdgården?

Annons

– Skörden, att få ta hand om det jag har odlat – när jordgubbarna mognar och jag får plocka dem till frukostfilen, eller koka bönorna till den grillade fisken. Att få skörda späda spenatblad till salladen är ljuvligt.

Äter du enbart ekologiskt?

– Ja, jag väljer i första hand så ren, ekologisk och vegetarisk kost jag kan – och så är jag nästan aldrig sjuk heller. Det är klart att jag kan stoppa i mig något onyttigt, men jag försöker att äta väldigt sunt.

Vad vill du ha om du ska unna dig något?

– Mintchokladglass från Djurgårdsglass och kardemummabullar bakade på riktigt smör.

 

 

 

Ville inte bli trädgårdsmästare

Förutom hälsosam mat är det trädgårdsarbetet som får Victoria att må riktigt bra. Hon berättar att det är bland växterna hon hämtar energi och kraft. Hennes föräldrar var trädgårdsmästare och hon är mer eller mindre född med en räfsa i handen, men när Victoria var yngre tänkte hon satsa på ett helt annat yrke.

– Jag ville bli barnmorska, berättar hon.

Vad fick dig att ändra dig?

– Jag började jobba extra på mammas och pappas handelsträdgård, och insåg snabbt att jag var i mitt rätta element. Det gröna livet stimulerar och utvecklar mig varje dag. Men om jag mister jobbet av någon anledning så kommer jag att bli barnmorska, haha.

Du är ju en känd trädgårdsmästare. Hur gick du från att sätta din första vårlök till att posera på röda mattan?

– Jag har jobbat med tv i femton år och umgåtts med kända människor, men den där röda mattan är bara en biroll i mitt liv, det är ju inte så jag lever. Det är jätteskoj att gå på röda mattan och vara prinsessa för en kväll, men det är precis lika skönt att komma hem och sätta på sig blåstället.

Hur gör jag för att få en lika fin trädgård som din?

– Du måste utgå från var i landet du lever och utgå från platsens naturliga förutsättningar. Om du har en helt ny trädgård kan det vara läge att anlita en trädgårdsdesigner eller en landskapsarkitekt som ritar grunderna och skapar en tydlig form. Det är mycket välinve-sterade pengar och viktigt för att få en hållbar trädgård som håller över generationer.

Vad har du i din trädgård?

– Jag har valt mycket växter från min barndom. Jag har en hel del doftande rosor, fingerborgsblommor och blå petunia – prestigelösa växter som betyder mycket för mig. Dofter som förmedlar trygghet och minnen. Förr ville jag visa upp att jag kunde odla avancerade växter, men jag har inte det behovet längre. Jag har kanske blivit vuxen. Du ska odla för din egen skull, det är då trädgården blir till kärlek och glädje.

Finns det något du aldrig skulle ha i din trädgård?

– Ja, det finns ganska många saker – en plaststork eller blå keramikklot till exempel. Jag tycker inte om när det är för mycket pynt. Växterna ska få tala för sig själva. Men jag är ingen stilpolis. Trädgården ska spegla vem du är. Tycker du att det är vackert så är det så.

Är din sambo intresserad av trädgårdsarbete?

– Nej, men han börjar bli det. Johan börjar förstå trädgårdslivet och hur det fungerar mellan jord och växt. Den biologiska mångfalden och att vara delaktig i det naturliga kretsloppet är viktigt för oss. Han tycker också om att gräva och plantera, så vi hjälps åt med trädgården.

Är det receptet för att hålla kärleken och växterna vid liv samtidigt?

– Jag tror det, vi delar våra drömmar. Vi sitter på trappan sent om kvällarna och pratar om vad vi ska göra. Nu drömmer vi om ett växthus. Men vi är inte alltid överens, kan jag säga. Jag vill ha bin också, det skulle vara jättehärligt att få slunga egen honung. Jag är vansinnigt avundsjuk på Michael Bindefeld som har biodling hemma hos sig. Jag blir nästan sur när han håller på med sina honungsburkar och skriver etiketter. Han säger dock att avundsjuka kan vara bästa drivkraften, så nu blir det biodlarkurs för mig!

Victorias fem bästa vårplanteringstips

  1. Jordförbättra dina rabatter och gräsmattan med kompost och kogödsel.
  2. Vattna om det är en torr vår.
  3. Plantera inte ut känsliga sommarblommor som tillexempel pelargoner före maj. Nattfrosten och kyliga vårdagar tar kål på dem direkt.
  4. Gödsla med organisk och ekologisk gödsel.
  5. Bygg en kompost, det är trädgårdens hjärta. Här skapas guldet i trädgården.

 

17 mars 2017
 
Annons
Mer om Husliv

5 frågor om larm och säkerhet

Husliv Vilken effekt har ett larm och vad är DNA-märkning? Lotta Mauritzson, på SSF Stöldskyddsföreningen, besvarar 5 frågor om larm och säkerhet. 

7 julklappar som gör världen bättre

Husliv Slut på presentidéer? Ge någon du tycker om en gåva som även gör livet lite ljusare för andra. Här är 7 snälla julklappar.

VIDEO: Du kan aldrig gissa vad som döljer sig i väggen!

Husliv Alla har vi någon gång drömt om att ha ett eget hemligt rum, men få av oss har gått från tanke till handling. Lyckligtvis finns det de som helt saknar...

10 saker du med barn känner igen i vintertider

Husliv Nog för att barn är bland det bästa som finns, men på vintern är livet som förälder inte alltid lika fantastiskt.

Sofie Sarenbrant: "Jag behöver ett färgglatt hem för att skriva om...

Husliv Författaren Sofie Sarenbrants hem är ­tapetserat med färgstarka och mönstrade tapeter. Det är här eller i kolonistugan hon skriver sina succédeckare –...

7 saker du har rätt till som villaägare

Husliv Visste du att du kan sätta upp en luftig spaljé utan bygglov, eller att du kan få ersättning av villahemförsäkringen om en smitare kör av vägen...

Smarta knepet för att värma matlåda

Husliv Tycker du att det är svårt att få maten jämnt varm när du värmer den i mikron? Här är knepet som fungerar!

"Vi är polarpoolen som fixar allt"

Husliv Kompisgänget i Lysekil hann aldrig hann ses, eftersom alla jämt fixade med sina hus. Då startade de Polarpoolen, som träffas fyra gånger om året för...

Har ni en miljöplan för båthamnen?

Husliv Saknar ni en miljöplan för den gemensamma båtuppläggningsplatsen? Det kan bli en kostsam historia.