Får man instagramma under julmiddagen?
Får man instagramma under julmiddagen? Foto: Elisabeth Ohlson Wallin, Istockphoto

Ribbings julvett och etikett

Husliv

Vad gör jag med en julklapp jag inte vill ha, och är det okej att instagramma under julmiddagen? Etikettexperten Magdalena Ribbing reder ut sex vanliga frågor kring firandet.

Annons

Jag har allergi och är bjuden på middag, bör jag meddela det i förväg?

– Ja. Inom familjen är vi ofta medvetna om allergier eller om någon av kulturella skäl inte äter viss mat, men är du bortbjuden till någon annan så meddelar du i förväg. Berätta redan när du tackar ja om din allergi, mat du inte kan äta eller om du dricker alkoholfritt, och erbjud dig att ta med ett eget alternativ. Då kan värdpersonen själv ta ställ-ning till om detta kan ordnas, vilket många ofta gör. 

Jag har bjudit en gäst som jag vet alltid dricker för mycket. Vad kan jag göra?

– Då får du minska tillgången till dryckerna något – ställ inte fram en hel flaska brännvin till exempel. Se till att du har ganska lagom med alkohol, så att när alla fått sina centiliter är det slut. Gästerna får det de får och så blir det lagom till alla. Var inte så generös, även om du skulle vilja. 

Är det okej med skor inomhus på nyårsfesten?

– Ja. Det både är konstigt och ser konstigt ut att gå i kostym eller fin klänning och strumpläst på fest. Du kan ta med galoscher, en förträfflig uppfinning, eller inneskor att byta till. Det är det enda rimliga. Om det finns risk för att stilettklackar skadar parkettgolvet får du som kvinnlig gäst se till att ta med dig skor med bredare klack. Ett bra knep för alla som bor i villa och är rädda om golven är att ha minsta storleken på möbeltassar hemma och ge till dem som kommer med stilettklackar.

Vad gör jag om jag får en julklapp jag inte vill ha?

– Vänd på det och säg: ”Vad omtänksamt att du tänkte på mig. Det är bara det att det skulle passa bättre med en blå tröja i min garderob, eller en annan storlek, har du kvitto så jag kan få byta?” Presenter köpta i andra länder är svårare, då får du tacka och ta emot och efter en tid skänka bort till någon annan – som inte känner personen du fått den av. Däremot finns det ett totalförbud: att be att få byta den present du får av ett barn. Vad ungen än har gjort eller hittat är det den finaste present du fått, och du ger ett fantastiskt tack och använder presenten. 

Får jag instagramma under julmiddagen?

– Nej. Det är oartigt av gästerna att hålla på med mobilen. Om du som värdperson ser det kan du göra det som kungen införde på Stockholms slott för något år sedan: Gästerna får lämna in mobilerna i garderoben och får tillbaka dem vid hemgång. Som värd kan du ha en korg i tamburen och göra samma sak. Gäster bör förstå att de som är fysiskt närvarande är viktigare än mobilen – sociala medier, sms eller jaga Pokémons ska hållas undan när du är i ett sällskaps-sammanhang. 

Måste jag äta upp all mat på tallriken?

– Om det är julbuffé tar du ju själv, och då tar du aldrig mer mat än vad du är bergsäker på att du kan äta upp. Vi som har förmånen att få äta oss mätta i Sverige får faktiskt tänka till innan vi öser på massor med mat vi inte äter upp. Det är ohövligt, fel och olämpligt att lämna mat du själv tagit för dig av. En annan grundligt ouppfostrad sak jag sett är när folk skrapar av det de tycker är gott från något de inte tycker är det – som räkorna eller löjrommen från ägghalvorna. 

Annons

 

Om Magdalena

Ålder: 76 år.
Familj: Maken Thomas Hempel.
Bor: I Stockholm.
Gör: Är författare, journalist, föreläsare och folkvettsexpert.
Aktuell: Som folkvettsexpert med spalt i DN. Utkom med boken Ribbings etikett våren 2016.

 

Emelie Åberg
12 december 2016

0 Kommentarer

0

Sjukvård utan väntetid

Glöm långa kötider i väntrummet – nu kan du få läkarhjälp snabbt med hjälp av nya tjänsten Smart vård.

0

Mari Jungstedt: "Jag skulle gräva ner kroppen på baksidan av huset"

Hon bor ensam i en 204 kvadratmeter stor villa, försöker lära sig att köra båt och har av misstag råkat köpa tre kubik ved. Välkommen hem till deckardro...

8

Björn Ranelid: "Jag har 45 000 böcker hemma"

Han har aldrig använt en diskmaskin, älskar trädgårdsarbete och klipper den 40 000 kvadratmeter stora tomten i ett svep. Välkommen hem till Björn Raneli...

0

Orosmoln för det svenska dricksvattnet

Hur mår det svenska dricksvatten egentligen? Läs expertens svar här!

1

Doreen Månsson: ”Barnen tycker att hemmet ser ut som ett grovsoprum...

Programledaren Doreen Månsson om monsterrenoveringen, kärleken till köksträdgården och sängköpet som hennes man hatar.

2

Ladda för camping!

Planerar du att semestra i husbil, med husvagn eller i tält? Här är tipsen som sätter pricken över i:et i camping!

2

Johnnie Krigström: "Grannarna trodde att jag var helt galen"

Han har trimmat grillen, plöjt ner varenda buske på tomten, och klipper sällan gräsmattan. Den härliga Sofias änglar-profilen Johnnie Krigström...

0

(Avslutad) Quiz: Hur bra är du på att stava?

Abonnemang eller abbonemang? Hur bra är du egentligen på att stava? Gör vårt quiz och tävla om två biobiljetter!

Annons

Allt du behöver veta om solpaneler

Att producera egen el och därmed både spara pengar och minska sitt beroende av elbolag lockar många villaägare. Här är allt du behöver veta om solpanele...