Foto: Shutterstock

Choklad är bästa botemedlet mot hosta

Husliv

Har du hosta? Då bör du gå raka vägen till skafferiet och äta choklad. Enligt en engelsk professor är choklad mer effektivt mot hosta än andra hostmediciner. Det låter kanske för bra för att vara sant, men mörk choklad kan faktiskt vara bra för din hälsa.

Annons

Du ska naturligtvis inte överdriva intaget av choklad. Men om du har en förkylning och hostar så ska du unna dig en bit choklad. Det lindrar nämligen hostan.

Choklad som medicin

Den berömda hostexperten Alyn Morice, professor vid Hull University, säger i en artikel i den engelska tidningen Daily Mail att hostmedicin innehållandes kakao fungerar bättre än andra läkemedel.

Enligt professorn visade en undersökning att patienter som tar chokladbaserad medicin upplevde en markant förbättring av symtomen efter två dagar. Detta var snabbare än att använda andra hostmediciner.

Alyn Morice är inte förvånad:

– Tidigare forskare vid Imperial College i London fann att teobromin - en förening som finns i kakao, är mer effektiv för att undertrycka behovet av att hosta än kodein, som är en allmänt använd ingrediens i hostmedicin. 

Chokladens lugnande effekt, har enligt Alyn Morice en naturlig orsak.

– Chokladen bildar ett membran som skyddar nervändarna i halsen, det som annars väcker lusten att hosta.  

Alyn Morice tror att vanlig choklad kommer att ha en liknande effekt som medicin med chokladinnehåll, men inte om du dricker det som varm choklad.

– Det kommer inte att ha samma effekt om du dricker varm choklad eftersom att kakaon inte är i kontakt med halsen tillräckligt länge för att bilda den skyddande hinnan. 

Annons
16 november 2016
 
Annons
Mer om Husliv

10 saker du med barn känner igen i vintertider

Husliv Nog för att barn är bland det bästa som finns, men på vintern är livet som förälder inte alltid lika fantastiskt.

Martin Stenmarck: ”Vi flyttade 25 gånger på 14 år”

Husliv För Vi i Villas redaktionschef Anja Källstedt berättar Martin Stenmarck om sitt liv i radhus, sin uppväxt och nya föreställningen. Dessutom avslöjar...

Sven-Bertil Taube: Så länge skutan kan gå

Husliv För Vi i Villa berättar Sven-Bertil Taube om sin uppväxt, hemmet i London samt nya hyllningen till sin fars låtskatt.

Sjukvård utan väntetid

Husliv Glöm långa kötider i väntrummet – nu kan du få läkarhjälp snabbt med hjälp av nya tjänsten Smart vård.

Mari Jungstedt: "Jag skulle gräva ner kroppen på baksidan av huset"

Husliv Hon bor ensam i en 204 kvadratmeter stor villa, försöker lära sig att köra båt och har av misstag råkat köpa tre kubik ved. Välkommen hem till deckardro...

Björn Ranelid: "Jag har 45 000 böcker hemma"

Husliv Han har aldrig använt en diskmaskin, älskar trädgårdsarbete och klipper den 40 000 kvadratmeter stora tomten i ett svep. Välkommen hem till Björn Raneli...

Orosmoln för det svenska dricksvattnet

Husliv Hur mår det svenska dricksvatten egentligen? Läs expertens svar här!

Doreen Månsson: ”Barnen tycker att hemmet ser ut som ett grovsoprum...

Husliv Programledaren Doreen Månsson om monsterrenoveringen, kärleken till köksträdgården och sängköpet som hennes man hatar.

Ladda för camping!

Husliv Planerar du att semestra i husbil, med husvagn eller i tält? Här är tipsen som sätter pricken över i:et i camping!