Familjeekonomen Bodil Hallin ger tre familjer sina bästa tips för att få ihop ekonomin i villa.
Familjeekonomen Bodil Hallin ger tre familjer sina bästa tips för att få ihop ekonomin i villa. Foto: Istockphoto

"Så fixar vi vår villaekonomi" – tre familjer tipsar

Ekonomi

Att köpa och äga hus kostar, som bekant, en hel del. Vi har träffat tre familjer med olika utgångslägen och olika ekonomi – här är deras knep för att få pengar över. Du får även familje-ekonomen Bodil Hallins bästa tips.

Annons
 • 1. "Vi renoverar i stället för att bygga nytt"

  Mitt i skånska Eslöv står en stor villa i jugend/engelsk mansionstil. Här härskar lugnet. Det rödbruna tegelslottet på cirka 500 kvadratmeter byggdes 1903 av centralpolischefen Möller och familjen Nedanovski har renoverat varsamt för att behålla den gamla stilen.

  — Man tänkte mer praktiskt förr i tiden, till exempel med inbyggda utrymmen. Därför försöker vi ta vara på det som finns och renovera i stället för att bygga nytt. Det blir billigare i längden, säger Zlatko Nedanovski.

  Han och hans fru Tanja sparar en tiondel av sina intäkter varje månad, tänker noga igenom vad de verkligen behöver och försöker undvika impulsköp.

  — Vi lägger hellre någon hundralapp extra på saker vi verkligen behöver. Vi försöker amortera så mycket vi kan på lånen varje år. Det sänker månadskostnaden och känns tryggare på sikt, säger Tanja.

  Hur skulle ni klara räntehöjningar på bolånen?

  — Vi hoppas att det inte blir några, men om det skulle bli hysteriska höjningar är det bäst att sälja det som kostar mest, som vår extra bil, för att få mer kvar i kassan. Vi försöker alltid att ligga under 50 procent i totala lån på det privata, säger Zlatko.

  Hur tänker ni kring lån?

  — Egentligen handlar det om sunt förnuft att inte belåna mer än vad man klarar av att betala. Men det har blivit så lätt att ta blanco-lån att det är svårt att inte svepas med. Vi har dock lyckats att balansera rätt hittills, säger Zlatko.

  Vad oroar er mest ekonomiskt i dag?
  — Det vore riktigt tråkigt om fastighetsskatten skulle återinföras. Då skulle vi få mindre pengar att underhålla huset med, säger Tanja.

  Hur får ni pengar över till annat?

  — Jobbar hårdare och prioriterar bort saker som vi inte behöver just nu. I år fick vi lägga en hel del på taket och då blev det ingen semester i något tropiskt land. Å andra sidan har vi haft en torr och varm bostad hela vintern, säger Tanja.  

  Bodils tips till Tanja och Zlatko:

  1. Att värma upp stora äldre hus är kostsamt. På Energimyndighetens hemsida finns en energikalkyl med tips på lönsamma energiinvesteringar och olika sätt att dra ner energiförbrukningen.
  2. Att ha en väl tilltagen och lätt åtkomlig buffert för oförutsedda utgifter är viktigt för alla villaägare, men särskilt viktigt när huset har renoveringsbehov. För att få bra avkastning på sparpengarna, jämför sparkontoräntor på Konsumenternas Bankbyrå och byt bank vid behov.
  3. Ta för vana att regelbundet jämföra elpris, till exempel på sajten Elpriskollen.se.

  Om familjen Nedanovski

  Familj: Tanja, 31, och Zlatko Nedanovski, 38, två barn, 8 och 6 år.
  Bor: Eslöv.
  Yrken: Lärare respektive egen företagare inom marknad och affärsutveckling.
  Familjens hus: Ett ca 500 kvm stort engelskt mansion i jugendstil med torn.

Visa allt innehåll
9 mars 2015

0 Kommentarer

9

Glöm inte att lämna in dina sedlar – datumen att hålla koll på

Har du lösa sedlar i plånboken eller i sparbössan? Efter den 30 juni i år blir några av dina gamla sedlar ogiltiga – här är listan på vilka, samt datume...

0

Ta kontroll över din ekonomi – vi har listat 10 smarta ekonomiappar...

Undrar du vart pengarna tar vägen varje månad? Vi har listat 10 smarta appar som hjälper dig ta kontroll över din privatekonomi.

3

Dags att deklarera – 6 saker att hålla koll på

Vad ska man tänka på om man ska deklarera ROT, och vilket är det största misstaget många gör när de deklarerar? Här är tipsen för dig som ska deklarera....

7

Nya amorteringskravet – så påverkas du

Från och med den 1 juni gäller de nya amorteringskraven för nya bolån. Sparekonomen berättar hur det påverkar just dig, även som befintlig låntagare.

5

Din ekonomi 2016 – 9 saker att hålla koll på

Sänkt ROT- och RUT-avdrag och hot om amorteringskrav, samtidigt som ordet ”fastighetsskatt” poppar upp i debatten igen. Här är årets ekonomiska snackisa...

4

Din ekonomi 2015 — 7 saker att hålla koll på

Boränta, ränteavdrag, elpris... Här är en analys av ekonomiläget för dig som är villaägare, plus experternas bästa tips för din ekonomi 2015.

3

5 sätt att få pengarna att räcka längre

Med dessa enkla och smarta knep kan du dryga ut din plånbok och få pengarna att räcka längre.