Foto: TV3/Linus Hallsenius

Familjen Parnevik mutade tullen med golfklubbor för att få in julmaten

Husliv

Julmat från Ikea, ett hus fullt med gäster och ett rimproffs i familjen. Så här firar Panerviks jul.

Annons

Är du en julgalning?

– Ja, jag älskar julen, det är den viktigaste högtiden på hela året! Jag köper min gran redan efter Thanksgiving-helgen i slutet av november.  Jag köper den största julgranen som finns, säkert fyra meter hög och det brukar krävas fem gubbar för att få in den i huset. Julklapparna åker fram under hela december så att klapphögen växer successivt.

Är julklappar viktigt i er familj?

– Julafton är viktigare än födelsedagar! Det är också då barnen får sådant som de har önskat sig hela året. I stället för att barnen ska få saker hela tiden får de vänta till julafton. Att köpa julklappar är det roligaste som finns! Jag köper massor av julklappar hela året. Jag älskar också att köpa sådant som föräldrar inte vill ha till sina barn, typ ett trumset. Nu är det lite andra priser på paketen – de önskar sig datorer och bilar – och då får de inte lika många. Men Penny älskar att öppna paket och sa till mig: ”Mamma, jag älskar att öppna paket. Kan du inte bara köpa tio billiga trosor och slå in?”

Vad önskar du dig i julklapp?

– Jag önskar mig ingenting längre. Jespers föräldrar ska fira med oss i år och det viktigaste är att alla är friska. Det kanske är töntigt, men ju äldre man blir desto viktigare är hälsan.

Hur brukar ni fira jul?

I år är vi typ 60 vuxna och kanske 40 barn som firar tillsammans den 24 december. Vi firar med de andra svenska familjerna och golfarna, Richard S. Johnson med frun Linda och Elin Nordegren med familj bland annat. Det är alltid någon av gästerna som är tomte. Kvällen före dricker vi glögg och gör klart alla rim och paket. Jesper är otroligt bra på att rimma och skriver många roliga rim. Sen sover alla barn i sovsäck runt kranen bredvid alla julklapparna.

Hur ser er julafton ut?

– Vi går upp vid klockan 7 och då äter vi risgrynsgröt som vi har lagat kvällen innan. Vi har en Parneviks-tradition att har pyjamas och morgonrockar på och sedan får alla varsin tomteluva. Jag har säkert 70-80 tomteluvor hemma! Sedan får alla barn öppna varsitt morgonpaket som ligger i julstrumporna.  Vi äter jullunch vid kl 11.30 kanske med alla som kommer hit. Vi har knytkalas, men jag gör det mesta på julbordet själv. Under hela lunchen tjatar barnen om paket, så de får börja öppna sina paket i lugn och ro redan då. Jag gillar inte när det blir för hysteriskt, barnen ska se vad de får i paketen och kunna tacka ordentligt. När barnen har öppnat alla paket så leker de med sakerna som de fått. Vid kl 16–17 dricker vi glögg och då kommer andra omgången med folk och ännu fler gäster. Då åker maten fram igen, sen spelar vi vuxna sällskapsspel hela kvällen.

Vad är viktigast på julbordet för dig?

– Viktigast på julbordet är toast skagen, skinkan och jansson. Jag var på Ikea igår för att köpa de riktiga räkorna, jag köpte räkor för 70 dollar. Jag handlar även prinskorvar, knäckebröd, lax och julmust på Ikea. Jag älskar julbord – varje gång vi är på Bahamas, oavsett årstid, äter vi julbord.

Har du något roligt julminne att dela med dig av?

Annons

– År 2000 bodde vi i vårt gamla hus och har i många år haft ett samarbete med Lisa Elmqvist (fisk- och skaldjurskrögare, reds. anm) som skulle buda julmat hem till oss i Florida. Vi hade 80 hungriga gäster hemma och julbordet hade fastnat i tullen. De tänkte slänga bort all mat, men då fick Jesper muta tullgubben med golfklubbor för att få in maten. Det var några drivers som åkte, men vi fick vårt julbord.

Kollar ni på Kalle Anka?

– Nej, vi kollar på andra julklassiker som ”Ensam hemma”.

Vilka andra traditioner är viktiga?

– Vi har en röd stövel som alltid är fylld med svenskt godis på jul. För oss är svenskt godis lika värdefullt som guldtackor. Vi har också en rolig skitkul julklappslek för alla vuxna där man får köpa något för 200 kronor – men ingen håller den summan. Leken går ut på att man försöker byta till sig paketet som man vill ha på tid, förra året tjafsade folk om sådana där fula christmaströjor med julmotiv.


Missa inte familjen Parneviks egen julspecial som sänds på TV3 den 23 december!

 

20 december 2015

0 Kommentarer

I samarbete med Risskov bilsemester

Åk på bilresa till Östersjökusten i sommar!

Sugen på en spännande bilresa under semestern? Upptäck historiska städer, fantastisk natur och njut av den tyska Östersjökusten i sommar.

1

Camilla Läckberg: Vi har aldrig perfekt ordning hemma!

Fyra våningar, femton rum och två spöken – välkommen hem till Camilla Läckberg!

0

Peter Eriksson: "Ute på landet säger man inte villa, där säger man...

Han tycker om att renovera och hade gärna behållit det gamla rot-avdraget – som privatperson. Men som bostadsminister tycker Peter Eriksson att det är...

0

Petter: "Jag är ingen bra husägare"

Petter Alexis Askergren äger flera bostäder, har en förbränningstoalett, och tycker att gräset alltid är grönare på andra sidan staketet. Men om något...

0

Plura Jonsson: "Jag förvarar vin på toaletten"

Han älskar att laga mat, diskar gärna och drar sig inte för att plocka fram hammaren om något måste fixas. Men helst av allt sitter Plura Jonsson...

0

Linda Bengtzing: ”Vi har råttor i krypgrunden”

Hon lagar gärna felen i hemmet på egen hand, gillar inte när det är ljust och fräscht, och eldar upp otillåtna saker i öppna spisen. Följ med på en...

0

VIDEO: Det här kan du återanvända kaffesumpen till

Återanvänd kaffesumpen istället för att slänga det direkt i papperskorgen – här är tre smarta saker du kan använda kaffesumpen till.

0

Smygkika på sommarnyheterna från Ikea

Är du nyfiken på Ikeas sommarkollektion? Här får du smygkika på några av deras sommarnyheter.

0

Vi i Villa hälsar på hemma hos Carolina Gynning!

På Ekerö i Stockholm har Carolina Gynning byggt sitt drömboende. Men hon är inte lika förtjust i villan hon har tillsammans med sin sambo Alexander...