Får man instagramma under julmiddagen?
Får man instagramma under julmiddagen? Foto: Elisabeth Ohlson Wallin, Istockphoto

Ribbings julvett och etikett

Husliv

Vad gör jag med en julklapp jag inte vill ha, och är det okej att instagramma under julmiddagen? Etikettexperten Magdalena Ribbing reder ut sex vanliga frågor kring firandet.

Jag har allergi och är bjuden på middag, bör jag meddela det i förväg?

– Ja. Inom familjen är vi ofta medvetna om allergier eller om någon av kulturella skäl inte äter viss mat, men är du bortbjuden till någon annan så meddelar du i förväg. Berätta redan när du tackar ja om din allergi, mat du inte kan äta eller om du dricker alkoholfritt, och erbjud dig att ta med ett eget alternativ. Då kan värdpersonen själv ta ställ-ning till om detta kan ordnas, vilket många ofta gör. 

Jag har bjudit en gäst som jag vet alltid dricker för mycket. Vad kan jag göra?

– Då får du minska tillgången till dryckerna något – ställ inte fram en hel flaska brännvin till exempel. Se till att du har ganska lagom med alkohol, så att när alla fått sina centiliter är det slut. Gästerna får det de får och så blir det lagom till alla. Var inte så generös, även om du skulle vilja. 

Är det okej med skor inomhus på nyårsfesten?

– Ja. Det både är konstigt och ser konstigt ut att gå i kostym eller fin klänning och strumpläst på fest. Du kan ta med galoscher, en förträfflig uppfinning, eller inneskor att byta till. Det är det enda rimliga. Om det finns risk för att stilettklackar skadar parkettgolvet får du som kvinnlig gäst se till att ta med dig skor med bredare klack. Ett bra knep för alla som bor i villa och är rädda om golven är att ha minsta storleken på möbeltassar hemma och ge till dem som kommer med stilettklackar.

Vad gör jag om jag får en julklapp jag inte vill ha?

– Vänd på det och säg: ”Vad omtänksamt att du tänkte på mig. Det är bara det att det skulle passa bättre med en blå tröja i min garderob, eller en annan storlek, har du kvitto så jag kan få byta?” Presenter köpta i andra länder är svårare, då får du tacka och ta emot och efter en tid skänka bort till någon annan – som inte känner personen du fått den av. Däremot finns det ett totalförbud: att be att få byta den present du får av ett barn. Vad ungen än har gjort eller hittat är det den finaste present du fått, och du ger ett fantastiskt tack och använder presenten. 

Får jag instagramma under julmiddagen?

– Nej. Det är oartigt av gästerna att hålla på med mobilen. Om du som värdperson ser det kan du göra det som kungen införde på Stockholms slott för något år sedan: Gästerna får lämna in mobilerna i garderoben och får tillbaka dem vid hemgång. Som värd kan du ha en korg i tamburen och göra samma sak. Gäster bör förstå att de som är fysiskt närvarande är viktigare än mobilen – sociala medier, sms eller jaga Pokémons ska hållas undan när du är i ett sällskaps-sammanhang. 

Måste jag äta upp all mat på tallriken?

– Om det är julbuffé tar du ju själv, och då tar du aldrig mer mat än vad du är bergsäker på att du kan äta upp. Vi som har förmånen att få äta oss mätta i Sverige får faktiskt tänka till innan vi öser på massor med mat vi inte äter upp. Det är ohövligt, fel och olämpligt att lämna mat du själv tagit för dig av. En annan grundligt ouppfostrad sak jag sett är när folk skrapar av det de tycker är gott från något de inte tycker är det – som räkorna eller löjrommen från ägghalvorna. 

 

Om Magdalena

Ålder: 76 år.
Familj: Maken Thomas Hempel.
Bor: I Stockholm.
Gör: Är författare, journalist, föreläsare och folkvettsexpert.
Aktuell: Som folkvettsexpert med spalt i DN. Utkom med boken Ribbings etikett våren 2016.

 

Emelie Åberg
12 december 2016
 
Mer om Husliv

Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Stefan Löfven

Husliv Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Statsminister Stefan Löfven ger svar på tal.

Annons

Södra Sveriges främsta fritidsresort

Husliv Till Isaberg Mountain Resort kommer många första gången de står på ett par skidor. Andra väljer att besöka Isaberg och de småländska skogarna under...

Annons

Vad sa du?

Husliv Enligt vissa undersökningar väntar många upp till tio år med att söka hjälp för sina hörselproblem. Audionomen Lotta Hannu från Bra Hörsel uppmanar...

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmarks liv i villa!

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.

Nyårsinspiration: Alla våra bästa tips samlade

Husliv 6 fantastiska efterrätter till nyår, så lyckas du med nyårsfesten och här är reglerna som gäller för fyrverkerier. Vi har samlat alla våra bästa nyårsar...

15 anledningar varför vi både älskar och avskyr vintern!

Husliv När den första puderlätta snön faller är det lätt att uppfyllas av vintrig harmoni. Men när det några minuter senare har omvandlats till ett slaskinferno är det svårt att inte misströsta. Här är 15 anledningar till varför vinter är både den bästa och värsta årstiden!

Gry Forssell: ”Jag satt hemma i köket och grät”

Husliv Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumla...

Res smart och billigt i jul

Husliv Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!