Foto: Shutterstock

Choklad är bästa botemedlet mot hosta

Husliv

Har du hosta? Då bör du gå raka vägen till skafferiet och äta choklad. Enligt en engelsk professor är choklad mer effektivt mot hosta än andra hostmediciner. Det låter kanske för bra för att vara sant, men mörk choklad kan faktiskt vara bra för din hälsa.

Du ska naturligtvis inte överdriva intaget av choklad. Men om du har en förkylning och hostar så ska du unna dig en bit choklad. Det lindrar nämligen hostan.

Choklad som medicin

Den berömda hostexperten Alyn Morice, professor vid Hull University, säger i en artikel i den engelska tidningen Daily Mail att hostmedicin innehållandes kakao fungerar bättre än andra läkemedel.

Enligt professorn visade en undersökning att patienter som tar chokladbaserad medicin upplevde en markant förbättring av symtomen efter två dagar. Detta var snabbare än att använda andra hostmediciner.

Alyn Morice är inte förvånad:

– Tidigare forskare vid Imperial College i London fann att teobromin - en förening som finns i kakao, är mer effektiv för att undertrycka behovet av att hosta än kodein, som är en allmänt använd ingrediens i hostmedicin. 

Chokladens lugnande effekt, har enligt Alyn Morice en naturlig orsak.

– Chokladen bildar ett membran som skyddar nervändarna i halsen, det som annars väcker lusten att hosta.  

Alyn Morice tror att vanlig choklad kommer att ha en liknande effekt som medicin med chokladinnehåll, men inte om du dricker det som varm choklad.

– Det kommer inte att ha samma effekt om du dricker varm choklad eftersom att kakaon inte är i kontakt med halsen tillräckligt länge för att bilda den skyddande hinnan. 

16 november 2016
 
Mer om Husliv

Så blir ditt husliv – partiledarna svarar: Stefan Löfven

Husliv Skärpta amorteringskrav, ökat rot-avdrag eller slopat strandskydd, vad är viktigast för dig som villaägare? Sveriges riksdagspartier svarar på frågor om husliv. Statsminister Stefan Löfven ger svar på tal.

Annons

Södra Sveriges främsta fritidsresort

Husliv Till Isaberg Mountain Resort kommer många första gången de står på ett par skidor. Andra väljer att besöka Isaberg och de småländska skogarna under...

Annons

Vad sa du?

Husliv Enligt vissa undersökningar väntar många upp till tio år med att söka hjälp för sina hörselproblem. Audionomen Lotta Hannu från Bra Hörsel uppmanar...

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmarks liv i villa!

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.

Nyårsinspiration: Alla våra bästa tips samlade

Husliv 6 fantastiska efterrätter till nyår, så lyckas du med nyårsfesten och här är reglerna som gäller för fyrverkerier. Vi har samlat alla våra bästa nyårsar...

15 anledningar varför vi både älskar och avskyr vintern!

Husliv När den första puderlätta snön faller är det lätt att uppfyllas av vintrig harmoni. Men när det några minuter senare har omvandlats till ett slaskinferno är det svårt att inte misströsta. Här är 15 anledningar till varför vinter är både den bästa och värsta årstiden!

Gry Forssell: ”Jag satt hemma i köket och grät”

Husliv Hon är välkänd från både radio och tv men lever också ett helt vanligt villaliv med familj och hund. För Vi i Villa berättar Gry Forssell om ett omtumla...

Res smart och billigt i jul

Husliv Att resa kring en högtid är oftast kostsamt. Fredrik Brändström, chefredaktör på Vagabond, tipsar om vad du kan göra för att spara på slantarna!