Foto: Jesper Anhede

Elaine Eksvärd: "Vi har skrytkalas"

Husliv

Retorikexperten Elaine Eksvärd om sina storslagna renoveringsplaner, nya boken – och hur man får sin partner att städa mer i hemmet.

Du har precis köpt villa, berätta!

– Det är ett 50-talshus i tegel på 260 kvadratmeter med tre våningar, som ligger i Älvsjö. Vi fick tillträde i oktober, men innan vi flyttar in ska allt blåsas ut och renoveras om. Under tiden hyr vi en lägenhet.

Kommer du att slå i några spikar på egen hand?

– Nej, inte en enda, det är bättre att proffsen får göra det de är bäst på.

Vilken är den svåraste delen av renoveringen?

– Vi hoppas på att få bygglov så att vi kan bygga vårt drömhus. Det är inga större föränd- ringar, men vi vill byta fönster och bygga terrass. Vi måste också höra med grannarna att det är okej att vi bygger en sådan nära deras tomtgräns.

Hur frågar man det på bästa sätt?

– Jag tror att strategin kommer att vara för- ståelse först, förklaring sedan. Alltså, vi uttrycker förståelse för att det är läskigt med förändring: De har haft samma gran- nar i 18 år och så kommer vi. Sedan förklarar vi att det inte blir några större förändringar som kommer att påverka dem.

Apropå kniviga samtal har du ju släppt boken Vi måste prata – berätta om den!

– I boken rankas Sveriges tio största samtalsutmaningar med lösningar på hur man tacklar dem. Den största utmaningen? Att säga upp bekantskapen med en familjemedlem.

Om jag har en granne som stör på ett eller annat sätt, hur kan jag säga till den då?

– Återigen – förståelse först, förklaring sedan, och slutligen ett förslag så att det blir som en förhandling. Till exempel: ”Jag förstår att du gillar att spela piano och du gör det väldigt bra, problemet är att våra barn inte kan sova eftersom det hörs hela vägen in. Skulle du kunna tänka dig att spela en annan tid?”

Fungerar den metoden även på en partner som inte städar?

– Inför skrytkalas! Berätta vad ni har gjort, för att kunna ge varandra mer uppskattning och slippa en massa gnäll. Exempelvis kan man säga: ”Jag lagade den här maten i dag som du tycker om”, så blir det en mer positiv vibb. Men man ska inte kräva att den andra ska vara tacksam, det måste den få bestämma.

Använder du och din make Gustav den metoden?

– Ja, han behöver dock skryta mer än jag – för mig faller det sig ganska naturligt att babbla på om alla bedrifter, haha. Gustav har börjat med det för att han ska få mer uppskattning och färre klagomål. Det är jättebra för relationen, jag rekommenderar det verkligen!

Vem gör vad hemma hos er?

– Gustav lagar mat och jag städar. Men han drar det stora lasset hemma, jag jobbar och reser väldigt mycket.

Snyggt, nu gjorde du precis som du sa att man ska göra! Vem kommer att klippa gräs- mattan vid nya huset när ni flyttar in?

– Åh, jag hoppas att vi ska slippa gå runt och göra sådant där. Det fixar robotgräsklipparen, säger Gustav.

Hur tror du att du kommer att vara som granne i villaområdet?

– Jag tror inte att man kommer att märka av mig så mycket. Men när man gör det kommer det att vara trevliga samtal, om jag inte springer efter barnen.

Du kommer inte att vara med och arrangera grannfester?

– Nej, det tror jag inte. Jag umgås jättegärna med mina vänner och folk jag känner. Jag kommer inte att vara besvärlig, men inte heller den som knackar på och säger ”Här kom- mer lilla grannen”. Det finns så många andra jag vill träffa innan jag träffar mina nya grannar, eftersom jag jobbar så mycket. 

5 snabba frågor

Kol eller gasol?

– Gasol, jag tror inte att vi har tid med kol.

Badtunna eller jacuzzi?

— Badtunna.

Äta ute eller äta hemma? 

— Hemma, alla gånger.

Nytt eller loppis?

— Nytt, jag ogillar loppis. Jag är uppväxt i Bredäng, och loppis känns som medelklasslyx. Vi som var arbetarklass hade inget val, många gånger var vi tvungna att handla där så det kändes inte kul att gå på loppis.

Semester i Sverige eller utomlands? — I Sverige! 

Elaine Eksvärd

Namn: Elaine Eksvärd.

Ålder: 36 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Maken Gustav, barnen Matteo, Evelyn och Pascal.

Gör: Är retoriker, författare, föreläsare och nyhetskrönikör.

Aktuell: Med boken "Vi måste prata"

08 februari 2018
Mer om Husliv

Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Stefan Löfven

Husliv Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Statsminister Stefan Löfven ger svar på tal.

Annons

Södra Sveriges främsta fritidsresort

Husliv Till Isaberg Mountain Resort kommer många första gången de står på ett par skidor. Andra väljer att besöka Isaberg och de småländska skogarna under...

Annons

Vad sa du?

Husliv Enligt vissa undersökningar väntar många upp till tio år med att söka hjälp för sina hörselproblem. Audionomen Lotta Hannu från Bra Hörsel uppmanar...

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmarks liv i villa!

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.

Nyårsinspiration: Alla våra bästa tips samlade

Husliv 6 fantastiska efterrätter till nyår, så lyckas du med nyårsfesten och här är reglerna som gäller för fyrverkerier. Vi har samlat alla våra bästa nyårsar...

15 anledningar varför vi både älskar och avskyr vintern!

Husliv När den första puderlätta snön faller är det lätt att uppfyllas av vintrig harmoni. Men när det några minuter senare har omvandlats till ett slaskinferno är det svårt att inte misströsta. Här är 15 anledningar till varför vinter är både den bästa och värsta årstiden!

Gry Forssell: ”Jag satt hemma i köket och grät”

Husliv Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumla...

Res smart och billigt i jul

Husliv Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!