Christer Björkman: "Vi tröttnade på grannarna"

Husliv

Från festglad stadsbo till trädgårdsälskande husägare:
– Jag har blivit frälst, säger Christer Björkman när han berättar om sitt liv i villa. 

Annons

Berätta om ditt hus!

– Jag bor i en funkisvilla från 1945 som ligger i Nacka. Den är väldigt klassisk, stram och vitrappad. Jag har bott där i fem år, men innan dess var jag väldigt mycket stadsbo.

Vad hände?

– Jag och Martin tröttnade på att ha grannar. Priserna för boende i Stockholm är ju otroligt höga, och när man gör en så stor investering och människor fortfarande ska ha synpunkter på när du går, hur du går och när du rör dig – det går inte. Friheten med att bo i hus är fantastisk! Det är som att ha ett boende och sommarställe på en och samma gång. Sedan har det självklart med ålder att göra också – det där med krogen har man gjort så att det räcker. 

Nu festar du till det med lite gräsklippning i stället?

– Ja, precis. Det är väldigt kontemplativt att gå ut i trädgården. Till och med att rensa ogräs är roligt. Jag har blivit helt frälst!

Hur stor tomt har ni?

– Den är ca 1 100 kvadratmeter, så det är lite att bita i. Nu har jag så mycket perenner och buskar att jag nästan har planteringsstopp. 

Har ni renoverat huset något?

– Ja, vi hade jättekul när vi bestämde hur vi ville ha det! Vi kopplade bland annat markplansvåningen till en terrass ut mot trädgården, byggde ett kök i anslutning till terrassen, och byggde ett spa med bubbelbad och ångbastu. Det är bara att gå ut och ställa sig eller lägga sig i snön om man tycker att det är kul när man har bastat. 

Du är aktuell med en självbiografi, berätta om den!

– Jag tvekade länge, men till slut sa jag okej till förlaget, och jag förstår inte riktigt varför – det är jätteläskigt! För att en sådan här bok ska bli på riktigt måste man vara äkta, ärlig och öppen. Jag har levt i något slags mediebrus så länge att media har skapat en bild av mig som jag har vant mig att förhålla mig till. 

Annons

Finns det någon sida av dig som vi normalt sett inte får se, men som är tydlig hemma?

– Martin tycker att jag är jätteslarvig, men frågar du mina gamla vänner från Borås skrattar de ihjäl sig och säger att jag är värsta pedanten. Förr kammade jag mattfransarna, men sedan blev jag väl lite friskare och kände att livet inte går under om jag låter bli. Men jag är fortfarande väldigt ordningsam och vill veta var saker och ting är, att de står snyggt och prydligt i hyllor och lådor.

 

Läs även: Tommy Nilsson: "Det är jag som inreder och fixar hemma" 

 

Vad händer om något inte står på sin plats?

– Då är det inte bra, haha. Då blir det stökigt och det gillar jag inte, jag antar att jag vill ha kontroll.

Hur delar ni upp hushållsarbetet?

– Martin städar mer än jag, men vi har städhjälp också så att han inte ska känna att han får bära det helt och hållet själv. Jag lagar mer mat. Disk, tvätt och sådant gör den av oss som råkar se det. Vi gör det vi är intresserade av, och det vi inte gillar att göra löser vi genom till exempel städhjälp. Vi kanske kan se på det mer praktiskt än vad ett heterosexuellt par ibland kan göra.

Vilket är det absolut tråkigaste hushållsarbetet?

– Att damma – gud så tråkigt! Jag ”råkar” bara glömma det när jag städar. 

Vilket blir nästa villaprojekt?

– Vi har nyligen skaffat en lägenhet i Palma som vi inreder, men annars är vi rätt klara med projekt. Nu har vi det som vi har önskat och sparat till, så nu känner vi att vi är färdiga. 

 

5 snabba frågor

Kol eller gasol?

– Gasol. 

Badtunna eller jacuzzi? 

– Jacuzzi.

Motorklippare eller robotklippare? 

– Motorklippare.

Toalettringen uppfälld eller nedfälld när du lämnar badrummet? 

– Jag sitter faktiskt, så det var ett enkelt svar.

Äta ute eller äta hemma? 

– Oj, vad svårt! Både och.

 

Läs även: Travkungen Stig H Johansson: "Jag kan till och med laga mat"

 

Generalen – Bara jag vet vem som vinner (Forum), ca 183 kr.

 

Om Christer

Namn: Christer Björkman.
Ålder: 60 år. 
Bor: I Stockholm.
Familj: Maken Martin Kagemark, 42.
Gör: Är producent.
Aktuell: Med självbiografin Generalen – Bara jag vet vem som vinner.

02 oktober 2017
 
Annons
Mer om Husliv

Gry Forssell: ”Jag satt hemma i köket och grät”

Husliv Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumlande husköp, vilken hushållssyssla hon vägrar utföra och hur hon undviker julstressen helt och hållet.

Res smart och billigt i jul

Husliv Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!

VIDEO: Du kan aldrig gissa vad som döljer sig i väggen!

Husliv Alla har vi någon gång drömt om att ha ett eget hemligt rum, men få av oss har gått från tanke till handling. Lyckligtvis finns det de som helt saknar...

10 saker du med barn känner igen i vintertider

Husliv Nog för att barn är bland det bästa som finns, men på vintern är livet som förälder inte alltid lika fantastiskt.

8 fantastiska adventskalendrar vi önskar oss just nu

Husliv Snart dags att köpa den vanliga chokladkalendern? Glöm det! Ost-, bubbel- och lakritskalendrar är vad som gäller i år! Vi listar 8 fantastiska julkalend...

13 tråkiga (men ack så viktiga) beslut

Husliv Hur länge har du skjutit på att gå till tandläkaren, säga upp hemtelefonen och ta tag i pensionssparandet? Nu är det dags att bocka av i att göra-listan...

Martin Stenmarck: ”Vi flyttade 25 gånger på 14 år”

Husliv För Vi i Villas redaktionschef Anja Källstedt berättar Martin Stenmarck om sitt liv i radhus, sin uppväxt och nya föreställningen. Dessutom avslöjar han något han försöker mörka för sin fru.

Sven-Bertil Taube: Så länge skutan kan gå

Husliv För Vi i Villa berättar Sven-Bertil Taube om sin uppväxt, hemmet i London samt nya hyllningen till sin fars låtskatt.

Sjukvård utan väntetid

Husliv Glöm långa kötider i väntrummet – nu kan du få läkarhjälp snabbt med hjälp av nya tjänsten Smart vård.