Sponsrad artikel

Ränteexpertens prognos: Så kommer din ekonomi påverkas av boräntorna

Försäkringar

Trots att räntorna legat på en låg nivå de senaste åren är räntekostnader för bolån den enskilt största boendeutgiften för en stor del av Sveriges villaägare. Det beror inte minst på att många passat på att höja belåningen på huset i takt med att ränteutgifterna sjunkit. Men hur länge kan vi räkna med att få behålla de låga boräntorna? Allras ränteexpert Greger Wahlstedt visar på faktorer som kan förändra läget och berättar hur du bäst kan förbereda dig för en höjning.

Annons

Hur ser du som ränteexpert på framtiden, är det befogat att oroa sig över att räntorna ska stiga?

– Den räntenivå vi har haft de senaste åren är extremt låg, sedd ur ett historiskt perspektiv. Det vi ser nu är att den amerikanska centralbanken börjar höja räntan och vi kan förmodligen vänta oss fler höjningar på sikt. Detta påverkar inte oss i Sverige i nuläget, men man brukar säga att USA leder utvecklingen när det gäller ekonomin och det som händer där brukar på sikt även komma till Europa. Det kan förstås dröja innan de svenska räntorna stiger, men min bedömning är att det borde ske inom de närmaste två åren.

 

Villapriserna har stigit kraftigt under en längre tid samtidigt som räntorna gått ner. Hur har de nya amorteringsreglerna påverkat bostadsmarknaden?

– Bakgrunden till de nya amorteringsreglerna var att hushållen skuldsatt sig allt mer medan det varit billigt att låna. Risken man såg var att en del hushåll lockades att låna mer än de klarar av när räntorna börjar stiga. Många trodde kanske att vi skulle få se en svacka på bostadspriserna när reglerna trädde i kraft, men den effekten blev inte så stor som väntat. Ifall räntorna däremot skulle stiga ordentligt skulle det, i kombination med amorteringskravet, kunna ge en sättning i villapriserna.

 

Vilket råd vill du ge till den som planerar att låna till ett husköp eller en renovering av huset?
– Amorteringskravet för nya lån ser ut så att du måste amortera 2 procent per år ner till 70 procent av marknadsvärdet på huset, därefter 1 procent ner till 50 procent av marknadsvärdet. Tar du ett större lån och har en hög skuldsättning kan det innebära en dryg kostnad för ränta och amortering. När räntorna börjar stiga riskerar det att bli en svår sits för villaägare med nya, stora lån. Försök alltså behålla en bra balans mellan inkomster och skulder med utrymme kvar för ökade ränteutgifter.

 

Hur kan jag förbereda mig inför en räntehöjning?

– Om räntan exempelvis stiger från dagens 2 procent till 4 procent betyder det att din räntekostnad för lånen blir dubbelt så hög. Det betyder definitivt att du kommer få mindre pengar att röra dig med, särskilt om du har höga bolån. Passa därför på att lägga undan pengar i ett buffertsparande nu när räntan är historiskt låg. Om du till exempel sparar mellanskillnaden mellan nuvarande ränta och 4 procents ränta klarar du räntehöjningarna bättre den dag de kommer.

Har du redan nu stora kostnader för dina bolån tycker jag det kan vara värt att fundera på en utgiftsförsäkring, så att du inte riskerar att behöva sälja huset om du till exempel skulle bli sjukskriven en period.

 

Annons

Ska jag binda mina bolån eller inte?

– Som det sett ut de senaste tio åren har räntan fallit i princip hela tiden och rörlig ränta har därför varit det bästa alternativet. Nu är vi i en annan situation. Min bedömning är att räntekurvan kommer att vända uppåt inom en tvåårsperiod och sedan pendla någonstans mellan tre och sex procent de närmaste åren. Med tanke på det kan det nu vara rätt läge att binda lånen på längre tid. Har du is i magen kan du avvakta lite till. Tänk bara på att de längre räntorna höjs i takt med efterfrågan, så när fler börjar binda lånen blir det snabbt dyrare.

 

Känner du dig osäker, titta på vilken privatekonomi du har. Om du inte har så mycket utrymme för ökade utgifter bör du absolut binda lånen snart. Då blir dina räntekostnader visserligen något högre redan nu, men mellanskillnaden är egentligen en försäkring mot stigande räntor på sikt. Ett bra alternativ kan vara att binda delar av lånen med olika löptider. På så sätt behöver du inte riskera en chockhöjning ifall räntorna ligger högt den dag då det är dags att förnya lånet. Har du däremot lite bättre ekonomi och kan tåla större svängningar i ränteutgifterna kan rörlig ränta fortfarande vara det bästa, avslutar Greger Wahlstedt.

Vi i Villa Bo Kvar-försäkring

  • ger ersättning under en period om du blir ofrivilligt arbetslös eller sjukskriven mer än 30 dagar
  • ökar möjligheterna att behålla din bostad och klara de löpande kostnaderna

 

Från 3 oktober erbjuds Vi i Villa Bo kvar-försäkringen till Vi i villas medlemmar. Vill du få mer information och kostnadsfri rådgivning? 

  
Namn:
Telefonnummer:
 


Allra Försäkring AB är registrerad som försäkringsförmedlare och kommer kontakta dig. Tecknande av försäkringen sker endast per telefon.

Här finns en kortfattad beskrivning av försäkringen, de fullständiga villkoren och skadeblanketterna. 

Kortfattad information om försäkringen

3 oktober 2016

0 Kommentarer

0

"När behöver jag en dolda fel-försäkring?"

Behövs en dolda fel-försäkring om husköparen inte vill göra en besiktning? Läs expertens svar här.

Sponsrad artikel

Var femte villaägare oroar sig för att tvingas flytta

Mer än 60 procent av villaägarna oroar sig för hur deras boendesituation och familj skulle påverkas av en längre tids arbetslöshet eller sjukskrivning,...

Sponsrad artikel

Klarar du att leva på en lägre inkomst?

Skulle du klara ekonomin om du plötsligt blev arbetslös eller sjukskriven? Här är kalla fakta om hur dina inkomster skulle förändras. Du får också bra...

0

Vi i Villa Bo Kvar-försäkring

Sjukskrivning och ofrivillig arbetslöshet kan drabba vem som helst och innebär en ekonomisk omställning för dig och din familj. Nu kan du teckna Vi i...

0

"Är det ett dolt fel eller inte?"

Vi köpte huset för ett år sedan och nu läcker det i badrummet – är det ett dolt fel eller inte, undrar en av våra läsare. Läs vår byggskadeexpert Peter...

14

Så funkar dolda fel-försäkring

Ska du köpa eller sälja hus? Vi frågade experten varför dolda fel-försäkring kan vara bra för såväl köpare som säljare.

4

Så funkar din hemförsäkring

Gäller hemförsäkringen på resan? Täcker min försäkring grannens brandskada om den orsakas av mig? Vad innebär force majeure? Vi i Villas byggskadeexpert...

3

"Vilka försäkringar bör jag ha när jag bor i villa?"

Vilka försäkringar bör du som villaägare egentligen ha? Vi i Villas expert Peter Bratt svarar på läsarfrågan kring villaförsäkringar.