Foto: Shutterstock

Choklad är bästa botemedlet mot hosta

Husliv

Har du hosta? Då bör du gå raka vägen till skafferiet och äta choklad. Enligt en engelsk professor är choklad mer effektivt mot hosta än andra hostmediciner. Det låter kanske för bra för att vara sant, men mörk choklad kan faktiskt vara bra för din hälsa.

Annons

Du ska naturligtvis inte överdriva intaget av choklad. Men om du har en förkylning och hostar så ska du unna dig en bit choklad. Det lindrar nämligen hostan.

Choklad som medicin

Den berömda hostexperten Alyn Morice, professor vid Hull University, säger i en artikel i den engelska tidningen Daily Mail att hostmedicin innehållandes kakao fungerar bättre än andra läkemedel.

Enligt professorn visade en undersökning att patienter som tar chokladbaserad medicin upplevde en markant förbättring av symtomen efter två dagar. Detta var snabbare än att använda andra hostmediciner.

Alyn Morice är inte förvånad:

– Tidigare forskare vid Imperial College i London fann att teobromin - en förening som finns i kakao, är mer effektiv för att undertrycka behovet av att hosta än kodein, som är en allmänt använd ingrediens i hostmedicin. 

Chokladens lugnande effekt, har enligt Alyn Morice en naturlig orsak.

– Chokladen bildar ett membran som skyddar nervändarna i halsen, det som annars väcker lusten att hosta.  

Alyn Morice tror att vanlig choklad kommer att ha en liknande effekt som medicin med chokladinnehåll, men inte om du dricker det som varm choklad.

– Det kommer inte att ha samma effekt om du dricker varm choklad eftersom att kakaon inte är i kontakt med halsen tillräckligt länge för att bilda den skyddande hinnan. 

Annons
16 november 2016

1 Kommentarer

8

Björn Ranelid: "Jag har 45 000 böcker hemma"

Han har aldrig använt en diskmaskin, älskar trädgårdsarbete och klipper den 40 000 kvadratmeter stora tomten i ett svep. Välkommen hem till Björn Raneli...

0

Orosmoln för det svenska dricksvattnet

Hur mår det svenska dricksvatten egentligen? Läs expertens svar här!

1

Doreen Månsson: ”Barnen tycker att hemmet ser ut som ett grovsoprum...

Programledaren Doreen Månsson om monsterrenoveringen, kärleken till köksträdgården och sängköpet som hennes man hatar.

2

Ladda för camping!

Planerar du att semestra i husbil, med husvagn eller i tält? Här är tipsen som sätter pricken över i:et i camping!

2

Johnnie Krigström: "Grannarna trodde att jag var helt galen"

Han har trimmat grillen, plöjt ner varenda buske på tomten, och klipper sällan gräsmattan. Den härliga Sofias änglar-profilen Johnnie Krigström...

Annons

Allt du behöver veta om solpaneler

Att producera egen el och därmed både spara pengar och minska sitt beroende av elbolag lockar många villaägare. Här är allt du behöver veta om solpanele...

0

Travkungen Stig H Johansson: "Jag kan till och med laga mat"

Stig H Johansson är mannen som kan tala med hästar. Vi i Villas Anders Carlén har tagit pulsen på honom när det gäller trav, renovering och...

Annons

Guide: Bilsemester på Östersjökusten

Upplev Västervik, Oskarshamn, Kalmar, Öland och Gotland i sommar. Risskov Bilsemester guidar dig till sevärdheterna du inte får missa!

2

Camilla Läckberg: Vi har aldrig perfekt ordning hemma!

Fyra våningar, femton rum och två spöken – välkommen hem till Camilla Läckberg!