Foto: Istockphoto

5 frågor om larm och säkerhet

Husliv

Vilken effekt har ett larm och vad är DNA-märkning? Lotta Mauritzson, på SSF Stöldskyddsföreningen, besvarar 5 frågor om larm och säkerhet. 

Var på ett hus är det störst risk för inbrott?

– Via fönster på markplan och altan- eller balkongdörrar. 

Vilket är det bästa sättet att skydda sig på? 

– Skaffa ett fönsterlås och se till att ingen kan krossa rutan, sticka in handen och öppna fönstret eller altandörren. Ett brytskydd på dörren är väldigt effektivt. Har du dessutom god grannsamverkan i området så är det toppen.

Finns det andra generella knep för att hålla tjuvar borta?

– Få hemmet att se ut som att någon kommer hem vilken sekund som helst, även om du är bortrest. Du kan till exempel låta saker ligga framme i trädgården, eller låta bli att plocka undan allt i köket. Låt en kaffekopp stå kvar på diskbänken.

Vilken effekt har larm? 

– Larmet talar om att något har hänt, och med sirener kan du förkorta tiden som en inbrottstjuv har på sig under ett inbrott.

Vad är DNA-märkning?

– Det är ett sätt att ge sina ägodelar en spårbar identitet. Dels blir föremålen mindre värda på andrahandsmarknaden, och dessutom kan polisen koppla dem till ett inbrott hos dig. Det finns ett flertal leverantörer av DNA-märk-ning på marknaden varav SSF Stöldskyddsföreningen är en.

DNA-märkning är toppen tycker Lotta Mauritzson på SSF Stöldskyddsföreningen. 

Namn: Lotta Mauritzson.
Ålder: 49 år. 
Bor: Stockholm.
Gör: Rådgivare, SSF Stöldskyddsföreningen. 
Favorit när det kommer till säkerhet: DNA-märkning.

23 december 2016
 
Mer om Husliv

Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Stefan Löfven

Husliv Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Statsminister Stefan Löfven ger svar på tal.

Annons

Södra Sveriges främsta fritidsresort

Husliv Till Isaberg Mountain Resort kommer många första gången de står på ett par skidor. Andra väljer att besöka Isaberg och de småländska skogarna under...

Annons

Vad sa du?

Husliv Enligt vissa undersökningar väntar många upp till tio år med att söka hjälp för sina hörselproblem. Audionomen Lotta Hannu från Bra Hörsel uppmanar...

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmarks liv i villa!

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.

Nyårsinspiration: Alla våra bästa tips samlade

Husliv 6 fantastiska efterrätter till nyår, så lyckas du med nyårsfesten och här är reglerna som gäller för fyrverkerier. Vi har samlat alla våra bästa nyårsar...

15 anledningar varför vi både älskar och avskyr vintern!

Husliv När den första puderlätta snön faller är det lätt att uppfyllas av vintrig harmoni. Men när det några minuter senare har omvandlats till ett slaskinferno är det svårt att inte misströsta. Här är 15 anledningar till varför vinter är både den bästa och värsta årstiden!

Gry Forssell: ”Jag satt hemma i köket och grät”

Husliv Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumla...

Res smart och billigt i jul

Husliv Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!